Αμυγδαλωτά (Γεμάτα) Μυτιλήνης!!

Η Συνταγή είναι του pastry chef Stratos Petrou

Μια μπουκιά γεμάτη παράδοση: Τα αμυγδαλωτά Μυτιλήνης, ή αλλιώς “γεμάτα”, δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι μια μπουκιά γεμάτη παράδοση, ιστορία και αγάπη. Φτιαγμένα με αγνά υλικά, όπως αμύγδαλα, ζάχαρη και ανθόνερο, τα αμυγδαλωτά Μυτιλήνης ξεχωρίζουν για την λεπτή τους γεύση και το ασυναγώνιστο άρωμά τους.

Μια τέχνη που περνάει από γενιά σε γενιά: Η παρασκευή τους αποτελεί μια τέχνη που περνάει από γενιά σε γενιά. Κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της μυστικά για να φτιάξει τα τέλεια “γεμάτα”. Από το σπάσιμο των αμυγδάλων μέχρι το ζύμωμα και το ψήσιμο, κάθε βήμα είναι σημαντικό για να δημιουργηθεί αυτό το μοναδικό γλυκό.

Πολύτιμο κομμάτι στις γιορτές: Τα αμυγδαλωτά Μυτιλήνης έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στις γιορτές και τα πανηγύρια του νησιού. Προσφέρονται στους καλεσμένους ως γλυκό κέρασμα, συμβολίζοντας την ευημερία και την καλοτυχία.

Γιατί να τα αγαπήσετε:

  • Παραδοσιακή συνταγή: Φτιαγμένα με αγνά υλικά και μεράκι, τα αμυγδαλωτά Μυτιλήνης αποτελούν μια αυθεντική γευστική εμπειρία.
  • Λεπτή γεύση και άρωμα: Η ισορροπία των υλικών δημιουργεί ένα γλυκό με λεπτή γεύση και ασυναγώνιστο άρωμα ανθονέρου.
  • Ιδανικό για κάθε περίσταση: Τα αμυγδαλωτά Μυτιλήνης ταιριάζουν τέλεια για κάθε περίσταση, από ένα φιλικό καφέ μέχρι μια γιορτινή τράπεζα.

Είτε είστε λάτρης των γλυκών, είτε απλά θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, τα αμυγδαλωτά Μυτιλήνης είναι η τέλεια επιλογή. Αφεθείτε στη γλυκιά τους αγκαλιά και νιώστε την παράδοση να ζωντανεύει!

Υλικα για 25 Κομμάτια

270 γρ Αμύγδαλο σε Πούδρα
300 γρ Ζάχαρη άχνη
50 γρ Ανθόνερο
10 γρ νερό
3 με 4 Σταγόνες Πικραμύγδαλο (προαιρετικά)
Ζάχαρη άχνη και γαρύφαλλα για Διακόσμηση

Εκτέλεση

Εύκολα και γρήγορα και με λίγα υλικά πάμε να φτιάξουμε τα ωραιότερα αμυγδαλωτά ή γεμάτα όπως τα λέμε στη Μυτιλήνη
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αμύγδαλο σε πούδρα που έχουμε τρίψει, για να γίνει πούδρα τρίβουμε τα λευκά αμύγδαλα στο multi με λίγη ζάχαρη άχνη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη προαιρετικά 3-4 σταγόνες πικραμύγδαλο και το ανθόνερο μαζί με λίγο νερό (το νερό με το ανθόνερο το προσθέτω σε δύο δόσεις γιατί αναλόγως το αμύγδαλο ή την άχνη Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο)
Ζυμώνουμε και αν δούμε ότι χρειάζεται προσθέτουμε συνεχίζουμε το ζύμωμα ώσπου να έχουμε μία πάστα μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Αν σας κολλάει προσθέτουμε λίγη περισσότερη άχνη η δοσολογία που σας δίνω στη συνταγή είναι τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μην προσθέσετε κάτι περισσότερο.
Μόλις είναι έτοιμη η πάστα αμυγδάλου παίρνουμε μερικές ποσότητες και πλάθουμε μπαλάκια τα οποία τους δίνουμε σχήμα σε ένα κλαδάκι βέβαια.
Μπορείτε να φτιάξετε ότι σχέδιο σας αρέσει μόλις σχηματίσουμε το σχέδιο που μας αρέσει θα τοποθετούμε σε ταψάκι με ζάχαρη άχνη ώστε να τα καλύψουμε με αυτή υπέροχο γλύκισμα μπορείτε να το φτιάξετε για γάμους βαφτίσεις ή οτιδήποτε άλλη περίπτωση απαιτείται.

Αφού ολοκλήρωσα με το πλάσιμο τα καλύπτω με ζάχαρη άχνη μπορείτε σε αυτό το στάδιο αφού καλυφθούν να τα αφήσετε δύο με τρεις ώρες να στεγνώσουν και να τα αχνισετε ξανά.
Αφού καλυφθούν ομοιόμορφα με τη ζάχαρη άχνη τα τοποθετούμε σε πιατέλα ή τα τυλίγουμε σε σακουλάκια αν τα χρησιμοποιήσουμε για κάποιο γεγονός
Είναι πανέμορφα και εντυπωσιακά αμυγδαλωτά. Προαιρετικά ως είθισται στην κορυφή τοποθετούμε και από ένα γαρίφαλο καρφάκι.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤσουρεκάκια απλά
Επόμενο άρθροΦτιάξτε αφράτα κεφτεδάκια φασολιού και μανιταριών: Ιδανικά για νηστεία και χορτοφαγία!