Τα Αμυγδαλωτά είναι ένα γλυκό με ιστορία, γεμάτο άρωμα και γεύση, που μας ταξιδεύει στις γεύσεις του παρελθόντος. Η απλότητα των υλικών σε συνδυασμό με τη μοναδική γεύση του αμυγδάλου, τα καθιστούν ένα αγαπημένο κέρασμα για κάθε περίσταση. Η πλούσια γεύση των αμυγδάλων προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία γευστικής απόλαυσης.
Υλικά
1 κιλό αμυγδαλόψιχα
5 αυγά
1/2 κιλό ζάχαρη
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Ανθόνερο
Εκτέλεση
Ζεματαμε τα αμύγδαλα (βάζετε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό για μισο λεπτο) και τα αφήνετε
να κρυώσουν μετα. Καθαρίζετε τα αμύγδαλα και τα στεγνώνετε.
Αν έχετε καθαρισμένα αμύγδαλα, τα αλέθετε στο μπλέντερ όπως περιγράφεται στο επόμενο βήμα.
Βάλτε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα (όχι αλοιφή).
Τοποθετείτε τα θρυμματισμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ και προσθέτετε 2 ολόκληρα αυγά,
3 κρόκους αυγών, ζάχαρη και λίγο ροδόνερο (περίπου 10 σταγόνες μη αραιωμένο ανθόνερο ή 1 κουταλάκι του γλυκού κανονικό ανθόνερο από το σούπερ μάρκετ).
Ζυμώνετε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι σφιχτή.
Πλάθετε τα αμυγδαλωτα και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι 6) για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να
ροδίσουν. Προσέξτε να μην τα αφήσετε να αρπαξουν.
Μόλις ψηθούν, βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, τα
βουτάτε σε ένα μπολ με λιγο νερό που έχουμε προσθέσει ανθόνερο (περίπου 10 σταγόνες μη αραιωμένο ροδόνερο ή 1 κουταλάκι του γλυκού απλου ανθονερό), τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τα
τοποθετείτε σε μια σχάρα για να στεγνώσουν ομοιόμορφα.
Την επόμενη μέρα, πασπαλίζετε ξανά με ζάχαρη άχνη. Μπορεί να διατηρηθεί για μέρες.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Αμυγδαλωτά σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Επεξεργασία αμυγδάλων: Όταν αλέθετε τα αμύγδαλα, φροντίστε να μη χτυπήσετε το μείγμα υπερβολικά, γιατί θα βγάλει το λάδι του και θα γίνει αλοιφή. Θέλουμε να γίνει μια σφιχτή πάστα.
- Ανθόνερο: Μη βάλετε πολύ ανθόνερο στο μείγμα, γιατί θα γίνει πολύ υγρό. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο σταδιακά, αν χρειαστεί.
- Ψήσιμο: Μην τα παραψήσετε, καθώς θα σκληρύνουν. Το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία και για σύντομο χρονικό διάστημα είναι το μυστικό για να παραμείνουν αφράτα μέσα.
- Συντήρηση: Τα αμυγδαλωτά μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές ημέρες σε αεροστεγές κουτί, διατηρώντας τη φρεσκάδα τους.
Καλή τύχη!








