Η βασιλόπιτα (τυρόπιτα) είναι μια παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά και όχι μόνο! Σε αυτή την εκδοχή φτιάχνεται με χειροποίητο φύλλο από χωριάτικη ζύμη που γίνεται πιο τραγανή από το ξύδι και το ελαιόλαδο, ενώ η πλούσια γέμιση με φέτα, αυγά και γάλα την καθιστά λαχταριστή και κρεμώδη εσωτερικά. Είναι μια νόστιμη και εορταστική επιλογή για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τη Ζύμη (12 Φύλλα):

  • 700 γρ. – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 300-350 γρ. – Νερό (χλιαρό)
  • 3 κουτ. σούπας – Ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας – Ξύδι (λευκό)
  • 1 κουτ. γλυκού – Αλάτι

Για τη Γέμιση:

  • 500 γρ. – Τυρί φέτα (θρυμματισμένη)
  • 4 – Αυγά
  • 90 γρ. (1/2 κούπα τσαγιού) – Ελαιόλαδο
  • 100 γρ. (1/2 κούπα τσαγιού) – Γάλα (πλήρες)
  • 1/2 κουτ. γλυκού – Αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού – Πιπέρι (άσπρο ή μαύρο)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Ζύμης & Γέμισης:

Για τη ζύμη: Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη .

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μπαλάκια . Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά σκεπασμένα, για να ανοίγουν πιο εύκολα.

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ , θρυμματίζουμε τη φέτα . Προσθέτουμε τα αυγά , το ελαιόλαδο , το γάλα , το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Β. Άνοιγμα Φύλλων & Συναρμολόγηση:

Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι ζύμης σε πολύ λεπτό φύλλο (περίπου στο μέγεθος του ταψιού).

Λαδώνουμε το ταψί. Απλώνουμε τα πρώτα 3 φύλλα , λαδώνοντας το κάθε ένα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

Απλώνουμε την πρώτη δόση γέμισης πάνω από τα 3 φύλλα (περίπου το 1/4 της συνολικής γέμισης).

Συνεχίζουμε με άλλα 3 φύλλα (λαδωμένα ενδιάμεσα) και βάζουμε τη δεύτερη δόση γέμισης .

Σε αυτό το σημείο , τοποθετούμε μέσα στη γέμιση τα φλουριά (φλουρί, δαχτυλίδι, σάλομα, κλαδί, κλπ.) τα οποία έχουμε τυλίξει με αλουμινόχαρτο για λόγους υγιεινής.

Συνεχίζουμε με άλλα 3 φύλλα (λαδωμένα ενδιάμεσα) και την τρίτη δόση γέμισης .

Τέλος , βάζουμε τα τελευταία 3 φύλλα (λαδωμένα ενδιάμεσα) και απλώνουμε ό,τι γέμιση έμεινε στην κορυφή της πίτας.

Γ. Ψήσιμο:

Λαδώνουμε την επιφάνεια, κόβουμε την πίτα στα κομμάτια που θέλουμε και ραντίζουμε με νερό (μερικές σταγόνες) για να γίνει πιο τραγανή η κρούστα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά και να είναι τραγανή.

Καλή Χρονιά!!!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά (μαζί με άνοιγμα φύλλων)

Χρόνος Ανάπαυσης Ζύμης: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 35 – 40 λεπτά (στους 200°C)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τραγανή Ζύμη και Πλούσια Γέμιση

Ζύμη: Το ξύδι στη ζύμη βοηθά στο να γίνει το φύλλο πιο τραγανό και τρυφερό . Μην παραλείψετε να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά για να ανοίγει εύκολα.

Υγρασία Γέμισης: Το γάλα και τα αυγά στη γέμιση δημιουργούν μια πλούσια κρέμα που εμποδίζει τη φέτα να στεγνώσει και κάνει την πίτα ζουμερή εσωτερικά.

Φλουρί: Για να βεβαιωθείτε ότι το φλουρί και τα άλλα τυχερά αντικείμενα (δαχτυλίδι, κλαδί, σάλομα) είναι ασφαλή για κατανάλωση, τυλίξτε το κάθε ένα σφιχτά με αλουμινόχαρτο πριν το τοποθετήσετε στη γέμιση.

Ράντισμα με Νερό: Το ραντίζμα της επιφάνειας με νερό πριν το ψήσιμο βοηθάει στην απόκτηση μιας πιο τραγανής και φουσκωτής κρούστας.


 

Σχετικές Συνταγές 

Αφράτη Βασιλόπιτα Κέικ με Πορτοκάλι

Τυρόπιτα Χωρίς Φύλλο με Γιαούρτι

Εύκολο Χειροποίητο Φύλλο για Πίτα


Η Συνταγή είναι της κας ελενη τσιουκανη