Μπασμπούσα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η μπασμπούσα αποτελεί ένα γευστικό και θρεπτικό γλυκό, με πλούσια ιστορία και αρώματα Ανατολής. Η ευκολία στην παρασκευή της και η ποικιλία σε γεύσεις την καθιστούν αγαπημένη επιλογή για πολλούς. Ωστόσο, όπως με όλα τα γλυκά, η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για τη βάση:

  • Σιμιγδάλι: 500 γραμμάρια
  • Γκι (Ghee) λιωμένο: Μισό φλιτζάνι

Για το μείγμα:

  • Γάλα: Ένα φλιτζάνι
  • Ζάχαρη: Ένα φλιτζάνι
  • Τριμμένη καρύδα: 4 κουταλιές της σούπας
  • Μέλι: 2 κουταλιές της σούπας

Για το ταψί και τη διακόσμηση:

  • Ταχίνι: 2 κουταλιές της σούπας (για το ταψί)
  • Ωμά φιστίκια: Όσο χρειάζεται

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1- Σε ένα μπολ βάζετε το σιμιγδάλι και το γκι και τρίβετε τα υλικά με τα χέρια σας μέχρι να ομογενοποιηθούν και το σιμιγδάλι να απορροφήσει τελείως το γκι.

2- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τη ζάχαρη, την καρύδα και δύο κουταλιές της σούπας μέλι.

3- Ρίξτε το μείγμα πάνω από το σιμιγδάλι και ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να ενωθούν.

4- Απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα σε ένα ταψί αλειμμένο με ταχίνι και μετά την κόβουμε πριν τη βάλουμε στο φούρνο.

5- Μοιράζουμε τα φιστίκια πάνω από τη **Μπασμπούσα**.

6- Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους **180 βαθμούς Κελσίου** μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει.

7- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το περιχύνετε με ζεστό σιρόπι και το αφήνετε μέχρι να κρυώσει πριν την σερβίρετε. Έτσι γίνεται η τέλεια **Μπασμπούσα**.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας, Ψησίματος και Σιροπιάσματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 40-45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο)

Συνολικός Χρόνος: 60 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 2 ώρες (για το κρύωμα και σωστό σιρόπιασμα).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει η **Μπασμπούσα** πιο αρωματική, μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στο μείγμα του γάλακτος. Επίσης, αν δεν έχεις γκι, μπορείς να το αντικαταστήσεις με καλής ποιότητας αγελαδινό βούτυρο.

Για ένα πιο πλούσιο σιρόπι, μπορείς να προσθέσεις 1 κ.σ. μέλι στο τέλος του βρασμού του. Δες και άλλες σιροπιαστές συνταγές για έμπνευση.

Αντί για ωμά φιστίκια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αμύγδαλα φιλέ ή να την αφήσεις σκέτη. Δες ιδέες για γλυκά με ξηρούς καρπούς.