Αυθεντική συνταγή από τη Θεσσαλία, με μοναδική γεύση που θα σας ταξιδέψει! Η Μπατζίνα αποκτά μια νέα διάσταση με αυτή τη συνταγή, είναι πλούσια σε τυρί και μυρωδικά. Χωρίς κολοκύθι, γίνεται πιο αφράτη και ιδανική για όσους δεν αγαπούν το λαχανικό. Μπορείτε να την φάτε κάθε ώρα, ως κυρίως πιάτο ή ακόμα και ως ορεκτικό. Είναι εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή, με υλικά που πιθανότατα έχετε στην κουζίνα σας. Δοκιμάστε τη Μπατζίνα χωρίς κολοκύθι και εντυπωσιάστε τους αγαπημένους σας!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τη Βάση:

  • 400 γραμμάρια – Ελληνική φέτα (θρυμματισμένη)
  • 100 γραμμάρια – Κεφαλογραβιέρα ή Κεφαλοτύρι (τριμμένη)
  • 170 γραμμάρια – Βούτυρο (λιωμένο)
  • 1/2 φλιτζάνι – Γάλα
  • 200 γραμμάρια – Ελληνικό γιαούρτι
  • 2 – Αυγά (χτυπημένα)
  • 200 γραμμάρια – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 κουτ. γλυκού – Μπέικιν πάουντερ
  • Λίγο – Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για την Επικάλυψη:

  • 100 γραμμάρια – Κεφαλογραβιέρα ή Κεφαλοτύρι (τριμμένη)
  • Λίγο – Ελαιόλαδο ή Βούτυρο (προαιρετικά, για ράντισμα)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Μείγματος:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C .

Σε ένα μεγάλο μπολ , ανακατέψτε όλα τα συστατικά της βάσης μαζί: τη θρυμματισμένη φέτα , τα 100 γραμμάρια τριμμένης κεφαλογραβιέρας , το λιωμένο βούτυρο , το γάλα , το γιαούρτι , τα χτυπημένα αυγά , το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ και το πιπέρι .

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σε έναν πηχτό χυλό.

Β. Ψήσιμο:

Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα ταψί 22×33 εκ. ή αντίστοιχου μεγέθους, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.

Από πάνω , ρίχνουμε με τα χέρια μας τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια τριμμένης κεφαλογραβιέρας (ή κεφαλοτυριού).

(Προαιρετικά): Μπορείτε να ραντίσετε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο από πάνω.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά , ή μέχρι να ροδίσει έντονα η επιφάνεια και να είναι σταθερή .

Απολαύστε την ζεστή!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 40 – 50 λεπτά (στους 180°C)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Αυθεντική Γεύση Θεσσαλίας

Τυριά: Η επιλογή της Κεφαλογραβιέρας ή του Κεφαλοτυριού είναι προσωπική προτίμηση . Το Κεφαλοτύρι είναι πιο αλατισμένο και πιο σκληρό , δίνοντας πιο έντονη γεύση .

Υφή: Το γιαούρτι και το μπέικιν πάουντερ είναι το μυστικό για να γίνει η Μπατζίνα αφράτη και να φουσκώσει όμορφα κατά το ψήσιμο. Μην τα παραλείψετε.

Γεύση: Η Μπατζίνα είναι παραδοσιακά ένα αλμυρό πιάτο. Μπορείτε να προσθέσετε μοσχοκάρυδο ή λίγο άνηθο αν θέλετε να την εμπλουτίσετε με μυρωδικά .

Σερβίρισμα: Είναι εξαιρετική όταν καταναλώνεται ζεστή , αλλά διατηρείται και σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύεται τέλεια με ένα ποτήρι κρύο γάλα ή γιαούρτι .

 


 

Σχετικές Συνταγές 

Τυρόπιτα Χωρίς Φύλλο με Γιαούρτι

Σπανακόπιτα Χωρίς Φύλλο

Αλμυρή Μπουγάτσα με Τυρί Κρέμα


ΠΗΓΗ: Messara Imports