Crema catalana – Καταλανική κρέμα.

Εμβληματικό επιδόρπιο από τη βόρεια Ισπανία, θεωρείται ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά επιδόρπια.
Αναφέρεται σε βιβλία του 14ου και 16ου αιώνα.
Σύμφωνα με το μύθο, δημιουργήθηκε από μια ομάδα θρησκευόμενων Καταλανών που προσκάλεσαν έναν ιερέα να τους επισκεφθεί.
Έφτιαξαν πουτίγκα, αλλά αποδείχτηκε πολύ ρευστή. Για να της δώσουν σχήμα, την πασπαλίζουν με ζάχαρη , καραμελώνουν τη ζάχαρη με καυτό σίδερο (βλέπε φωτό)

 
Ο παπάς έσπασε την καραμέλα και είδε έκπληκτος: “Κρέμα!”
Ονομαζόταν Crema de Sant Josep και σερβιρίστηκε την ημέρα του αγίου – 19 Μαρτίου. Αργότερα ονομάστηκε crema cremada, και τώρα είναι καταλανική κρέμα.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, η κρέμα προέρχεται από την Αγγλία, ως εξέλιξη της crème anglaise (αγγλική κρέμα). Ήταν πολύ δημοφιλές στην αγγλική βασιλική αυλή, ειδικά τον 16ο αιώνα. Την εποχή εκείνη, η αγγλική κρέμα φτιάχνονταν από ένα λίτρο γάλα και 16 αυγά και τη σερβίρονταν ζεστή.
Τέλος, στα τέλη του 17ου αιώνα, ο σεφ Francois Masialo έγραψε ενδιαφέρουσες συνταγές από τα μέρη που επισκέφτηκε.
Στο Περπινιάν δοκίμασε την καταλανική κρέμα και αργότερα σέρβιρε κρύα κρέμα με επικάλυψη καραμελωμένης ζάχαρης στον Φίλιππο της Ορλεάνης (τον μελλοντικό αντιβασιλέα). Η συνταγή είναι γραμμένη και θεωρείται η γέννηση της κρεμ μπρουλέ.
Η συνταγή είναι απλή και δεν έχει αλλάξει πολύ. Η διαφορά είναι ότι πριν έπηζαν την κρέμα με κορν φλάουρ, και τώρα με άμυλο.

Υλικά

600 ml γάλα
6 κρόκοι αυγών
120 γρ ζάχαρη
20 γρ άμυλο
1 μεγάλη φλούδα πορτοκαλιού
1 μεγάλη φλούδα λεμονιού
ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Βάζεις σε χαμηλή φωτιά ένα κατσαρολάκι με το γάλα, την κανέλα και τις φλούδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Μόλις πάρει βράση, το αφήνεις στην άκρη, αφαιρώντας τις φλούδες και την κανέλα.
Χτυπάς σε ένα μπολ τους κρόκους, τη ζάχαρη και το άμυλο. Έπειτα, ρίχνεις το μείγμα στο γάλα, ανακατεύεις καλά και το αφήνεις να βράσει για 4-5′ μέχρι να δέσει.

Σουρώνεις την κρέμα με μία ψιλή σήτα, την μοιράζεις σε μπολάκια και την τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Για το σερβίρισμα, ρίχνεις 2 κ.γ. ζάχαρη και την καις. Αν επιθυμείς, μπορείς να προσθέσεις και φρέσκα φρούτα σαν toppings.
Αποφάσισα να δοκιμάσω αν είναι δυνατόν να προετοιμάσω την καραμέλα εκ των προτέρων και να χύσω ζεστή.

Εύκολο επιδόρπιο, μου άρεσε

Προηγούμενο άρθροΣιμιγδαλένιος Χαλβάς…της μαμάς
Επόμενο άρθροΣτρογγυλά τυροπιτάκια!!