Δείτε Επίσης: Γλυκάκια καραμέλας σοκολάτας…πανεύκολο | Υπέροχη πουτίγκα με χουρμάδες και σάλτσα καραμέλας
Το Κέικ με Σπιτική Καραμέλα είναι ένα γλυκό που ξεχωρίζει! Η γεύση της καραμέλας δεν είναι υπερβολική, αλλά αρκούντως έντονη για να δώσει βάθος στο γλυκό. Η κρέμα από ασπράδια ισορροπεί τέλεια τη γλυκύτητα της καραμέλας, ενώ το αφράτο κέικ δίνει μια αέρινη υφή στο σύνολο. Η συνταγή είναι εύκολη και κατανοητή, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Εγώ σίγουρα θα το ξαναφτιάξω!
Συστατικά:
5 κρόκοι αυγών,
150 γρ. Ζάχαρη,
200 ml. Γάλα,
100 ml. ηλιέλαιο,
250 γρ. Αλεύρι,
12 g. Σκόνη ψησίματος, (προθερμασμένος φούρνος 200 βαθμοί 20 λεπτά.)
κρέμα:
5 ασπράδια αυγού,
ζάχαρη βανίλιας,
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Καραμέλα:
150 γρ. Ζάχαρη, 30 g. Μαργαρίνη, 200 ml. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών την ζάχαρη και χτυπάμε σε ένα μίξερ βάσης με το εξάρτημα με το σύρμα σε μεσαία – υψηλή ταχύτητα για 3 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το γάλα, ηλιέλαιο και αυξάνουμε την ταχύτητα και αφήνουμε λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν
Βγάζουμε το μπολ και κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι,μπεκιν παουντερ ανακατεύουμε λίγο με το
σύρμα χειρός να ομογενοποιηθεί και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ 20/30 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά
Για την σαντιγί
Την ίδια ώρα σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών , βανίλια, την ζάχαρη, και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατεψει η σαντιγί. Βγάζουμε το κείκ από το φούρνο και απλώνουμε την σαντιγί.
Επιστρέφουμε το πυρέξ στο φούρνο για 4 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Για την Καραμέλα
Σε μία κατσαρόλα που την βάζουμε σε μεσαία φωτιά προσθέτουμε την ζάχαρη, όταν αρχίζει να λιώνει και να καίγεται
σηκώνουμε την κατσαρόλα από το μάτι και κάνουμε κυκλικές κινήσεις να λιώσει η ζάχαρη σε μια πηχτή καραμέλα.
Ρίχνουμε μέσα την μαργαρίνη και ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
Οταν η καραμέλα αρχίζει να αφρίζει ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος σιγα σιγα σε ροή
και ανακατεύουμε συνεχώς και την βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Αρχίζουμε με ένα κουτάλι να απλώνουμε την καραμέλα πάνω από τη σαντιγί πλούσια και βάζουμε όλο το πυρεξ στο ψυγείο για 1 ώρα.
Είναι έτοιμο βγάζουμε διακοσμούμε με ένα καρύδι και σερβίρουμε και καλή απόλαυση
Tips για το Τέλειο Κέικ με Σπιτική Καραμέλα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Κέικ με Σπιτική Καραμέλα σας απίστευτο! Όταν φτιάχνετε την καραμέλα, να είστε πολύ προσεκτικές και να μην απομακρυνθείτε από την κατσαρόλα, γιατί η ζάχαρη καίγεται πολύ γρήγορα. Επίσης, όταν προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μην κρυσταλλώσει η καραμέλα. Αν η καραμέλα σας σφίξει πολύ όταν κρυώσει, μπορείτε να την ζεστάνετε ελαφρά σε μπεν μαρί ή σε πολύ χαμηλή φωτιά για να ξαναγίνει ρευστή. Μπορείτε να προσθέσετε στο κέικ ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια ή αμύγδαλα, για έξτρα γεύση και υφή, είτε μέσα στη ζύμη είτε ως διακόσμηση.
Δείτε Επίσης: Γλυκάκια καραμέλας σοκολάτας…πανεύκολο | Υπέροχη πουτίγκα με χουρμάδες και σάλτσα καραμέλας
Καλή Απόλαυση













