Υπέροχη πουτίγκα με δαμασκηνα και σάλτσα καραμέλας

Υλικά

1-1/2 κουπες (250γρ) χουρμάδες χωρίς πύρινα
1-1/4 κουπες (310 μλ) βραστό νερό
1 κγ σόδα ψησίματος
3/4 κούπας (165 γρ) καστανή ζάχαρη
60γρ butter, σε κομματάκια
2 αυγά
1 κούπα (150γρ) αλευρι που φουσκώνει μόνο του
Σάλτσα καραμέλας
1 κουπα (220γρ) καστανή ζαχαρη
300ml κρέμα (Pouring cream)*
100g βούτυρο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Βουτυρώστε 22 εκ στρογγυλή φόρμα και στρώστε την με χαρτί ψησίματος. Τοποθετήστε τους χουρμάδες στο νερό και την σόδα σε το μπολ ενός μπλέντερ και αφήστε το για 5 λεπτά
Προσθέστε την ζάχαρη και το βούτυρο στο μείγμα δαμασκηνου και χτυπήστε για 5 δευτερόλεπτα ή μέχρι οι χουρμάδες να έχουν χοντροκοπεί. Προσθέστε αυγά, μετά αλεύρι, χτυπήστε το μείγμα για 10 δευτερόλεπτα ή μέχρι  να συνδυαστούν όλα τα υλικά. Ξύστε όλο το αλεύρι που δεν έχει χτυπηθεί μέσα στο μείγμα με μία σπάτουλα και χτυπήστε να συνδυαστούν όλα μαζί. Ρίξτε το μείγμα στην φόρμα. Ψήστε το μείγμα για 55 λεπτά ή μέχρι μία οδοντογλιφίδα να βγαίνει καθαρή από το κεντρο του κείκ.
Αφήστε το κέικ στην φόρμα για 5 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε πάνω σε μία βάση. Περιχύσετε και σερβίρετε το κέικ με ζεστή σάλτσα καραμέλας από πάνω.

Σάλτσα Καραμέλα
Ανακατέψτε ζάχαρη και την κρέμα σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Χαμηλώστε την φωτιά στην μέση και σιγοβράστε για 5 λεπτά ή μέχρι το μείγμα πήξει ελαφρώς. Χτυπήστε μέσα το βούτυρο κομμάτι κομμάτι μέχρι να λιώσει. Βγάλτε από την φωτιά

Κρέμα

Συστατικά
Ανάλατο βούτυρο 220γρ
Γάλα 235 μλ
Ζελατίνη σε σκόνη 1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό)
Εκτέλεση
Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και πασπαλίζουμε στη ζελατίνη και αφήνουμε για 3 λεπτά.
Προσθέστε το βούτυρο και θερμάνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Ρίξτε μέσα στο μπλέντερ και ενεργοποιήστε το στο μέγιστο για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να αναμειχθεί.
Ρίξτε σε μια κανάτα και βάλτε στο ψυγείο.
Αυτές οι ποσότητες παράγουν κρέμα κάτω από (560 ml)

ΠΗΓΗ: Dora JoannouGreek Style Recipes

 

Προηγούμενο άρθροΝτολμαδάκια με γεμιστούς Κολοκυθοανθούς
Επόμενο άρθροΤο Γαλακτοπούρεκο της Αλκυώνης