Φαρφάλες με αγκινάρες, λιαστές ντομάτες, πράσινες ελιές και κουρκουμά

Αυτό το πιάτο με φαρφάλες, αγκινάρες, λιαστές ντομάτες, πράσινες ελιές και κουρκουμά είναι ένα πραγματικό αριστούργημα γεύσεων. Η γλυκιά γεύση των αγκιναρών συνδυάζεται τέλεια με την αλμύρα των ελιών και την umami γεύση των λιαστών ντοματών. Ο κουρκουμάς προσθέτει μια ζεστή και πικάντικη νότα, ενώ οι φαρφάλες δένουν όλα τα υλικά μαζί σε μια απολαυστική αρμονία.

Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μου άρεσαν:

  • Η ισορροπία των γεύσεων: Το πιάτο δεν ήταν ούτε πολύ αλμυρό ούτε πολύ γλυκό, αλλά είχε μια τέλεια ισορροπία μεταξύ όλων των γεύσεων.
  • Η υφή: Οι αγκινάρες ήταν μαλακές και τρυφερές, ενώ οι φαρφάλες ήταν al dente.
  • Η παρουσίαση: Το πιάτο ήταν πολύ όμορφα παρουσιασμένο, με τα διάφορα χρώματα των υλικών να δημιουργούν μια οπτική γιορτή.

Συνολικά, αυτό το πιάτο ήταν μια πραγματική απόλαυση. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όλους όσους αναζητούν μια γευστική και υγιεινή επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.

Επιπλέον:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στο πιάτο, όπως μανιτάρια, κρεμμύδι ή πιπεριές.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος ζυμαρικού θέλετε αντί για φαρφάλες.
  • Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ή λιγότερο κουρκουμά, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Σας εύχομαι καλή όρεξη!

Συστατικά

200 γρ. φαρφάλες (φιογκακια)
2 αγκινάρες
4 λιαστές ντομάτες (επίσης καλές σε λάδι)
5 πράσινες ελιές
1/4 κρεμμύδι
5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ζωμός λαχανικών
αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά και πιπέρι για γεύση.

Εκτέλεση

Καθαρίστε πρώτα καλά τις αγκινάρες, αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα, που είναι πιο σκληρά, και το εσωτερικό τους. Τις κόβετε σε λεπτές φέτες και τις μουλιάζετε σε νερό και χυμό λεμονιού (έτσι δεν θα μαυρίσουν).
Ψιλοκόβετε το 1/4 ενός λευκού κρεμμυδιού και το μεταφέρετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με μια κουτάλα νερό και ένα φύλλο δάφνης.

Ανάψτε τη φωτιά σε μέτρια φωτιά και αφήστε το κρεμμύδι να μαγειρευτεί.
Όταν το νερό απορροφηθεί πλήρως, προσθέστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το κρεμμύδι. Όταν το κρεμμύδι πάρει χρώμα, προσθέστε τις αγκινάρες σε φέτες και τηγανίστε τες σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε τις ψιλοκομμένες ελιές.

Ανακατέψτε προσεκτικά και μαγειρέψτε τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.
Εάν είναι απαραίτητο βρέξτε τα λαχανικά με λίγο ζεστό ζωμό λαχανικών, ώστε η σάλτσα να μην γίνει πολύ στεγνή.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αποξηραμένες ντομάτες σε λάδι (σκουπίζουμε για να φύγει η περίσσεια λαδιού) (αν είναι μόνο αποξηραμένες, τις μουλιάζουμε σε νερό για 10 λεπτά), τις κόβουμε σε κύβους και τις ανακατεύουμε με τις αγκινάρες, μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά πολύ al dente και τα ολοκληρώνουμε μέσα στη σάλτσα προσθέτοντας 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά και πιπέρι για γεύση. Όταν τελειώσει το πιάτο, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.

Η Σΰνταγή είναι από το Passion Food 71

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Λουκάνικα με αγκινάρες

Λουκάνικο με αγκιναρες

Λίστα συστατικών:

450γρ χωριάτικο λουκάνικο
3 πατάτες
8 καρδιές αγκινάρας
2 σκελίδες σκόρδο
1 Μάτσο δυόσμο
1 Μάτσο άνηθο
800gr σάλτσα ντομάτας
400γρ νερού
1 φλιτζάνι κατεψυγμένο αρακά
1 κρεμμύδι
1 κουτ. αποξηραμένη ελληνική ρίγανη
1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Μέθοδος:

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε το λουκάνικο σε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Ενώ το λουκάνικο μαγειρεύετε, κόβουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και κόβουμε στην μέση τις καρδιές της αγκινάρας Μόλις ροδίσει το λουκάνικο, αφαιρέστε από το τηγάνι και αφήστε το στην άκρη.

Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά
Κόβουμε το σκόρδο και τα φρέσκα βότανα και προσθέτουμε στο τηγάνι
Κόψτε τα λουκάνικα σε κομμάτια μεγέθους δαγκώματος και προσθέστε τα στην κατσαρόλα
Ανακατέψτε καλά για να τα συνδυάσετε

Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας, κατεψυγμένο αρακά και νερό και ανακατέψτε καλά
Προσθέστε ρίγανη και ανακατέψτε καλά
Αφήστε να βράσει, μειώστε τη θερμότητα και σκεπάστε
Σιγοβράστε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς οι πατάτες

ΠΗΓΗ: Ken Kiriakos PanagopoulosGreek Style Recipes.

Προηγούμενο άρθροΠάστα φλώρα με μια αρωματική ζύμη…τόσο αρωματική δεν έχετε ξαναφάει
Επόμενο άρθροΤα μυστικά του κρασάτου χταποδιού