Γαλακτομπούρεκο

Το γαλακτομπούρεκο, αυτό το λαχταριστό σιροπιαστό γλυκό, αγγίζει τις χορδές της ελληνικής ψυχής με την απλότητα και την πλούσια γεύση του. Φύλλα κρούστας, τραγανά απ’ έξω και αφράτα από μέσα, αγκαλιάζουν μια κρέμα που μοσχομυρίζει βανίλια και λεμόνι, ενώ το σιρόπι λούζει το γλυκό με γλυκιά δροσιά.

Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1200 γραμμάρια γάλα φρέσκο
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 2 βανίλιες

Για τα φύλλα:

  • 1/2 κιλό φύλλο για γαλακτομπούρεκο ή μπακλαβά
  • 100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι:

  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • Χυμός από 1 μικρό λεμόνι
  • 1/2 ποτήρι κονιάκ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά. Ρίχνουμε σιγά σιγά την ζεστή κρέμα στα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.
  3. Προετοιμάζουμε τα φύλλα: Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο.
  4. Συναρμολογούμε το γαλακτομπούρεκο: Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας και αυτά. Χαράζουμε ελαφρώς το γαλακτομπούρεκο με ένα μαχαίρι και πασπαλίζουμε με λίγο νερό.
  5. Ψήνουμε: Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  6. Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το κονιάκ (αν θέλουμε).
  7. Σιροπιάζουμε: Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει ελαφρώς και μετά το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να το ρουφήξει καλά πριν το σερβίρουμε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες αμύγδαλο ή ξύσμα πορτοκαλιού στην κρέμα για extra γεύση.
  • Αν θέλετε πιο τραγανό γαλακτομπούρεκο, μπορείτε να ψήσετε τα φύλλα για λίγο πριν τα βάλετε στο ταψί.
  • Αν δεν έχετε κονιάκ, μπορείτε να το παραλείψετε.
  • Φροντίστε το σιρόπι να είναι κρύο πριν το ρίξετε στο γαλακτομπούρεκο.

Καλή όρεξη!

H συνταγή είναι από Κωνσταντινος Ολγα Πρωτοπαπαδακης

Προηγούμενο άρθροΑν έχετε γάλα και καλαμποκάλευρο, κάντε αυτό το ιδιαίτερο “ρυζόγαλο”
Επόμενο άρθροΓιατί τρώμε μπακαλιάρο πλακί την Κυριακή των Βαΐων;