Η γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας είναι μία αγαπημένη ελληνική πίτα. Αποτελείται από αφράτη και κρεμώδης κρεμα, ενώ το φύλλο κρούστας προσδίδει μια τραγανή υφή. Η γεύση της είναι υπέροχη και ευωδιαστή, και μπορεί να συνοδευθεί με ένα παγωτό βανίλια ή μια στρώση από κανέλα. Είναι ιδανική για να την απολαύσετε στην καθημερινή ζωή ή σε ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως γιορτές και γενέθλια.
Υλικά
6 φύλλα κρούστας
1 και 1/2 λίτρο γάλα+ μια ιδέα αλάτι
3 αυγά
200γρ. ζάχαρη για την κρέμα+ 80γρ. + κανέλλα για το ράντισμα των φύλλων και της κρέμας.
180γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50γρ. φρέσκο βούτυρο για την κρέμα+ 50γρ. για το ράντισμα των φύλλων.
λίγο ξύσμα λεμονιού
1 βανιλετα ή 2 βανίλιες ή μια κ.σ.υγρη βανίλια.
Εκτέλεση
Κρέμα️
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλάτι ,τα 200γρ. ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Σε μια μπασινα σπάμε τα αυγά , προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Όταν ζεσταθεί το γάλα , παίρνουμε από αυτό ένα φλυτζάνι και το ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα αυγών και σιμιγδαλιου και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα , προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει η κρέμα. Αποσύρουμε την κρέμα από το μάτι , προσθέτουμε τα 50 γρ. βούτυρο και την αφήνουμε να κρυώσει κάπως.
Βουτυρωνουμε ένα ταψί νο 30 και αρχίζουμε το στρώσιμο των φύλλων ως εξής:
Τοποθετούμε τα 5 πρώτα ακτινωτά και αερατα , ραντίζοντας το καθένα με βούτυρο και κανελλοζαχαρη.Το 6ο φύλλο αερατα και πατσαβουριαστα στο κέντρο του ταψιού ,ραντισμενο με βούτυρο και κανελλοζαχαρη. Ρίχνουμε την κρέμα και με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί σχηματίζουμε τον κοθρο. Τον βουτυρωνουμε και ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 αέρα τη γαλατοπιτα για 35- 40 λεπτά μέχρι να ροδισει. Της ρίχνουμε λίγη ζάχαρη άχνη για να τη σερβίρουμε, πιστέψτε με είναι τραγανή και γλυκιά όσο χρειάζεται!!!
Να έχουμε και πάλι θα ευχηθώ καλό μήνα, υγεία, αγάπη στο σπιτικό μας, ειρήνη στον κόσμο!…
ΠΗΓΗ: Foteini Theologitou
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο και χωρίς μίξερ!!!
Υλικά:
3 αυγά
100 γρ.ζάχαρη
1 ζαχαρούχο γάλα
100 γρ.βούτηρο
700 ml.γάλα
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 βανίλιες.
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Ενσωματώνουμε το ζαχαρούχο γάλα.
Βάζουμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το γάλα,το αλεύρι,τις βανίλιες και δουλεύουμε.
Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί 35×23 εκατοστά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι που να ροδίσει.
Σερβίρουμε με κανέλα (προαιρετικά).
Η Συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη