Γιαννιώτικα Κουλούρια είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτά τα παραδοσιακά κουλούρια, γνωστά για την αφράτη υφή και την πλούσια γεύση τους, αποτελούν αγαπημένο κέρασμα σε κάθε σπίτι. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- Αυγά: 10
- Ζάχαρη: 500 γρ.
- Γάλα ή χυμός πορτοκαλιού: 125 γρ.
- Αμμωνία: 1 φακελάκι
- Βανίλιες: 4
- Φυτίνη ή βούτυρο ή μισό-μισό: 250 γρ.
- Αλεύρι: 1 κιλό (αν τα αυγά είναι μεγάλα βάζουμε 100 γρ. ακόμα)
Για την επικάλυψη (προαιρετικά):
- Ανθόνερο
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά με τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα, να φτάσει μέχρι επάνω στο μίξερ. Αυτό είναι το πρώτο πιο σημαντικό μυστικό στα Γιαννιώτικα Κουλούρια.
Διαλύουμε την αμμωνία στο πορτοκάλι (εγώ αυτό χρησιμοποιώ, παλιά τα κάνανε με γάλα αλλά νομίζω ότι γίνονται πιο σκληρά).
Ρίχνουμε τις βανίλιες και τη φυτίνη ή το βούτυρο που το έχουμε λιώσει. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσετε μισό φυτίνη μισό βούτυρο.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
Εδώ είναι το δεύτερο μυστικό: δεν πρέπει να τα στουπώσετε αλεύρι. Ένα κιλό είναι αρκετό, μόνο αν τα αυγά είναι μεγάλα πρέπει να βάλετε λίγο ακόμα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.
Θα αφήσετε τη ζύμη να παγώσει το βούτυρο για 1 τουλάχιστον ώρα για να πλάθεται.
Πολλές Γιαννιώτισσες τα κάνουν πολύ μαλακά, βάζουν με κουτάλι τη ζύμη στο ταψί και βουτυρώνουν τα δάχτυλα και ανοίγουν τρύπα στη μέση! Εγώ αυτό δεν το κατάφερα ποτέ.
Οπότε βάλτε ένα κιλό αλεύρι και αν δυσκολεύεστε βάλτε λίγο βούτυρο στα χέρια και πλάστε τα, αφού όμως τα αφήσετε μια ώρα.
Βάζουμε μόνο 9 κουλούρια στο ταψί γιατί απλώνουν. Πάντα χρησιμοποιούμε λαδόκολλα.
Ψήνουμε 12 λεπτά στους 170 βαθμούς, όχι παραπάνω. Ψήνουμε ένα-ένα ταψί στις αντιστάσεις.
Μπορείτε να τα ραντίσετε αφού κρυώσουν με ανθόνερο και να βάλετε από πάνω άχνη ζάχαρη!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (ανά ταψί): 12 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 32 λεπτά + (Χρόνος ψησίματος για όλα τα ταψιά)
Επιπλέον Χρόνοι: 1 ώρα (για να παγώσει η ζύμη).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Αντί για χυμό πορτοκαλιού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα, αλλά όπως αναφέρθηκε, ο χυμός πορτοκαλιού δίνει πιο αφράτη υφή στα Γιαννιώτικα Κουλούρια. Δες κι άλλες συνταγές για Πασχαλινά Κουλούρια.
Το μυστικό της αφράτης υφής κρύβεται στο πολύ καλό χτύπημα των αυγών με τη ζάχαρη. Θέλουμε ένα πολύ αφράτο μείγμα. Δοκίμασε να προσθέσεις ξύσμα λεμονιού για πιο έντονο άρωμα.
Προσοχή στον χρόνο ψησίματος. Τα **Γιαννιώτικα Κουλούρια** πρέπει να ψηθούν για μόλις 12 λεπτά στους 170 βαθμούς για να παραμείνουν μαλακά και αφράτα. Δες ιδέες για γλυκά με κανέλα.
Σχετικές Συνταγές
Κουραμπιέδες Εύκολοι και Αφράτοι
Η Συνταγή είναι απο τις Οι νοστιμιές της Σοφίας βρείτε κι άλλες ωραίες συνταγές εκεί
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κουλούρια λεμονιού μαλακά εσωτερικά και τραγανά εξωτερικά
Για 12 κουλούρια
2 ολόκληρα αυγά
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 φιαλίδιο γεύσης λεμονιού 2 ml
8 γρ μπέικιν πάουντερ
Περίπου 320 γρ αλεύρι 00
Για την επιφάνεια
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν κρέμα, προσθέτουμε το λάδι, το γάλα, το άρωμα λεμονιού, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ λίγο λίγο, ζυμώνουμε μέχρι να κολλήσει στα χέρια, δίνουμε το επιθυμητό σχήμα. , Αλείφουμε με γάλα, μοιράζουμε τη ζάχαρη πάνω από κάθε μπισκότο, ψήνουμε στους 180° 20 λεπτά στατικό φούρνο, άλλα 2 λεπτά βάζουμε τη φωτιά μόνο από πάνω για να γίνουν όμορφα χρυσαφένια ❤️
Καλή απόλαυση













