Η Γίδα Φρικασέ αυγολέμονο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα, φημισμένο για την πλούσια γεύση του και την ζουμερή του υφή. Έτσι λοιπόν, το κατσικίσιο κρέας μαγειρεύεται αργά σε ζωμό λαχανικών, που το κάνει απίστευτα τρυφερό, ενώ η προσθήκη λεμονιού χαρίζει μια δροσιστική οξύτητα, η οποία απογειώνει το πιάτο. Αυτό το παραδοσιακό φαγητό αξίζει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε, καθώς είναι ιδανικό για οικογενειακά δείπνα και γιορτές. Για να φτιάξετε μια αυθεντική Γίδα Φρικασέ, σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε μόνο φρέσκα και αγνά υλικά.


Υλικά για το Φρικασέ

  • 1 κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 10 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 αυγά
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρω τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το κατσικάκι και το σοτάρω μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνω με το κρασί και το αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω τον ζωμό λαχανικών, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κατσικάκι.

Στη συνέχεια, προσθέτω τον άνηθο, το μαρούλι και τα κρεμμυδάκια και τα βράζω για 10 ακόμη λεπτά. Λίγο πριν κατεβάσω το φαγητό από τη φωτιά, ετοιμάζω το αυγολέμονο.

Για να φτιάξω το αυγολέμονο, χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάω τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν πηχτή μαρέγκα. Ενώνω τους κρόκους με τη μαρέγκα και ανακατεύω απαλά να ενσωματωθούν. Ρίχνω μέσα στο μπολ τον χυμό λεμονιού σιγά-σιγά και εναλλάξ με ζουμί από την κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα, το αδειάζω μέσα στην κατσαρόλα. Κρατώντας την από τα δύο χερούλια, την ανακινώ. Την ξαναβάζω στη φωτιά να πάρει μια βράση και το φρικασέ μου είναι έτοιμο.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 35 λεπτά


Χρήσιμα Tips για το Φρικασέ

Για να κάνετε τη σάλτσα πιο πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό.

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως καρότα, πατάτες ή αρακά.

Σερβίρετε τη Γίδα Φρικασέ με φρέσκο ψωμί και φέτα για ένα πλήρες γεύμα.

Photo: Helen Kokkinakos