Γλυκιά Πατσαβουρόπιτα με Καρύδι είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η Γλυκιά Πατσαβουρόπιτα με Καρύδι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που ξεχωρίζει για την απλότητα, τη νοστιμιά και την ακαταμάχητη ευωδιά του. Η τραγανή κρούστα, η γλυκιά γέμιση καρυδιού και το σιροπιαστό τελείωμα συνθέτουν ένα γλυκό που ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη βάση:
- 1 πακέτο Φύλλα κρούστας
- Λίγο Λιωμένο βούτυρο (για το ταψί)
Για τη γέμιση και το μείγμα:
- 1 κεσεδάκι (200 γρ. περίπου) Γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κεσεδάκι Ζάχαρη
- 1 κεσεδάκι Ηλιέλαιο
- 4 Αυγά
- 1 Βανίλια
- 1 Μπέικιν πάουντερ
- Χοντροκομμένο Καρύδι
- Λίγη Κανέλα (για το πασπάλισμα)
- Λίγη Ζάχαρη (για το πασπάλισμα)
Για το σιρόπι:
- 3 κεσεδάκια Νερό
- 3 κεσεδάκια Ζάχαρη
- Λίγο Ξύσμα από πορτοκάλι
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προετοιμασία Σιροπιού: Ρίχνουμε τα 3 κεσεδάκια νερό, τα 3 κεσεδάκια ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για περίπου 5 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Προετοιμασία φύλλων: Βουτυρώνουμε καλά το ταψί.
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας. Ρίχνουμε από πάνω χοντροκομμένο Καρύδι, λίγη κανέλα και λίγη ζάχαρη. Το τσαλακώνουμε προσεκτικά (σαν ακορντεόν) και το στρώνουμε στο ταψί.
Έτσι συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα, τσαλακώνοντας το κάθε φύλλο ξεχωριστά και τοποθετώντας το δίπλα-δίπλα στο ταψί.
Προετοιμασία Μείγματος: Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (γιαούρτι, ζάχαρη, ηλιέλαιο, αυγά, βανίλια, μπέικιν πάουντερ) στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Περιχύνουμε το μείγμα ομοιόμορφα επάνω στα τσαλακωμένα φύλλα της Γλυκιάς Πατσαβουρόπιτας με Καρύδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, όσο είναι ακόμη ζεστό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τη Γλυκιά Πατσαβουρόπιτα με Καρύδι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει πριν σερβίρουμε. Καλή επιτυχία σε όλους!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 5 λεπτά (για το σιρόπι) + 1-2 ώρες (για το σιρόπιασμα και την ψύξη).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει η Γλυκιά Πατσαβουρόπιτα με Καρύδι πιο τραγανή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιωμένο βούτυρο για να ραντίσετε τα τσαλακωμένα φύλλα πριν ρίξετε το υγρό μείγμα. Δείτε κι άλλες συνταγές με φύλλο κρούστας.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το Καρύδι με άλλο ξηρό καρπό, όπως αμύγδαλα ή φιστίκια, για μια διαφορετική γευστική εκδοχή. Προσθέστε λίγο γαρύφαλλο στο σιρόπι για πιο έντονο άρωμα. Δες ιδέες για γλυκά με γιαούρτι.
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό για να απορροφηθεί τέλεια και να μην μαλακώσει το φύλλο υπερβολικά. Κόψτε σε κομμάτια αφού έχει απορροφηθεί πλήρως το σιρόπι.
Σχετικές Συνταγές
ΠΗΓΗ: Στεφανία Σακάρογλου








