Αυτή η γλυκιά ρυζόπιτα είναι ένα πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο σου για τα κυριακάτικα τραπέζια. Η γεύση της είναι μοναδική, αφού συνδυάζει τη ζεστασιά της κανέλας με τη γλυκύτητα των σταφίδων και την τραγανή υφή των καρυδιών.


Υλικά

Για να φτιάξουμε αυτή την πεντανόστιμη ρυζόπιτα, θα χρειαστούμε:

Για το σιρόπι:

  • 1/2 Πορτοκάλι
  • 1 Ξύλο κανέλας
  • 1,5 φλιτζάνι τσαγιού Ζάχαρη
  • 1,5 φλιτζάνι τσαγιού Νερό

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. Ρύζι Καρολίνα, πλυμμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού Σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού Καρύδια
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. Κανέλα
  • 1 Βανίλια
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού Ζάχαρη
  • Λίγο Ξύσμα πορτοκαλιού
  • Λίγο Αλάτι

Για την πίτα:

  • 1 συσκευασία (500 γρ.) Φύλλα Βυρητού

Εκτέλεση της Συνταγής

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό.

1. Ξεκινάω φτιάχνοντας το σιρόπι. σε ένα κατσαρολάκι βάζω τον χυμό από το μισό πορτοκάλι, το νερό, τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλας. τα αφήνω να βράσουν για περίπου 5 λεπτά.

2. Πλένω πολύ καλά το ρύζι και το βάζω να βράσει σε αλατισμένο νερό. το σιγοβράζω για 8 λεπτά και στη συνέχεια το σουρώνω και το αφήνω να κρυώσει.

3. Μόλις το ρύζι έχει κρυώσει, προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση: τις σταφίδες, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, την κανέλα, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. τα ανακατεύω καλά.

4. Παίρνω δύο φύλλα Βυρητού και τα αλείφω με ελαιόλαδο, βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο.

5. Απλώνω τη γέμιση πάνω στα φύλλα και τυλίγω προσεκτικά σε ρολό. αλείφω τα ρολά με ελαιόλαδο.

6. Χαράζω τα ρολά σε λοξά κομμάτια και σε κάθε κομμάτι καρφώνω ένα γαρύφαλλο.

7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

8. Μόλις η ρυζόπιτα ψηθεί, την αφήνω να κρυώσει καλά. στη συνέχεια, ραντίζω το μισό σιρόπι πάνω στα φύλλα. το υπόλοιπο το ρίχνω γύρω-γύρω στο ταψί, για να μη μουλιάσει η πίτα.

9. Πασπαλίζω με κανέλα και, αν θέλω, με άχνη ζάχαρη.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 45-50 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος ψύξης του ρυζιού και της ρυζόπιτας.

Χρήσιμα Tips για την Γλυκιά Ρυζόπιτα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η γλυκιά ρυζόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Σιρόπι: Πρέπει να ρίξεις το σιρόπι στην πίτα αφού έχει κρυώσει, για να μείνει το φύλλο τραγανό.
  • Γαρύφαλλο: Το γαρύφαλλο προσθέτει ένα υπέροχο άρωμα. Αν δεν θέλεις, μπορείς να το παραλείψεις.
  • Φύλλα: Η συνταγή προτείνει φύλλα Βυρητού, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε λεπτό φύλλο για πίτα.

H Συνταγή είναι της Varvara Bairamoglou