Τα Νηστίσιμα Μηλοπιτάκια είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Τα Μηλοπιτάκια είναι μια υπέροχη επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν μια ελαφριά και υγιεινή επιλογή για γλυκό. Η συνδυαστική γεύση του μήλου, της κανέλας και της αμυγδαλόψιχας είναι απολαυστική και ευωδιαστή. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη (νηστίσιμη):

  • 200 ml Κρασί λευκό
  • 200 ml Λάδι
  • 500 gr Αλεύρι
  • 1 x Βανίλια ζάχαρη
  • 1 x Μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

  • 3 Μήλα
  • 2 κουτ. σούπας Ζάχαρη
  • Λίγη Κανέλα
  • Λίγο Γαρύφαλλο τριμμένο
  • Μια χούφτα Καρύδια ή αμύγδαλο φιλέ

Για την επικάλυψη:

  • Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Για τη γέμιση: Βάζουμε τα 3 μήλα, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα καρύδια ή αμύγδαλο φιλέ όλα μαζί σε ένα κατσαρολάκι.

Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να φύγουν τα υγρά και να καραμελώσει. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς.

Για τη ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί (κρασί, λάδι, αλεύρι, βανίλια, μπέικιν πάουντερ) μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και ελαστική ζύμη.

Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια 40 με 50 γρ. το καθένα.

Ανοίγουμε το μπαλάκι στην παλάμη μας, βάζουμε μια κουταλίτσα από την κρύα γέμιση μήλου.

Κλείνουμε καλά τη ζύμη, φροντίζοντας να σφραγιστεί σωστά, και το τοποθετούμε προς τα κάτω το κλείσιμο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Μόλις τα Μηλοπιτάκια κρυώσουν καλά, τα χιονίζουμε με άχνη ζάχαρη.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά (ζύμωμα και γέμιση)

Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 55 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος ψύξης γέμισης και πιτακίων.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνουν τα Νηστίσιμα Μηλοπιτάκια ακόμα πιο τραγανά, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του λευκού κρασιού με κονιάκ. Δείτε κι άλλες νηστίσιμες συνταγές.

Για τη γέμιση, αν δεν έχετε καρύδια ή αμύγδαλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φουντούκια ή μια κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι για να απορροφήσει τυχόν επιπλέον υγρά. Δοκιμάστε και την πίτα με φουντούκια.

Εάν θέλετε μια πιο γλυκιά γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα ζάχαρη στη ζύμη. Για να βγουν ομοιόμορφα, ζυγίστε τα μπαλάκια ζύμης. Δείτε ιδέες για γλυκά με φρούτα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Νηστίσιμο Κέικ Πορτοκάλι

Νηστίσιμα Μουστοκούλουρα

Μηλόπιτα με Ξηρούς Καρπούς

 

Καλή Απόλαυση Maria Intze


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μηλοπιτάκια με σφολιάτα

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτα
3 μήλα Ζαγοράς
λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
3 κ.σ. καστανή ή μαύρη ζαχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 κ.γλ κορν φλάουρ ή αλεύρι
1 αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα μηλοπιτάκια με σφολιάτα, καθαρίζοντας πρώτα τα μήλα.
Κόβουμε σε πολύ μικρά καρέ και τα βάζουμε σε μπολ.


Τα ραντίζουμε με χυμό λεμόνι για να μην οξειδωθούν και μαυρίσουν.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.


Προθερμαίνουμε το φούρνο, θα ψήσουμε στον αέρα στους 170ºC.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα. Κόβουμε κάθε φύλλο με το μαχαίρι κατά μήκος της μακριάς πλευράς στη μέση και έπειτα κόβουμε κάθετα στα 3.
Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο.
Σχηματίζουμε δηλαδή 6 τετράγωνα κομμάτια από κάθε φύλλο σφολιάτας.

Στο δεύτερο φύλλο, με κοφτερό μαχαίρι ή ροδάκι ζύμης χαράζουμε 2-3 χαρακιές στο κέντρο κάθε κομματιού.
Αυτά θα είναι τα καπάκια της πίτας μας και πρέπει να αναπνέει κατά το ψήσιμο και να βγαίνουν οι υδρατμοί. Ισομοιράζουμε τη γέμιση, αφήνοντας κενό γύρω γύρω. Αλείφουμε το κενό γύρω γύρω με αυγό.

Κολλάμε τα υπόλοιπα φύλλα διπλώνοντας διαγώνια και τα κλείνουμε. Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν.

Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν καλά.
Αχνίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.

Καλή Απόλαυση