Η Σοκολατόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η προετοιμασία της είναι αρκετά εύκολη και μπορεί να γίνει στο σπίτι με απλά υλικά. Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα: αυγά, ζάχαρη, αλεύρι, κακάο και σοκολάτα, ενώ το καυτό σιρόπι και το πλούσιο γλάσο την απογειώνουν. Μπορεί να σερβιριστεί με παγωτό βανίλιας ή σαντιγί για μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Είναι ένα εξαιρετικό επιδόρπιο για κάθε περίσταση και μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της σοκολάτας .
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Για το Κέικ Σοκολατόπιτας
- Αλεύρι γ.ο.χ. – 200 γρ.
- Ζάχαρη – 200 γρ.
- Αυγά – 3 τεμάχια
- Γάλα – 150 γρ.
- Κακάο σκόνη – 100 γρ.
- Ηλιέλαιο – 70 γρ.
- Μπέικιν πάουντερ – 1 κσ (κουταλιά της σούπας)
- Αλάτι – 1 πρέζα
- Βανίλιες σκόνη – 2 τεμάχια
Για το Σιρόπι
- Ζάχαρη – 400 γρ.
- Νερό – 400 γρ.
Για την Επικάλυψη (Γλάσο)
- Κουβερτούρα γάλακτος (ή μαύρη) – 200 γρ.
- Γάλα (καυτό) – 100 γρ.
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία Ζύμης: Ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη για ένα λεπτό με σύρμα μέχρι ν’ αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά για το μείγμα της σοκολατόπιτας (γάλα, ηλιέλαιο, αλεύρι, κακάο, μπέικιν, αλάτι, βανίλιες) και κάθε φορά ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
2. Ψήσιμο: Αφού έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 170-180°C στις αντιστάσεις και βουτυρώσει καλά ένα ταψάκι 30×20 εκατοστά , ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά .
3. Σιρόπι: Όσο ψήνετε η σοκολατόπιτα, φτιάχνουμε το σιρόπι . Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 3 λεπτά .
4. Σιρόπιασμα: Βγάζουμε την σοκολατόπιτα από τον φούρνο και αμέσως κάνουμε τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια με μια οδοντογλυφίδα για να πάει παντού το σιρόπι. Προσθέτουμε το σιρόπι καυτό στην καυτή σοκολατόπιτα . Αφήνουμε για 30 λεπτά να πιεί καλά το σιρόπι.
5. Γλάσο: Σε καυτό γάλα προσθέτουμε την κουβερτούρα αφού την κόψουμε σε μικρά κομματάκια και ανακατεύουμε καλά να λιώσει και να γίνει ένα λείο γλάσο.
6. Ολοκλήρωση: Προσθέτουμε τη σοκολάτα (το γλάσο) πάνω από την σοκολατόπιτα και αφήνουμε μέχρι να φτάσει η σοκολατόπιτα σε θερμοκρασία δωματίου . Έπειτα μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο. Δείτε κι άλλες συνταγές για σοκολατόπιτα. Καλή όρεξη!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά (στους 170-180°C)
Χρόνος Σιροπιάσματος/Αναμονής: 30 λεπτά + Χρόνος κρυώματος
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για σωστό σιρόπιασμα
Το Κέικ: Μην παραχτυπήσετε το μείγμα μετά την προσθήκη του αλευριού. Αυτό θα κάνει το κέικ σκληρό. Απλώς ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Καυτό σε Καυτό: Το μυστικό για σωστή σιροπιαστή υφή είναι το σιρόπι και το γλυκό να είναι και τα δύο καυτά κατά το σιρόπιασμα. Το σιρόπι θα απορροφηθεί τέλεια.
Γλάσο: Για πιο πλούσιο γλάσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος αντί για γάλα για να λιώσετε την κουβερτούρα.
Σερβίρισμα: Για εντυπωσιακό αποτέλεσμα, σερβίρετε τη σοκολατόπιτα ζεστή (ή σε θερμοκρασία δωματίου) με μια μπάλα παγωτό βανίλιας ή με σαντιγί και λίγα φρούτα του δάσους.
Σχετικές Συνταγές
Ζουμερά Brownies με Καραμέλα και Καρύδια
Κέικ Βανίλιας με Γλάσο Λεμονιού
Καλή όρεξη!!!
Η Συνταγή είναι της κας Sahara Mark
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Λευκή Σοκολατόπιτα Ζουμερή!
Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Υλικά
4 Αυγά
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
210 γρ Γάλα
110 γρ Ηλιέλαιο
3 Βανίλιες
230 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ Μπεικιν παουντερ
Για το Σιρόπι Λευκής Σοκολάτας
550 γρ Γάλα
150 γρ Ηλιέλαιο
300 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
180 γρ Λευκή Κουβερτούρα
2 Βανίλιες
Για το Γλάσο Λευκής Σοκολάτας
50 γρ Κρέμα γάλακτος 35 %
150 γρ Λευκή Κουβερτούρα
Για Διακόσμηση
Σταγόνες Λευκής Σοκολάτας
Εκτέλεση
Αρχικά ριχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο Θα πρέπει να είναι καταλευκα τοτε σταματάμε το μίξερ αποσύρουμε τον κάδο και προσθέτουμε το γάλα τις βανίλιες και το ηλιέλαιο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ απαλά με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα και ανακατεύουμε επίσης πολύ απαλά ώστε να μην χαθεί ο όγκος των αυγών. Εχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει ένα στρογγυλό ταψάκι 30 εκατοστών ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά θα κάνουμε το τεστ μ ένα μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό Ετοιμη ψημένη σοκολατόπιτα μας αφράτη και μυρωδάτη και έτσι όπως είναι ζεστή ετοιμάζουμε το σιρόπι της λευκής σοκολάτας ρίχνονται σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα βράζουμε για περίπου 1 λεπτό από τη στιγμή του βρασμού πόσο
Οσο βράζει το σιρόπι κόβουμε τη σοκολατόπιτα σε μικρά κομματάκια ώστε να απορροφηθεί τέλεια το σιρόπι λευκής σοκολάτας
Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι λευκής σοκολάτας κλείνουμε το μάτι της κουζίνας το ομογενοποιουμε με ένα ραβδομπλέντερ είναι ένα σύρμα χειρός ώστε να ανακατευτούν καλά
Σιροπιάζουμε την σοκολατόπιτα μας με το σιρόπι λευκής σοκολάτας και τα δύο ζεστά
Οταν η σοκολατόπιτα μας έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι ετοιμάζουμε το γλάσο λευκής σοκολάτας όπου λιώνουμε κρέμα γάλακτος με λευκή κουβερτούρα και το απλώνουμε επάνω στην σοκολατοπίτα
Πασπαλίζουμε προαιρετικά όλη τη σοκολατόπιτα μας με σταγόνες λευκής σοκολάτας και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς Έτοιμη η σοκολατόπιτα μας έχει κρυώσει εντελώς κόβουμε ένα κομμάτι θα δείτε πόσο ζουμερή και πόσο υπέροχη έχει γίνει εσωτερικά











