Η Ηπειρώτικη Μπατζίνα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους γαστρονομικούς θησαυρούς της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Αυτό το υπέροχο πιάτο, που προέρχεται από τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, συνδυάζει την απλότητα των αγνών υλικών με τη βαθιά γεύση της παράδοσης. Επιπλέον, η μπατζίνα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γεύσης που θα σας ταξιδέψει στις ρίζες της ελληνικής γαστρονομίας, ενώ παραμένει εύκολη στην παρασκευή και οικονομική για κάθε οικογένεια.
Υλικά για την Ηπειρώτικη Μπατζίνα
- 3 αυγά μεσαία
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι παραδοσιακό 300 γραμμάρια
- 350 γρ. φέτα
- Λάδι
- Πιπέρι
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση της Παραδοσιακής Μπατζίνας
Ξεκινάω την παρασκευή της ηπειρώτικης μπατζίνας θρυμματίζοντας τη φέτα με ένα πιρούνι σε μικρά κομματάκια. Προσέχω να μην τη λιώσω εντελώς, γιατί θέλω να διατηρήσω κάποια υφή στο τελικό αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια, παίρνω ένα μεγάλο μπολ και ρίχνω μέσα όλα τα υλικά – τα αυγά, το γάλα, το νερό, το γιαούρτι, τη θρυμματισμένη φέτα, λίγο λάδι και μια πρέζα πιπέρι. Ανακατεύω προσεκτικά όλα τα υγρά υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά και να δημιουργήσουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Έπειτα, προσθέτω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο-λίγο, αφού το έχω περάσει πρώτα από κόσκινο. Συνεχίζω να ρίχνω αλεύρι και να ανακατεύω μέχρι να πετύχω την κατάλληλη υφή – το μείγμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ νερουλό ούτε πολύ παχύρρευστο. Θέλω μια συνεκτική αλλά όχι πολύ σφιχτή ζύμη.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς με αέρα. Παράλληλα, λαδώνω καλά ένα αντικολλητικό ταψί και ρίχνω μέσα το μείγμα της μπατζίνας, το απλώνω ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
Τέλος, τρίβω λίγη επιπλέον φέτα από πάνω και στάζω λίγες σταγόνες λάδι για το τελειωτικό άγγιγμα. Ψήνω τη μπατζίνα στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα και να ροδίσει ελαφρά από πάνω.
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Μπατζίνα
Για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή ηπειρώτικη μπατζίνα, προτείνω να χρησιμοποιήσετε παραδοσιακό γιαούρτι στραγγιστό που έχει πλούσια γεύση. Επίσης, η φέτα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και όχι πολύ αλμυρή. Αν η φέτα σας είναι αλμυρή, μπορείτε να τη ξεπλύνετε ελαφρά με νερό πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε το μεγάλο ταψί του φούρνου για να γίνει η μπατζίνα λεπτή και να ψηθεί ομοιόμορφα. Η σωστή πυκνότητα του μείγματος είναι κρίσιμη – αν είναι πολύ υγρό, θα χρειαστεί περισσότερο ψήσιμο.
Χρόνοι Παρασκευής
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45-50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά
Καλή επιτυχία στην παρασκευή της υπέροχης αυτής παραδοσιακής συνταγής!
Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη










