Το κλασικό μπισκοτόγλυκο ψυγείου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά που φτιάχνουμε, ειδικά όταν θέλουμε κάτι εύκολο, γρήγορο και δροσερό για τον καλοκαιρινό ήλιο. Εγώ σου δείχνω πώς να φτιάξεις αυτή τη συνταγή με τη βελούδινη κρέμα βανίλιας και την πλούσια, λαχταριστή επικάλυψη σοκολάτας, εξασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Ακολούθησε τα βήματα που σου δίνω και θα φτιάξεις το πιο πετυχημένο γλυκό ψυγείου που θα εξαφανιστεί αμέσως από το τραπέζι.
Υλικά για το Μπισκοτόγλυκο Ψυγείου
Για τη βάση
- 2 ½ πακέτα μπισκότα τύπου πτι μπερ
- 200 ml. γάλα φρέσκο
- 50 ml. κονιάκ ή λικέρ
Για την κρέμα βανίλιας
- 80 γρ. κορν φλάουρ
- 180 γρ. ζάχαρη
- 1 φασόλι βανίλιας (σπόρους)
- 2 κρόκους αυγών
- 850 ml. γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 150 ml. κρέμα γάλακτος
Για την επικάλυψη
- 250 ml. κρέμα γάλακτος
- 300 γρ. κουβερτούρα ΙΟΝ
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
- Τρούφα ΙΟΝ
Εκτέλεση της Συνταγής
Ετοιμάζω την κρέμα βανίλιας: Στον κάδο του μίξερ χτυπάω 1 φλιτζάνι από το γάλα, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τους κρόκους και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζω το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί ελαφρά και προσθέτω το μείγμα που ετοίμασα, καθώς και τους σπόρους από το φασόλι βανίλιας. Ανακατεύω συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει καλά η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και την αφήνω να κρυώσει λίγο.
Χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί και την ομογενοποιώ απαλά στην κρέμα βανίλιας, κάνοντας κυκλικές κινήσεις.
Ετοιμάζω την επικάλυψη σοκολάτας: Ψιλοκόβω την κουβερτούρα. Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει μία-δύο βράσεις και περιχύνω την κουβερτούρα. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να γίνει ένα λείο και ομοιογενές μείγμα. Το αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Συναρμολογώ το μπισκοτόγλυκο: Σε ένα μπολ, ανακατεύω το γάλα με το κονιάκ. Σε ένα μέτριο ταψί, κάνω δύο στρώσεις από μπισκότα, βουτώντας πρώτα το καθένα για λίγο στο μείγμα γάλακτος. Από πάνω ρίχνω την κρέμα βανίλιας και κάνω ακόμη μια στρώση με μπισκότα. Περιχύνω με τη ρευστή επικάλυψη σοκολάτας και τοποθετώ το μπισκοτόγλυκο ψυγείου στο ψυγείο για 3-4 ώρες, ώστε να σταθεροποιηθεί. Πριν σερβίρω, πασπαλίζω με τρούφα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά (για την κρέμα)
Επιπλέον Χρόνος: 3-4 ώρες (Ψύξης)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3-4 ώρες και 35 λεπτά
Χρήσιμα Tips για το Μπισκοτόγλυκο
Αν θέλετε να κάνετε το μπισκοτόγλυκο πιο εντυπωσιακό, μπορείτε να χωρίσετε την κρέμα βανίλιας σε δύο δόσεις και τη μία να την κάνετε σοκολατένια, προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας κακάο ΙΟΝ. Έπειτα, βάλτε μια στρώση μπισκότα ανάμεσα στις δύο κρέμες.
Μην αφήνετε τα μπισκότα πολύ ώρα στο γάλα με το κονιάκ, γιατί θα μαλακώσουν υπερβολικά και θα διαλυθούν. Αρκεί ένα γρήγορο βούτηγμα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κονιάκ με οποιοδήποτε λικέρ σας αρέσει, όπως Amaretto ή Grand Marnier, για διαφορετικό άρωμα.








