Kουραμπιέδες Θεσσαλονίκης

Η Συνταγή είναι του Peter Catinis

Οι αυθεντικοί Κουραμπιέδες όπως είναι στη Θεσσαλονίκη, με αμύγδαλα και μεταξένια και βουτυράτη υφή με τραγανή κρούστα.
Σήμερα θα σας δείξω πώς να τους φτιάξετε, με τον ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ τρόπο, με κάποιες αλλαγές να είναι πιο ανάλαφρες και υγιείς.

Τα υλικά της συνταγής μας είναι:

700 γρ ψιλό αλεύρι
300 γρ αλεύρι αμυγδάλου
50 γρ θρυμματισμένα αμύγδαλα σε μικρά κομμάτια
20 γρ μπέικιν πάουντερ
300 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 ml χυμό πορτοκαλιού (φρέσκος) *
*όχι στην αυθεντική συνταγή*
50 ml λικέρ πορτοκάλι
2 κρόκους αυγά
50 γρ ζάχαρη άχνη

Για διακόσμηση:
Ροδόνερο σε μπουκάλι σπρέι
Ζάχαρη άχνη όσο επιθυμείτε

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κροκους μετά ανακατεύουμε και χτυπάμε καλά.
Στο αλεύρι μας προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου και το χυμό πορτοκαλιού, το λικέρ και ανακατεύουμε, μετά προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το μπέικιν πάουντερ και
ανακατεύουμε
Ανακατεύουμε πολύ καλά τη ζύμη με το κουρκούτι και συγχωνεύουμε, στη συνέχεια διαμορφώνουμε σε στρογγυλές μπάλες και τοποθετούμε πάνω σε χαρτί ψησήματις και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 15 – 20 λεπτά
Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, στη συνέχεια ψεκάζουμε με ροδόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και
απολαμβάνουμε όλη την περίοδο των διακοπών.

Προηγούμενο άρθροΣάμαλι με γιαούρτι και μαστίχα
Επόμενο άρθροΣήμερα προτείνω ένα πολύ νόστιμο ψωμί, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.