Τα τυριά μπορούν να αντικατασταθούν με ντόπια μανούρα, αρσενικό τυρί ή γραβιέρα Νάξου και το ανάλατο τυρί μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο κρεμώδες τυρί που βρίσκουμε εύκολα.

Συστατικά

1 ½ κιλό ντόπια μανούρα τριμμένη
1 κιλό ανάλατη μυζήθρα πολτοποιημένη με ένα πιρούνι
Τρία φρέσκα αυγά
Θαλασσινό αλάτι

Για το φύλλο (filo)

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό ποτήρι εκλεκτό ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαγιά αρτοποιίας ή ξύδι
1 ποτήρι νερό χλιαρό ή «όσο χρειάζεται»

Πως να προετοιμαστείς

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Αφήνουμε τη γέμιση να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες στο ψυγείο.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε δυνατά ανασηκώνοντας τη ζύμη να πάρει αέρα και να κυλήσει
πιο εύκολα το φύλλο, βυθίζοντας τα δάχτυλά μας στη ζύμη.
Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή και εύπλαστη.
Αφήνουμε τη ζύμη να «φουσκώσει», σκεπασμένη για τουλάχιστον 2 ώρες σε ζεστό μέρος της κουζίνας μας.

Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και με τη βοήθεια ενός πλάστη τυλίγουμε το φύλλο.
Στρώνουμε ένα μικρό πιάτο πάνω στο φύλλο και κόβουμε γύρω-γύρω οπότε κάνουμε τη βάση για τις πίτες μας.
Απλώστε ομοιόμορφα μια ποσότητα από το μείγμα των τυριών και ανασηκώστε τις άκρες του φύλλου γύρω γύρω, έτσι θα δημιουργήσετε μια φωλιά για τη γέμιση για να μην χυθεί κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Λυχναράκια με φέτα…🥟

Υλικά

Για την ζύμη:
500 γρ. αλεύρι
200 γρ. Βούτυρο λιωμένο
200 γρ. Γιαούρτι
1 κ.γ μπέικιν Πάουντερ
1/2 κ.γ αλάτι
1/4 κ.γ ζάχαρη

Για την γέμιση :
250 γρ. Φέτα
250 γρ. Μυζήθρα
2 αυγά
1/4 κ.γ πιπέρι
2 κ.σ δυόσμο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το βούτυρο, το γιαούρτι, τη ζάχαρη στο χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αναμειγνύουμε το μπέικιν σε μια κουπα αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα. Σιγά σιγά και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή μεν αλλά που να μην κολλά στα χέρια. Η ζύμη της συγκεκριμένης συνταγής είναι αφράτη και δεν ανοίγει τεράστια φύλλα. Γύρω στα 4-5 φυλλαράκια βγάζουμε σε κάθε άνοιγμα

Αφήνουμε κανένα μισάωρο να ξεκουραστεί, και ετοιμάζουμε τη μυζηθρα με την φέτα. Την αλέθουμε σε μύλο του πουρέ ή την πατάμε με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ (εκείνο που έχουν πολλά σετ κουτάλες) ή απλά με ένα πιρούνι ώστε να γίνει σαν πολτός.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά , το πιπερι και το δυοσμο και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όχι πολύ λεπτά, γύρω στα 3 χιλιοστά πάχος ή και περισσότερο αν σας αρέσουν πιο χοντρά.
Κόβουμε κύκλους με διάμετρο 10-12 εκατοστά , βάζουμε μια καλή κουταλιά ζύμη στο κέντρο, την στρώνουμε να γίνει επίπεδη και τα «τσιμπάμε» σε λυχναράκια

Τα αλείφουμε με το αυγό με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο βαθμούς φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
Ταιριάζουν ωραία με παγωμένη ρακή ή με κάποιο δροσερό λικέρ, με αναψυκτικό και με καφέ παντός είδους!

Συμβουλή

1)Αν η μυζήθρα είναι πολύ υδαρής, τα καλιτσούνια ανοίγουν στο ψήσιμο. Γι αυτό πολλές νοικοκυρές βάζουν για μια μέρα την μυζήθρα που προορίζεται για καλιτσούνια να σταθεί σε βαμβακερή πετσέτα
ώστε να απορροφηθούν τα υγρά της.
3) Μπορείτε να τα καταψύξετε άψητα και να τα ξεπαγώσετε όταν θα τα χρειαστείτε. Τότε βέβαια δεν θα τα αλείψετε με αυγό παρά μόνο την ώρα του ψησίματος.

Η συνταγή και η φωτό είναι της κας Πόπη Μπαλαλή

Προηγούμενο άρθροΦτιάξε σπιτική φοκάτσια με τα πιο αγνά υλικά
Επόμενο άρθροΓρήγορο και εύκολο γλυκάκι καρύδας, καλύτερο από το Trileche