Κανταΐφι με Καρύδια είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Το κανταΐφι με καρύδια είναι ένα κλασικό ελληνικό γλυκό, που αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους. Είναι ένα γλυκό με πλούσια γεύση και άρωμα, που είναι ιδανικό για κάθε περίσταση. Το βασικό συστατικό του **Κανταΐφι με Καρύδια** είναι το φύλλο κανταΐφι που τυλίγεται γύρω από τη γέμιση. Η γέμιση του κανταΐφι με καρύδια συνήθως αποτελείται από καρύδια, και σιρόπι από ζάχαρη, κανέλα και χυμό λεμονιού. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για το κανταΐφι και τη γέμιση (το ταψί είναι για 2 δόσεις):

  • Κανταΐφι: 1 κιλό
  • Καρύδια: 600 γρμ (Δεν τα πήρε όλα)
  • Κανέλα: 2 κουταλάκια
  • Βούτυρο: 500 γρμ

Για το σιρόπι (βράσιμο 3 λεπτά):

  • Ζάχαρη κρυσταλλική: 1 κιλό και 600 γρμ
  • Νερό: 5 ποτήρια
  • Γλυκόζη: 2 κουταλιές σούπας
  • Βανίλιες: 3
  • Κανέλα: 2 ξυλάκια
  • Χυμός λεμονιού: 1 λεμόνι στημένο
  • Φλούδα πορτοκαλιού: Από ένα πορτοκάλι

Για την επικάλυψη:

  • Δεν υπάρχει

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξανουμε το κανταΐφι και το σκεπάζουμε με μία βρεγμένη πετσέτα.

Βάζουμε στο μούλτι τα καρύδια με την κανέλα, χοντροκομμένα.

Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψί.

Παίρνουμε λίγο κανταΐφι, βάζουμε μία κουταλίτσα γλυκού γέμιση και τυλίγουμε ελαφρά σε ρολάκια. **Όχι σφικτά**.

Περιχύνουμε τα κανταϊφάκια με το λιωμένο βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για **μισή ώρα** στους **160 βαθμούς**.

Λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για **3 λεπτά** από το σημείο βρασμού. Το σιρόπι πρέπει να είναι **κρύο** όταν το χρησιμοποιήσουμε.

Σιροπιάζουμε το **Κανταΐφι με Καρύδια**: Το γλυκό πρέπει να είναι **καυτό** και το σιρόπι **κρύο**. Δεν σκεπάζουμε το ταψί.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο): 30 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 50 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 3 λεπτά (για το σιρόπι) + Χρόνος κρυώματος.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για τέλεια τραγανά σιροπιαστά, το μυστικό είναι το γλυκό **καυτό** και το σιρόπι **κρύο**. Δοκιμάστε να ραντίσετε το φύλλο κανταΐφι με λίγο ζεστό εσπρέσο πριν το ψήσιμο για μια πιο πικάντικη νότα.

Το **Κανταΐφι με Καρύδια** γίνεται ακόμα πιο αρωματικό αν προσθέσετε στη γέμιση ελάχιστο ξύσμα πορτοκαλιού. Δείτε και άλλες σιροπιαστές συνταγές για έμπνευση.

Αντί για καρύδια, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος της γέμισης με τριμμένα φιστίκια Αιγίνης για διαφορετική γεύση. Δείτε ιδέες για σοκολατένια γλυκά αν προτιμάτε κάτι χωρίς σιρόπι.


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Παραδοσιακό Γιαννιώτικο Κανταίφι

Παραδοσιακό Γιαννιώτικο Κανταίφι

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 πακέτο κανταΐφι
100 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. καρυδιά
100 γρ. ινδοκαρυδο
50 γρ. μπισκότα σκόνη
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο γάλακτος
Υλικά για το σιρόπι
600 γρ. νερό
600 γρ. ζάχαρη
λίγες σταγόνες λεμονί
1 βανίλια

Εκτέλεση

για το σιρόπι :
Βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν για 3 λεπτά.

Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το βουτυρώνουμε και βάζουμε μία λωρίδα 10 εκατοστά φάρδος σε όλο το μήκος του φύλλου από το κανταΐφι που έχουμε ξάνει πρώτα, στο κέντρο των 10 εκατοστών κανταϊφιού βάζουμε την γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί μας. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το φύλλο μας.

Βουτυρώνουμε εξωτερικά το γλυκό μας και το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα. Κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε και ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 160 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ελαφρά το φύλλο αφού ξεφουρνίσουμε και σιροπιάζουμε με το χλιαρό προς ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε 3-4 ώρες να τραβήξει σιρόπι μέσα, στολίζουμε με αμύγδαλο, καρύδι αιγινης , σοκολάτα σε γραμμές (να κρυώσει όμως).

Καλή επιτυχία.