Καραμελωμένο κέικ πορτοκάλι

Ένα αφράτο και πεντανόστιμο Καραμελωμένο κέικ πορτοκάλι δεν θα μπορούσε να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Η σημερινή μας συνταγή είναι δοκιμασμένη και αποτελεί μία από τις αγαπημένες μας. Ένα αφράτο κέικ με σπιτική καραμέλα και πορτοκάλια  που θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά

Για τη ζύμη:

1/2 κουπα λάδι
1/2 κουπα ελαιόλαδο
4 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
2 κουπες αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ,
1 ολόκληρο πορτοκάλι

Για το σιρόπι καραμέλας:
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι νερού καστανή ζάχαρη
50 ml. ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας λικέρ (εγώ πρόσθεσα ρούμι).
Περισσότερα: 1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες 🍊

Εκτέλεση

Για το σιροπι καραμελας
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι,περιμένουμε να αρχίσει να καραμελώνει,ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε,μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το λικέρ. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Ετοιμάζουμε μια φόρμα για κέικ και την αλείφουμε με την έτοιμη καραμέλα. Κόβουμε λεπτές φέτες πορτοκαλιού και τις κολλάμε πάνω στην καραμέλα.
αλέθουμε ολόκληρο το πορτοκάλι χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα μέχρι να γίνει πολτός. Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη με το μίξερ, προσθέστε το
λάδι και το ελαιόλαδο και τον πολτό πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. θα πρέπει να πάρετε έναν παχύρρευστο πολτό.
Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα με τις φέτες πορτοκαλιού και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170*C για περίπου 50 λεπτά!
Ελέγξτε με μια οδοντογλυφίδα.
Γυρίστε τη ψημένη ζύμη ζεστή σε ένα κατάλληλο ταψί.
Μην περιμένετε πολύ να κρυώσει γιατί η καραμέλα θα σφίξει και θα είναι δύσκολο να βγει από τη φόρμα.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και ο δικός μου τρόπος βγήκε πολύ νόστιμος

Η Συνταγή είναι της Цветомира Пенкова

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ Σιμιγδάλι Καραμέλας

Κείκ Σιμιγδαλι καραμελωμένο

Σήμερα σας προσφέρω μια εύκολη και γρήγορη συνταγή κέικ με σιμιγδάλι καραμέλας!

Συστατικά για τη συνταγή (φόρμα charlotte 21cm x 8cm):

700ml πλήρες γάλα
80 γραμμάρια ζάχαρης
90 γραμμάρια σιμιγδάλι
30g βούτυρο
2 αυγα
1 φακελάκι ζάχαρης βανίλιας
1 λοβό βανίλιας
65g σταφίδας σταφίδας
+ 150 γραμμάρια ζάχαρης για την καραμέλα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα την βάζουμε σε μέτρια ρίχνουμε την ζάχαρη να λιώσει και να καραμελώσει.
Την αδειάζουμε σε μια φόρμα το κέικ και την κουνάμε γύρω γύρω να πάει και στις πλευρές η καραμέλα.
Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι με νερό και αφήνουμε στην ακρη.
Σε μία κατσαρόλα που βάζουμε στην φωτιά ρίχνουμε το γάλα το φασόλι βανίλιας αφου το ξύσουμε πρώτα το εσωτερικό μέσα στο γάλα.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι σιγα σιγα ενω ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μετά ρίχνουμε την ζάχαρη, φακελάκι βανίλιας ζάχαρης, βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσουν και να ενσωματωθούν ανακατευοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ενα και ανακατεύουμε. Τέλος ριχνουμε και τις σταφίδες.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην καραμελωμένη φόρμα.
Βαζουμε στο ένα ταψί με νερό μεχρι την μεση και μέσα σε αυτό το ταψί την φόρμα του κεικ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
Βγάζουμε απο το φούρνο και το γυρίζουμε ανάποδα σε μια πιατέλα.

Ετοιμοοοοοοοοοοοοοοοο

 

 

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια με γέμιση τυριού κρέμας
Επόμενο άρθροΤούρτα Σεράνο…από τα παιδικά μας χρόνια