Η Καρυδόπιτα Αφράτη σε Ένα Μπολ είναι η τέλεια λύση για εμάς τις νοικοκυρές που θέλουμε να φτιάξουμε ένα πλούσιο, παραδοσιακό γλυκό εύκολα και γρήγορα! Εγώ την αγαπώ γιατί δεν χρειάζεται μίξερ, οπότε γλιτώνω το πλύσιμο άπειρων σκευών. Επίσης, η προσθήκη σιμιγδαλιού την κάνει απίστευτα αφράτη, σαν συννεφάκι, ενώ το πλούσιο σιρόπι και το γλάσο σοκολάτας (αν θέλεις) απογειώνουν τη γεύση. Γι’ αυτό, αξίζει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε!
Υλικά για την Καρυδόπιτα
Για την Καρυδόπιτα:
- Αυγά: 4
- Ζάχαρη κρυσταλλική: 300 γρ.
- Ηλιέλαιο: 200 γρ.
- Γάλα πλήρες: 200 γρ.
- Σιμιγδάλι ψιλό: 210 γρ.
- Κανέλα σκόνη: 2 κουταλάκια του γλυκού
- Γαρύφαλλο σκόνη: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- Βανίλιες: 3 φακελάκια
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 70 γρ.
- Μπέικιν πάουντερ: 18 γρ.
- Καρύδια τριμμένα: 150 γρ.
Για το Σιρόπι:
- Ζάχαρη κρυσταλλική: 300 γρ.
- Νερό: 600 γρ.
- Λεμόνι: 2 φέτες
Για το Γλάσο Σοκολάτας (Προαιρετικό):
- Σοκολάτα Κουβερτούρα: 150 γρ.
- Κρέμα γάλακτος 35%: 300 γρ.
- Βιτάμ ή Βούτυρο: 1 κουταλιά της σούπας
Εκτέλεση της Καρυδόπιτας
Ετοιμάζουμε το μείγμα της καρυδόπιτας σε ένα μόνο μπολ.
Ξεκινάμε αρχικά να φτιάξουμε την καρυδόπιτα. Θα χρειαστούμε ένα μπολ μόνο, όπου μέσα σε αυτό ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη.
Τα χτυπάμε για 2 λεπτά με το σύρμα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το γάλα και τα ανακατεύουμε λιγάκι να ενωθούν.
Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το γαρύφαλλο με την κανέλα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο μείγμα.
Δεν το ψήνουμε αμέσως. Το αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε να τραβήξει όλα τα αρώματα του σιμιγδαλιού.
Μετά τα 10 λεπτά, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο με διαστάσεις 25 εκατοστών (μπορείτε να το βάλετε και σε μεγαλύτερο).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου μία ώρα.
Εάν το βάλετε σε μεγαλύτερο ταψάκι, να το αφήσετε λιγότερο.
Φυσικά, τσεκάρουμε με μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό λίγο πριν βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο.
Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστή με ζεστό σιρόπι.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά του σιροπιού (ζάχαρη, νερό, λεμόνι) σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.
Όσο βράζει το σιρόπι, κάνουμε τρυπούλες με μία οδοντογλυφίδα σε όλη την επιφάνεια της καρυδόπιτας, ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο από το σιρόπι.
Σιροπιάζουμε την πίτα, έτσι όπως είναι ζεστή, με το ζεστό σιρόπι.
Το γλάσο σοκολάτας ταιριάζει απίστευτα, αλλά είναι εντελώς προαιρετικό.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο γλάσο.
Περιχύνουμε την καρυδόπιτα αφράτη με το γλάσο, πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια και τη βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει μέχρι την επόμενη μέρα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 75 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 10 λεπτά (αναμονή μείγματος), Ψύξη (τουλάχιστον 4 ώρες)
Χρήσιμα Tips για την συνταγή
Για επιπλέον άρωμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή ρούμι στο μείγμα της καρυδόπιτας.
Σέρβιρε την καρυδόπιτα με μια σέσουλα γιαούρτι, παγωτό βανίλια ή ακόμα και κρέμα πατισερί.
Μη φοβηθείς να σιροπιάσεις την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστή με το ζεστό σιρόπι. Έτσι θα γίνει πιο ζουμερή.








