Καρυδόπιτα

Στην καρυδόπιτα του κυρίου Παναγιώτη Δασκαλούδη από την πρώτη μπουκιά, νιώθεις μια έκρηξη γεύσεων που σε ταξιδεύει σε παραδοσιακές ελληνικές κουζίνες.

Η ζύμη, αφράτη και γευστική, αγκαλιάζει τρυφερά τα καρύδια, δίνοντας μια υφή που λιώνει στο στόμα. Η γλυκιά αρμονία του σιροπιού, αρωματισμένη με λεμόνι, απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα, αφήνοντας μια επίγευση που διαρκεί.

Υλικά

  • 20 αυγά
  • 20 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 20 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 20 κουταλιές χοντρό τριμμένο καρύδι
  • 3 κουταλιές του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • Καρύδια μισά σε σχήμα πεταλούδας

Για το σιρόπι:

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 600 γραμμάρια νερό εμφιαλωμένο χωρίς χλώρια και άλατα
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών και τα ρίχνουμε σε δύο διαφορετικές λεκάνες. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  2. Στην άλλη λεκάνη με τους κρόκους, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας, και έπειτα το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σόδα, το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και τα καρύδια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα (όχι χτύπημα) προσθέτοντας και τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο χυλό.
  3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 40 x 35 εκ. περίπου και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για 40 περίπου λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο επιλέγουμε θερμοκρασία και χρόνο).
  4. Για το σιρόπι, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά 5 λεπτά μετά την έναρξη του βρασμού και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  5. Σιροπιάζουμε την κρύα καρυδόπιτα με ζεστό σιρόπι.
  6. Χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι μισό καρύδι σε σχήμα πεταλούδας.

Καλή επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΣπιτικό Τιραμισού : Μια εύκολη συνταγή για γλυκές οικογενειακές στιγμές. “5 gr ζάχαρη/κομμάτι”
Επόμενο άρθροΤηγανιά Κοτόπουλο με σάλτσα Λεμονιού 🍋🌿🍗