Το εκμέκ με κανταΐφι σε ποτήρι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, γιατί είναι ο ιδανικός συνδυασμός τραγανής βάσης και δροσερής κρέμας. Εγώ το συναρμολογώ σε ποτήρια για να είναι πιο εύκολο στο σερβίρισμα και να φαίνεται ακόμα πιο λαχταριστό. Αξίζει να το δοκιμάσετε!


Υλικά για το Εκμέκ

Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό, θα χρειαστούμε:

Για το κανταΐφι:

  • 1 πακέτο κανταΐφι (περίπου 500 γρ.)
  • 200 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

Για το σιρόπι:

  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 βανίλια

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ. βούτυρο

Για τη συναρμολόγηση:

  • Σαντιγύ
  • Καβουρδισμένο αμύγδαλο (για γαρνιτούρα)

Εκτέλεση

Για το καταϊφι
«Μαδάμε» το καταϊφι και το στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
Αφού βουτυρώσουμε πολύ καλά το καταϊφι το ψήνουμε στους 170° C μέχρι να ροδίσει.
Αφού έχει ετοιμαστεί και το καταΪφι το σιροπιάζουμε ζεστό με το ζεστό σιρόπι.

για την κρέμα
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα ριχνουμε την βανίλια.
Σε µπολ χτυπάµε µε σύρµα τους κρόκους και την ζάχαρη.
Κοσκινίζουµε το αλεύρι και το κορν φλάουρ στα αυγά. Αναµειγνύουµε πολύ καλά µε το σύρµα.
Λίγο πριν βράσει το γάλα ρίχνουµε σιγά σιγά στο µείγµα των αυγών, ανακατεύοντας πάντα.
Όλο µαζί το ξαναβάζουµε στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε συνεχώς για 5΄-6΄, µέχρι η κρέµα να δέσει.
Το κατεβαζουμε απο την φωτια ριχνουμε ενα τσακ βουτυρο και ανακατευουμε καλα
Τη µεταφέρουµε σε µπολ και καλύπτουµε ακουµπώντας επάνω στην επιφάνειά της µεµβράνη.
Έτσι αποτρέπουµε τη δηµιουργία κρούστας-πέτσας στην κρέµα.
Αφού έρθει σε θερµοκρασία δωµατίου τη φυλάµε στο ψυγείο µέχρι να τη χρησιµοποιήσουµε.

Αφρατεψα την κρεμα με δυο από τα ασπράδια που τα χτύπησα σε σφιχτή μαρέγκα ( αντί για ζάχαρη εβαλα σιροπι πηχτό σαν μέλι
κ έτσι αποφεύγουμε το κίνδυνο της σαλμονέλας )

Συναρμολόγησα το γλυκακι μου κανταΐφι-κρεμα-κανταΐφι-σαντιγη-αμύγδαλο καβουρδισμένο κ ετοιμο

Η Συνταγή είναι της Klodjanna Shehi