Κέικ Παντεσπάνι με κρέμα πορτοκάλι

Υφή: Το παντεσπάνι ήταν αφράτο και ελαφρύ, με τέλεια υφή που δεν θρυμματιζόταν. Η κρέμα πορτοκάλι ήταν απαλή και δροσερή, με ωραία ισορροπία γλυκιάς και ξινής γεύσης.

Γεύση: Η γεύση του πορτοκαλιού ήταν έντονη και αρωματική, χωρίς να είναι overpowering. Η κρέμα ήταν βελούδινη και πλούσια, ενώ το παντεσπάνι απορροφούσε ό,τι σιρόπι είχε ραντιστεί, δίνοντας μια ζουμερή αίσθηση.

Συνολική εντύπωση: Ήταν ένα υπέροχο κέικ, ιδανικό για όλες τις περιστάσεις. Η συνταγή ήταν εύκολη και γρήγορη, ενώ το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Σίγουρα θα το ξαναφτιάξω!

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού στο παντεσπάνι για ακόμα πιο έντονη γεύση.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε το κέικ με φρέσκες φέτες πορτοκαλιού ή ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Το κέικ διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Υλικά

για το παντεσπάνι
4 μεγάλα αυγά
200 gr ζάχαρη
360 gr απλό αλεύρι
200 ml  γάλα
200 ml Ηλιέλαιο
3 φακ Μπέικιν πάουντερ
1 Πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

κρέμα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι κρεμα γάλακτος
½ κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
2 ½ κουταλάκια του γλυκού φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού… Πρόσθεσα λίγο ακόμα για επιπλέον γεύση πορτοκαλιού.

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160 C
Βουτυρώνετε το κάτω μέρος και τις πλευρές ενός ταψιού (38 εκ x 25 εκ περίπου) και στη συνέχεια στρώνετε μ ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Βάλτε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε με ένα ηλεκτρικό μιξερ χειρός να παρει απαλή υφή. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού,

το γάλα και το ηλιέλαιο και συνεχίστε το χτύπημα για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
Τέλος κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ μαζί και προσθέστε σταδιακά στο μπολ σας. Χτυπήστε το κουρκούτι για τελευταία φορά μέχρι να γίνει υπέροχο και μεταξένιο.


Ρίξτε το μείγμα σας στο ταψί και ανακινήστε ελαφρά ώστε να φύγει ο αέρας και το μείγμα να γεμίσει εντελώς το ταψί.


Τοποθετούμε το ταψί απευθείας στο μεσαίο επίπεδο και ψήνουμε για 40 με 50 λεπτά……..
Το κέικ είναι έτοιμο όταν βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κεντρικό μέρος και βγει καθαρό.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει σε μια σχάρα….

Στη συνέχεια κόβουμε στη μέση για να το χρησιμοποιήσουμε ως πάνω και κάτω μέρος

Κρέμα πορτοκαλιού για να γεμίσετε τη στρώση του κέικ.

Τοποθετήστε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το χυμό πορτοκαλιού στο μπολ χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μιξερ χειρός….
Ανακατεύουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα…….. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και το ξύσμα. ……….συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές.
Μεταφέρετε σε ξεχωριστό μπολ, σκεπάστε και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
Καλύψτε το παντεσπάνι της βάσης με μια παχιά στρώση από την κρέμα πορτοκαλιού και από πάνω με το αλλο κομματι από το παντεσπάνι κόψτε με το μαχαίρι τα πλαινα να το τετραγωνίσετε…..

Τελείωσα το κέικ με με ζάχαρη άχνη και πασπαλίστηκε με σκόνη κακάο……
Μεταξύ μας το παντεσπανι είναι ελαφρύ και ευάερο…… φυσικά η κρέμα ήταν γλυκιά και νόστιμη.

Καλά Χριστούγεννα

Προηγούμενο άρθροΤο Ψωμί του Βαλεντίνου
Επόμενο άρθροΒουτήματα Αμυγδάλου