Αυτό το φαγητό έχει πολλές νόστιμες γεύσεις και καλά πράγματα για το σώμα σας και θα το λατρέψουν όλοι, και μικροί και μεγάλοι. Ο Κιμάς στο Φούρνο με Αυγό είναι ένα γεύμα που συνδυάζει τον πλούσιο σιγομαγειρεμένο κιμά με την απαλότητα του αυγού, ψημένο σε ατομικά πήλινα. Αυτό το γεύμα είναι εξαιρετικό για φαγητό με την οικογένειά σας ή όταν χρειάζεστε ένα γρήγορο και απλό δείπνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Θυμηθείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μπαχαρικά για να κάνετε τη συνταγή ακόμα καλύτερη! Εγώ το έφτιαξα και το λάτρεψε όλη η οικογένεια!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τον κιμά και το ψήσιμο:
- 400 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος)
- 3 Αυγά (ή όσα πήλινα μπολ χρησιμοποιήσετε)
- 500 γρ. Κρεμμύδι (χοντροκομμένο)
- 2-3 κσ Ελαιόλαδο (για την κατσαρόλα)
- 1 κσ Πετλέ ντομάτας (ή Σάλτσα ντομάτας)
- 2 κσ Τριμμένη φρυγανιά
Για τα μπαχαρικά:
- Ρίγανη (1 κγ)
- Μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- Καυτερή πιπεριά (νιφάδες Τσίλι ή μπούκοβο – προαιρετικά)
- Αλάτι
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Καραμέλωμα Κρεμμυδιού: Ξεκινάμε και σε μία κατσαρόλα βάζουμε δυο-τρεις κουταλιές της σούπας λάδι. Αφήνουμε λίγο να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε έως ότου μαλακώσει λίγο. Ανοίγουμε, προσθέτουμε λίγο μαύρο πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε για λίγο ακόμη. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε πάλι, επαναλαμβάνοντας μέχρι να δούμε ότι το κρεμμύδι έχει καραμελώσει (γίνει δηλαδή χρυσαφένιο και μαλακό).
Σοτάρισμα Κιμά: Ρίχνουμε τον κιμά και τον σπάμε με μία ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και γενικά τον ανακατεύουμε έως ότου αλλάξει χρώμα και γίνει καφέ. Με αυτό τον τρόπο ο κιμάς «θωρακίζεται» και γίνεται πιο ζουμερός.
Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και το σκεπάζουμε πάλι. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι ο κιμάς να έχει μαλακώσει και να έχει ψηθεί καλά.
Προσθήκη Σάλτσας: Ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας πελτέ (ή σάλτσα ντομάτας) τον οποίο έχουμε διαλύσει σε λίγο νεράκι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μετά προσθέτουμε λίγο νεράκι, ανακατεύουμε, ενώ σταδιακά ρίχνουμε νερό μέχρι στο τέλος περίπου θα έχουμε ρίξει δύο ποτήρια και αφήνουμε να βράσει.
Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε ανάλογα. Σκεπάζουμε με την κατσαρόλα, αλλά όχι εντελώς κλειστό το καπάκι, για να εξατμίζονται τα υγρά.
Πύκνωση και Τελείωμα: Ρίχνουμε και την τριμμένη φρυγανιά. Πλέον αφήνουμε να σωθεί το νερό και να μείνει με ελάχιστο νερό και με το λάδι του (πρέπει να είναι σφιχτός ο κιμάς). Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ρίγανη.
Ψήσιμο με Αυγό: Βγάζουμε τον κιμά σε ατομικά πήλινα μπολάκια (ή σε ένα μεγάλο πυρέξ). Δημιουργούμε μια εσοχή στη μέση και ρίχνουμε ένα αυγό σε κάθε μπολάκι. Πιπερώνουμε το αυγό, ρίχνουμε νιφάδες Τσίλι (ή μπούκοβο)
Συνοδέψτε με τηγανιτές πατάτες, ρύζι, μακαρόνια ή και σκέτο με σαλάτα πράσινη.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Κιμάς): 45-60 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος (Με Αυγό): 13 λεπτά
Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για πιο καραμελωμένο κρεμμύδι, μαγειρέψτε το σε πολύ χαμηλή φωτιά για περισσότερη ώρα, προσθέτοντας 1 κγ ζάχαρη. Δείτε κι άλλες συνταγές με μοσχαρίσιο κιμά.
Για να γίνει η γεύση ακόμα πιο ανατολίτικη, προσθέστε στη σάλτσα 1/2 κγ κύμινο και 1/4 κγ κανέλα. Αυτά τα μπαχαρικά ταιριάζουν εξαιρετικά με τον Κιμά στο Φούρνο με Αυγό.
Προσοχή στον χρόνο ψησίματος του αυγού: τα 13 λεπτά είναι για μελάτο κρόκο. Αν τον θέλετε σφιχτό, ψήστε για 15-18 λεπτά.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Κεφτεδάκια Φούρνου με Σάλτσα Γιαουρτιού










