Κολοκυθάκια ψημένα με ντομάτες και τυρί.

Το κολοκυθάκι ψητό με ντομάτες και τυρί είναι ένα πολύ ελαφρύ, υγιεινό πιάτο.
Από ζουμερά, ώριμα λαχανικά αποδεικνύεται εκπληκτικά νόστιμο. Δοκιμάστε το!

Για να προετοιμάσετε κολοκυθάκια ψητά με ντομάτες και τυρί, θα χρειαστείτε:

ντομάτες – 1-2 τεμάχια,
κολοκυθάκια – 200-250 γραμμάρια,
γλυκιά πιπεριά – 1 τεμάχιο,
Γιαουρτι – 200 γρ,
γάλα – 150-200 γρ,
αυγό – 1 τεμ,
σκληρό τυρί κιτρινο – 250-300 g,
μπαχαρικά, αλεσμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι – κατά βούληση.

Εκτέλεση

Κόψτε το κολοκυθάκι σε κύκλους πάχους περίπου 0,5 cm (αν θέλετε, μπορείτε να αφαιρέσετε την φλουδα από το κολοκυθάκι).
Αφαιρέστε τους σπόρους από τη γλυκιά πιπεριά. Κόψτε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε κύκλους όπως το κολοκυθάκι. Τοποθετήστε τα κομμένα λαχανικά κάθετα στη φόρμα ψησίματος, εναλλάξ.

Αλατίζετε τα λαχανικά, πασπαλίζετε με μπαχαρικά (μυρωδικά) και τριμμένο μαύρο πιπέρι, αλείφετε με το γιαουρτι. Προσθέστε το γάλα στο αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Χτυπήστε καλά με ένα πιρούνι.

Πασπαλίζετε τα λαχανικά από πάνω με τυρί τριμμένο στον ψιλό τρίφτη και τα περιχύνετε με το μείγμα γάλακτος και αυγών.
Ψήνετε τα κολοκυθάκια με τις ντομάτες, τις πιπεριές και το τυρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστά με την αγαπημένη σας σάλτσα. Φροντίστε να ετοιμάσετε τα πιο νόστιμα, πολύ τρυφερά κολοκυθάκια ψητά με ντομάτες και τυρί!

Καλή όρεξη!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ

Η οικογένειά μου πάντα παραγγέλνει αυτό το φαγητό

Υλικά

500 gm μετρια κολοκυθάκια
600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μία χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.γ πελτέ
1/2 κουτατάκι χυμό ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/2 ποτηράκι του κρασιού κρασί
1/2 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
Αλάτι πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 lt γάλα
1/2 κρεμμύδι
2 γαρύφαλλα
1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
αλάτι
λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Καβουρδίζω τον κιμά μου σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι – κατσαρολίτσα μέχρι να πιει όλα τα υγρά.
Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι , το σκόρδο , την κανέλα , την πάπρικα και τα γυρίζω μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμυδάκια και να ανταλλάξουν αρώματα.
Στη συνέχεια προσθέτω τον πελτέ και γυρίζω λίγο ακόμα .
Σβήνω με το κρασί και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω την ντομάτα σε κύβους και το μαϊντανό , τα γυρίζω δυο-τρεις φορές και προσθέτω τον ντοματοχυμό.
Αλατοπιπερώνω και σκεπάζω το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.

Πλένω τα κολοκύθια μου αφαιρώ τα κοτσάνια και τα κόβω στη μέση.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρώ την ψυχα προσεκτικά και τα αφήνω στην ακρη.

Για την μπεσαμελ

Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Απλώνω λιγη μπεσαμέλ στην βάση του πυρεξ και από πάνω τακτοποιω τα κολοκυθάκια. Τα αλατίζω ελαφρώς , πασπαλίζουμε λίγη γραβιέρα και τα γεμίζω με κιμά. Από πάνω βάζω την μπεσαμελ και πασπαλίζω με λίγο τυράκι ακόμα.

Ψήνω το φαγητό μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 40 με 50 λεπτά περίπου.

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά Με σάλτσα μπεσαμέλ

 

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚολοκυθάκια σε κουρκούτι με κρέμα γάλακτος.
Επόμενο άρθροΓιουβέτσι με χοιρινό…Μαγειρέψτε το εύκολα και γρήγορα