Κοτόπιτα

Η κοτόπιτα μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο, αλλά και ως σνακ ή ορεκτικό. Είναι ιδανική για κάθε περίσταση, από μια χαλαρή οικογενειακή βραδιά μέχρι μια επίσημη γιορτή.

Υλικά

1 πακέτο Φύλλα για Πίτα
2 στήθη κοτόπουλου σε κομματάκια
2 πράσινες πιπεριές σε κομματάκια
2 κόκκινες πιπεριές σε κομματάκια
2 κίτρινες πιπεριές σε κομματάκια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε κομματάκια
1 Πράσο σε κομματάκια
250 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια
Μαϊντανό ψιλικομμένο
Λίγο αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
150 γραμμάρια Τριμμένη Φέτα (περίπου)
2 αυγά

Εκτέλεση

1. Βράζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα. Αφού γίνει το αφήνουμε στην άκρη σ ένα πιάτο.
2) Σ ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε πρώτα για λίγο το κοτοπουλο, ίσα ίσα να ροδίσει, το αφαιρούμε και το προσθετουμε σε ένα πιατο, επειτα σοτάρουμε τα πιπερια στη συνέχεια τα κρεμμυδάκια με τα πρασα και τέλος τα μανιτάρια(βάζουμε σε διαφορετικά πιατα τα σοταρισμένα λαχανικά μας).
Ενώνουμε σε ένα μπολ όλα μας τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν.
3. Αφού κρυώσουν, ρίχνουμε τα αυγά, τον μαϊντανό, το αλάτι το πιπέρι και την τριμμένη Φέτα και ανακατεύουμε.
4. Στο λαδωμένο ταψί μας, βάζουμε δύο φύλλα κάτω και τα πασπαλίζουμε με λίγο λάδι. Ρίχνουμε λίγη γέμιση και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα φύλλα μας με τη γέμιση. Τελειώνουμε με δύο φύλλα πάνω και πασπαλίζουμε λίγο λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά.

Καλή επιτυχία! !

Η Συνταγή είναι απο την κα Σταυρούλα Χρυσοβαλαντω Τζιανταρίδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σπιτικά κοτοπιτάκια(Samsa)

Σπιτικά κοτοπιτάκια

Ένα παραδοσιακό σνακ τα Σπιτικά κοτοπιτάκια που ονομάζονται και samsa παρασκευάζεται από φρέσκια ζύμη. Αυτό το πιάτο είναι πολύ δημοφιλές

Υλικά

200 ml νερό
600 γρ.αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 αυγό
100 γρ. βούτυρο
500 γρ. κιμάς κοτόπουλου 
250 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μπαχαρικά δυόσμο ρίγανη ή ο,τιδήποτε άλλο
50 ml γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι
1 αυγό
Στο τέλος του μαγειρέματος, βάλτε το convection για 5 λεπτά για να ροδίσει η ζύμη.

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σ ένα μπολ.Ρίχνουμε το αυγό ,το νερό και το αλάτι.Ανακατεύουμε αρχικάμ ένα κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Την βάζουμε σε μια σακούλα ή διάφανη μεμβράνη ώστε να μην ξεραθεί και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.Σ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά ,τα κρεμμύδια,αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας.

Ρίχνουμε το γάλα και ζυμώνουμε καλά.Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σ ένα μεγάλο φύλλο.
Αλείφουμε την μισή επιφάνεια με αυγό και την άλλη μισή την ρολάρουμε μέχρι το τέλος ώστε να έχουμε ένα μακρύ μπαστούνι.
Στη συνέχεια την ρολάρουμε σε σχήμα σαλιγκαριού και την βάζουμε σε μια σακούλα ή διάφανη μεμβράνη και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βγάζουμε απ το ψυγείο ξετυλίγουμε το σαλιγκάρι και κόβουμε σε μικρά κομμάτια μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Παίρνουμε 1 κομματάκι και με την βοήθεια του πλάστη το ανοίγουμε στο μέγεθος ενος πιάτου του καφέ.
Βάζουμε στο κέντρο μία κουταλιά απ την γέμιση του κιμά και κλείνουμε την ζύμη φτιάχνοντας ένα τρίγωνο κλείνωντας καλά τις άκρες.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα,τα αλείφουμε με αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Καλή σας απόλαυση!!!!!!

Δείτε την συνταγή στο Youtube here

Προηγούμενο άρθροΗ Σφακιανή πίτα είναι μια παραδοσιακή κρητική πίτα με λεπτή ζύμη και γέμιση από μυζήθρα
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα με σπιτικό χειροποίητο φύλλο