Τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι μία αρωματική και γευστική πρόταση για κάθε περίσταση! Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Η φρέσκια γεύση του πορτοκαλιού, σε συνδυασμό με την αφράτη υφή τους, τα καθιστούν ιδανικά για τον καφέ ή το πρωινό σας. Η συνταγή αυτή της Ελένης Τσιουκανή είναι πανεύκολη, με καλαμποκέλαιο για επιπλέον ελαφριά και τραγανή υφή.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τα Κουλουράκια (Μετράμε με ποτήρι 200 ml):

  • 900 γρ. – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 ποτήρι (200 ml) – Καλαμποκέλαιο (ή άλλο σπορέλαιο)
  • 1 ποτήρι (200 ml) – Ζάχαρη
  • 1 ποτήρι (200 ml) – Χυμό φρέσκων πορτοκαλιών
  • 1 φακελάκι – Μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού – Ξύσμα πορτοκαλιού

Για την Επάλειψη:

  • Λίγος – Κρόκος αυγού (χτυπημένος)

Εκτέλεση

Α. Ετοιμασία Ζύμης:

Βάζουμε το καλαμποκέλαιο και τη ζάχαρη σε μια λεκανίτσα και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα (ή μίξερ χειρός) μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε .

Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ . Ανακατεύουμε πρώτα με το σύρμα και στη συνέχεια αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.

Η ζύμη πρέπει να είναι λιπαρή και λεία όταν την πλάθουμε.

Β. Πλάσιμο & Ψήσιμο:

Πλάθουμε τη ζύμη σε ίσια κορδόνια και δημιουργούμε ό,τι σχέδιο θέλουμε ( πλεξούδες, στρογγυλά, S ).

Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα . Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού (χτυπημένο).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στη μεσαία σχάρα .

Για μαλακά κουλουράκια: Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου.

Για τραγανά κουλουράκια: Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.

Η Συνταγή είναι της κας Ελένης Τσιουκανή!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 10 – 15 λεπτά (στους 200°C)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Αφράτα και Αρωματικά Κουλουράκια

Αλεύρι: Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά. Η τελική ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και λιπαρή , χωρίς να κολλάει στα χέρια. Το λιπαρό στοιχείο (λάδι) είναι αυτό που θα τα κάνει αφράτα .

Πορτοκάλι: Χρησιμοποιήστε φρέσκο χυμό και ακέρωτο πορτοκάλι για το ξύσμα για να έχετε το πιο έντονο άρωμα .

Ψήσιμο: Ο χρόνος ψησίματος είναι πολύ σημαντικός για την υφή. Αν τα θέλετε μαλακά , βγάλτε τα ακριβώς στα 10 λεπτά . Για τραγανά , αφήστε τα μέχρι 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.

Διατήρηση: Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές ημέρες.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Πασχαλινά Κουλουράκια Βουτύρου

Μελομακάρονα με Φρέσκο Πορτοκάλι

Εύκολη Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο Κρούστας


 

Η Συνταγή είναι της κας ελενη τσιουκανη