Τα Κουλουράκια πορτοκαλιού της μαμάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά! Με αυτά έχω μεγαλώσει και η μυρωδιά τους με ταξιδεύει πάντα πίσω στα παιδικά μου χρόνια, τότε που η κουζίνα μοσχοβολούσε βούτυρο και πορτοκάλι. Είναι τόσο αφράτα, τόσο μοσχομυριστά, που είναι αδύνατο να φας μόνο ένα!

Υλικά:

450 γρ. μαλακό βούτυρο
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
6 ολόκληρα αυγά
2 κρόκοι αυγών
1/3 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας βανίλια
10 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκοι αυγών με 1 κουταλιά της σούπας νερό (για επάλλειψη)
Σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε τα αυγά ένα προς ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ρίξτε τους κρόκους, το χυμο πορτοκαλιού που εχετε διαλύσει μεσα την σοδα,
το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και ανακατεψτε με το γάντζο σε μιξερ βασης
ή με τα χέρια σας.
Σιγά σιγά, προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας μέχρι να
σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Φτιάξτε μπαλάκια από τη ζύμη και δώστε τους το σχήμα που θέλετε (π.χ. στρογγυλά, μακρόστενα, πιρούνι).
Χρησιμοποίησα μια κουταλιά της σούπας για να μετρήσω το κάθε κουλουρακι.
Τοποθετήστε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.


Χτυπήστε τους 2 κρόκους αυγών με το νερό και αλείψτε τα κουλουράκια.
Πασπαλίστε με σουσάμι, αν θέλετε.
Ψήστε τα κουλουράκια για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα σερβίρετε.

Η Συνταγή είναι της Jacinda Ojeda