Κουλουράκια προζυμένια

Παραδοσιακά Κουλουράκια προζυμένια με ελάχιστα υλικά πεντανόστιμα αφρός κ αρωματισμένα με μαστίχα.Η συνταγή πολυ απλη αρκεί να ξέρουμε από προζύμι..

Υλικά

Για κάθε κιλό αλεύρι γ.ο.χ. (εγω κάνω 3 κιλά αλεύρι)
3/4 ( καφενιακου) ποτηριού λάδι
350 γραμμάρια, ζάχαρη
2 γραμμάρια μαστίχα
250-300 προζυμι να ξεκινήσουμε
Νερό όσο μας πάρει….

Εκτέλεση:

Για το προζύμι
Παίρνω το προζύμι που έχω στο ψυγείο που είναι βάρος μέχρι 300 γραμμάρια βάζω χλιαρό νερό λίγο το κάνω χυλό προσθέτω αλεύρι
το ξανακάνω δεύτερη και τρίτη φορά το ίδιο ξανά

Αφού πιάσαμε το προζύμι 3 φορές μόνο με νερό κ αλεύρι να έρθει να προδώσει και να δυναμωσει.
Θα χρησιμοποιήσουμε για αυτό περίπου 800 με 900 γραμμάρια αλεύρι από λίγο κάθε φορά…. από κει και πέρα ξεκινάμε να βάζουμε τα υλικά (λάδι μισό λίτρο, ζάχαρη 1 κιλό και 50 γραμμάρια) άλλα τέσσερα πιασίματα από λίγο κάθε φορά λίγο λάδι λίγη ζάχαρη λίγο νερό και αλεύρι …στο τέταρτο και τελευταίο πλασιμο θα βάλουμε και τη μαστίχα 6 γραμμάρια …

Το αλεύρι στο τελευταίο πιασιμο δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 900 γραμμάρια.. σε όλα τα πιασίματα το ζυμάρι μας πρέπει να
είναι πολύ πολύ μαλακό σαν ένας πολύ παχύς χυλός… Στο τελευταίο όμως ζυμώνουμε κανονικά και φτιάχνουμε μαλακό ζυμάρι …..
Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη το σκεπάζουμε με νάιλον και το σκέπασμα και το αφήνουμε να ξανά διπλασιαστεί (όπως και σε όλα τα πιασίματα εννοείται) κ τότε πλάθουμε τα κουλουράκια μας.

Το αφήνουμε πάνω σε σανίδα με ένα καθαρό σεντόνι και σκεπασμένα με άλλο ένα από πάνω σε ζεστό χώρο μέχρι και 25 βαθμούς θερμοκρασία όταν έχουν διπλασιαστεί σχεδόν, τα βουτάμε σε βραστό νερό τα περνάμε με σουσάμι και τα βάζουμε για ψήσιμο….
Ψήνουμε στους 155 έως 160 βαθμούς πάνω κάτω και μόλις έχουν πάρει ελαφρώς χρώμα τα βγάζουμε είναι έτοιμα δεν κάνουν χρώμα γιατί
δεν έχουν μέσα υλικά.

Καλή επιτυχία σε όσους προσπαθήσουν να τα κάνουν…..

Η Συνταγή είναι της κας Δέσποινα Χρήστος Αχλάτη

Προηγούμενο άρθροΑυγοφέτες με ζάχαρη και κανέλα
Επόμενο άρθροΤηγανίτες με γιαούρτι