Κουραμπιέδες Αμυγδάλου είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Οι Κουραμπιέδες Αμυγδάλου είναι ένα κλασικό εδέσμα των Χριστουγέννων που δεν πρέπει να λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι. Η αρωματική γεύση τους και η τραγανή υφή τους με το καβουρδισμένο αμύγδαλο στο εσωτερικό τους τους καθιστούν απολαυστικούς. Απολαύστε τους και αποδώστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο σπίτι σας! Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη βάση (ζύμη):

  • Βούτυρο Πρόβειο ή Αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου): 500 γρ.
  • Ζάχαρη άχνη: 160 γρ.
  • Κονιάκ: 25 γρ.
  • Βανίλιες: 3

Για το γλυκό:

  • Αμύγδαλα (Καβουρδισμένα και Χονδροκομμένα): 100 γρ.
  • Αλεύρι Μαλακό Νο2: 800 γρ.

Για την επικάλυψη:

  • Ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
  • Κορν φλάουερ (για την άχνη)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάμε αρχικά αυτή την υπέροχη συνταγή καβουρδίζοντας τα αμύγδαλα. Σε ένα τηγάνι τα ρίχνουμε μαζί με λίγο βούτυρο και τα καβουρδίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και πάμε να φτιάξουμε τους Κουραμπιέδες Αμυγδάλου.

Στη συνέχεια στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο γάλακτος (πρόβειο ή αγελαδινό ή και μισό-μισό εάν θέλετε) το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και μαζί με τη ζάχαρη άχνη το χτυπάμε για 7 με 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να γίνει σαν κρέμα.

Αφού έχουμε μία κατάλευκη κρέμα από το βούτυρο και την άχνη, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το κονιάκ, τις βανίλιες και τα χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε ελάχιστα ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Έπειτα σταματάμε το μίξερ, αφαιρούμε τον κάδο και προσθέτουμε το αλεύρι. Πολύ μεγάλη προσοχή: το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μαλακό και κατά προτίμηση κοσκινισμένο.

Ζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη του κουραμπιέ μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Στη συνέχεια παίρνουμε το σκουπ του παγωτού και φτιάχνουμε κουραμπιέδες ώστε να είναι ομοιόμορφοι (φυσικά μπορείτε να το φτιάξετε και με το χέρι, οι δικοί μου είναι περίπου 40 γραμμάρια ο καθένας).

Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.

Έτοιμοι οι κουραμπιέδες μας! Δεν θέλουμε να πάρουν ιδιαίτερο χρώμα ώστε να είναι αφράτοι και μαλακοί.

Στη συνέχεια τους περνάμε από ζάχαρη άχνη στην οποία έχουμε προσθέσει μέσα λίγο κορν φλάουερ (ώστε να τραβάει την υγρασία) και τους τοποθετούμε σε μία ωραία πιατέλα.

Τέλος τους πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη που περίσσεψε και είμαστε έτοιμοι να τους απολαύσουμε.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 30-35 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 50-55 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος για το κρύωμα των αμυγδάλων.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνουν οι Κουραμπιέδες Αμυγδάλου πιο αφράτοι, είναι απαραίτητο να χτυπήσετε το βούτυρο με την άχνη για ολόκληρα 10 λεπτά, μέχρι να γίνει η κρέμα κατάλευκη και αφράτη.

Για πιο έντονο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ανθόνερο ή ροδόνερο στο κονιάκ. Δείτε κι άλλες χριστουγεννιάτικες συνταγές για έμπνευση, όπως τα μελομακάρονα.

Χρησιμοποιήστε ζάχαρη άχνη με κορν φλάουερ για το πασπάλισμα, καθώς το κορν φλάουερ βοηθάει να μην “λιώσει” η άχνη από την υγρασία. Δείτε ιδέες για συνταγές με αμύγδαλα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Μελομακάρονα Αφράτα

Βασιλόπιτα Τραγανή

Δίπλες με Μέλι


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Συνταγή Κουραμπιέδων

κουραμπιεδες με ουζο

Συστατικά:

450 γραμμάρια απλό αλεύρι (αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη για την ζύμη
300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
250 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
100 γραμμάρια ψημένες νιφάδες αμύγδαλου (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού ούζο
(το έκανα χωρίς οινόπνευμα και έβαλα με 2 κουταλάκια του γλυκού εσάνς αμυγδάλου)

Μέθοδος:

Προθερμάνετε το φούρνο 200 βαθμούς
Τηγανίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. (εάν χρησιμοποιείτε
αμύγδαλα)
Βάζουμε το βούτυρο και 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και αρχίζουμε να χτυπάμε.
Χτυπάμε για τουλάχιστον 20 λεπτά έως ότου είναι μαλακό και κρεμώδες και σχεδόν λευκού
χρώματος.
Στη συνέχεια προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, ούζο ή αμύγδαλο και τα αμύγδαλα (προαιρετικά).
Ρίξτε τα στο μείγμα βουτύρου μέχρι να συνδυαστούν όλα μαζί.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια, κοσκινίστε το αλεύρι στο μπολ επίσης. Σιγά σιγά και διπλώστε μέσα
στο παραπάνω μείγμα.
Τοποθετήστε την ζύμη στο παγκο και ζυμώστε λίγο μέχρι όλα να συνδυαστούν και να
σχηματιστεί μια ζύμη μπισκότων.

Τοποθετήστε χαρτί ψησίματος στο ταψί.
Τώρα μπορείτε να αρχίσετε να τα διαμορφώνετε.
Έκανα στρογγυλά και μισοφέγγαρα όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες.
Μόλις είναι έτοιμα για ψήσιμο, μειώστε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Ψήνουμε για 20 λεπτά. Παρακολουθήστε τα. Θέλετε να είναι ένα ανοιχτό χρυσό χρώμα
στο πάνω και κάτω μέρος.
Μόλις βγουν από το φούρνο και κρυώσουν για περίπου 5 έως 7 λεπτά, αρχίστε να τα
καλυπτετε με τα 300 γραμμάρια ζάχαρης άχνη. Βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη άχνη
κοσκινίζεται πριν ξεκινήσετε την επικάλυψη.
Έχω διακοσμήσει με πασπαλισμένα επιπλέον αμύγδαλα και επιπλέον ζαχαρη.
Απολαμβάνω

ΠΗΓΗ: Elisa Medea