Αυτή η Κλασική Κρέμα Καραμέλας είναι ένα γλυκό που φέρνει νοσταλγία και ζεστασιά σε κάθε κουταλιά. Η καραμελωμένη ζάχαρη, οι κρόκοι αυγών και η βανίλια συνδυάζονται αρμονικά δημιουργώντας μια κρεμώδη και πλούσια γεύση που θα σας μαγέψει. Είναι ιδανική για να την απολαύσετε μόνη της ή ως συνοδευτικό σε διάφορα γλυκά. Η παρασκευή της είναι απλή, αρκεί να ακολουθήσετε προσεκτικά τα βήματα. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για την Κρέμα:

  • 750 ml Γάλα (πλήρες)
  • 9 Κρόκοι αυγών
  • 2 κγ Εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
  • 2 κσ Κορν φλάουρ

Για την Καραμέλα (και για την κρέμα):

  • 135 γρ. Ζάχαρη

Για το σερβίρισμα:

  • Κακάο (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1. Παρασκευή της Καραμέλας: Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη (135 γρ.) και την αφήνουμε να λιώσει και να καραμελώσει, παίρνοντας ένα χρυσαφί χρώμα. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλι, απλώς κουνάμε απαλά το τηγάνι. Προσέχουμε να μην καεί.

Προσθέτουμε προσεκτικά το ζεστό γάλα (τα 750 ml) στην καραμέλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η καραμέλα μέσα στο γάλα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.

2. Παρασκευή της Κρέμας: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους αυγών με τη βανίλια. Σε ένα μικρό ποτήρι, διαλύουμε το κορν φλάουρ (2 κσ) σε λίγο από το κρύο γάλα-καραμέλα.

Προσθέτουμε σταδιακά το κρύο μείγμα γάλατος-καραμέλας στους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην κόψουν τα αυγά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το διαλυμένο κορν φλάουρ.

3. Πήξη και Ψύξη: Μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε μια καθαρή κατσαρόλα και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει και να αποκτήσει την υφή που επιθυμούμε (να μην είναι πολύ σφιχτή). Προσέχουμε να μη βράσει.

Αποσύρουμε την Κλασική Κρέμα Καραμέλας από τη φωτιά. Αφού κρυώσει ελαφρώς, τη μεταφέρουμε σε ατομικά μπολ ή σε ένα μεγάλο σκεύος. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για να παγώσει καλά (τουλάχιστον 4 ώρες).

4. Σερβίρισμα: Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε την Κλασική Κρέμα Καραμέλας με κακάο για μια πικάντικη αντίθεση. Καλή απόλαυση!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Πήξη): 10-15 λεπτά

Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 35 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος ψύξης (τουλάχιστον 4 ώρες)


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για πιο έντονη γεύση καραμέλας, χρησιμοποιήστε καστανή ζάχαρη για την καραμέλα. Η καραμέλα πρέπει να είναι χρυσή, όχι σκούρα, γιατί αλλιώς πικρίζει.

Αν θέλετε την κρέμα πιο πλούσια, αντικαταστήστε το 1/4 του γάλακτος με κρέμα γάλακτος. Φροντίστε το γάλα που θα προσθέσετε στην καραμέλα να είναι ζεστό, ώστε να μην “παγώσει” η καραμέλα και να διαλυθεί πιο εύκολα. Δείτε κι άλλα γλυκά με κρέμα για ψυγείο.

Το κορν φλάουρ είναι απαραίτητο για να δέσει σωστά η κρέμα, καθώς χρησιμοποιούμε μόνο κρόκους. Μην ξεχάσετε να το διαλύσετε πρώτα σε κρύο υγρό. Η Κλασική Κρέμα Καραμέλας είναι ένα délicatesse!


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Παραδοσιακό Γαλακτομπούρεκο

Κρέμα Σοκολάτας για Τούρτα

Ρυζόγαλο με Κανέλα


H συνταγή είναι απο το κανάλι VARGASAVOUR RECIPES