Το κριθαράκι με κεφτεδάκια στον φούρνο είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που φτιάχνω συχνά γιατί το λατρεύουν όλοι. Αυτή η συνταγή προσφέρει ένα ελαφρύ, αλλά ταυτόχρονα πλούσιο γευστικά αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, είναι ένα φαγητό που συνδυάζει την παράδοση με την πρακτικότητα, καθώς ετοιμάζεται εύκολα και το τελικό αποτέλεσμα είναι απλά ακαταμάχητο. Είναι η τέλεια επιλογή για ένα κυριακάτικο τραπέζι ή μια ζεστή, οικογενειακή βραδιά.
Υλικά για τα κεφτεδάκια
- 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (20-25% λίπος)
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 μεσαία αυγά
- 200 γρ. ψωμί χωρίς κόρα
- 4 κουταλιές της σούπας δυόσμο
- 4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
- Αλάτι και πιπέρι
Υλικά για το κριθαράκι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 3 κόκκους μπαχάρι
- Κόκκινο πιπέρι
- 1 κύβος λαχανικών
- Σάλτσα τομάτας
- 350 γρ. κριθαράκι
- Λευκό κρασί
- Αλάτι
Εκτέλεση της Συνταγής
Θα ξεκινήσουμε με τον κιμά για τα κεφτεδάκια. Εγώ προτιμώ να τσιγαρίζω πρώτα το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο ξεχωριστά για να έχω ένα πιο ελαφρύ τελικό αποτέλεσμα. Άρα, τσιγαρίζω για περίπου 10 λεπτά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.
Μετά, τα ρίχνω στον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω καλά. Βάζω το μείγμα στο ψυγείο για 30-40 λεπτά για να σφίξει και να τον πλάσω καλύτερα. Πλάθω ατομικά κεφτεδάκια, τα οποία στη συνέχεια αλευρώνω.
Τώρα έχουμε δύο επιλογές για το ψήσιμο των κεφτέδων. Ή τους ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 25 λεπτά ή τους τηγανίζω σε μπόλικο λάδι, όπως έκανα κι εγώ.
Για το κριθαράκι, βάζω σε κατσαρόλα να τσιγαριστεί το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τους κόκκους μπαχαριού, το κόκκινο πιπέρι, τον κύβο λαχανικών, τη σάλτσα τομάτας και το κριθαράκι. Μόλις τσιγαριστούν, σβήνω με λευκό κρασάκι και προσθέτω αλάτι και περίπου 1 λίτρο βραστό νερό.
Αδειάζω το μίγμα σε ένα ταψί και προσθέτω τα κεφτεδάκια. Ψήνω στους 200 βαθμούς για μία ώρα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 30-40 λεπτά (για να σφίξει ο κιμάς)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips για το Κριθαράκι με Κεφτεδάκια
Το μυστικό για να γίνει το κριθαράκι στον φούρνο ζουμερό και όχι στεγνό, είναι να βάλουμε αρκετό νερό. Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αν χρειαστεί.
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορείτε να ψήσετε τα κεφτεδάκια στο φούρνο αντί να τα τηγανίσετε.
Το σιγοβρασμένο κρεμμύδι και σκόρδο στη σάλτσα δίνουν μια απίστευτα πλούσια γεύση στο κριθαράκι με κεφτεδάκια.
Δήμητρα Γουλάπτση
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κεφτεδάκια σε κρεμώδη σάλτσα
Συστατικά:
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
300 γρ. κιμάς χοιρινός
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
1 φέτα ψωμί, ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη
1 αβγό, χτυπημένο
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
1/3 φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος + επιπλέον για γαρνιτούρα
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
Για τη σάλτσα μανιταριών:
2 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
1 κύβος βοδινού
2 κ.σ. αλεύρι
½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
200 γρ. μανιτάρια φρέσκα, τεμαχισμένα
1 κ.γ. μουστάρδα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
πιπέρι, κατά βούληση
1 φλ. κρέμα γάλακτος + επιπλέον, αν χρειαστεί
Μαγείρεμα:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά, το κρεμμύδι, τη σκόνη σκόρδου, την ψίχα του ψωμιού, το χτυπημένο αβγό, τη ρίγανη, το μισό ελαιόλαδο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει , σοτάρουμε τα κεφτεδάκια και από τις δύο πλευρές για λίγο, ίσα ίσα να ροδίσουν.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για την σάλτσα
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και σοτάρουμε για 3-4 περίπου λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε τον κύβο βοδινού και τον βοηθάμε να διαλυθεί με μία ξύλινη σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε διάσπαρτα το αλεύρι.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο ακόμη.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ελαφρώς, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μούλτι.
Πολτοποιούμε τα μανιτάρια μέχρι να έχουμε μία πλούσια κρεμώδης σάλτσα και την επιστρέφουμε στο τηγάνι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη ακόμη κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα μανιταριών τα κεφτεδάκια, επιστρέφουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
Αποσύρουμε τα κεφτεδάκια από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μυρωδικα και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!