Λαζάνια με μανιτάρια

Γεύση:

  • Τα μανιτάρια προσφέρουν μια γήινη γεύση που ταιριάζει τέλεια με την κρεμώδη σάλτσα béchamel και το τυρί.
  • Η προσθήκη του σκόρδου δίνει μια πιο πικάντικη γεύση, ενώ η παρμεζανα προσθέτει μια κρεμώδη γευση.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά, όπως πράσο, πιπεριές ή λουκάνικα, για να ενισχύσετε τη γεύση.

Υφή:

  • Τα λαζάνια είναι μαλακά και ζουμερά, ενώ η σάλτσα béchamel προσφέρει μια κρεμώδη υφή.
  • Τα μανιτάρια προσθέτουν μια ελαφρώς τραγανή υφή.
  • Το τυρί λιώνει και δημιουργεί μια ωραία κρούστα στην επιφάνεια.

Συνολικά:

  • Τα λαζάνια με μανιτάρια είναι ένα χορταστικό και γευστικό πιάτο που είναι ιδανικό για ένα οικογενειακό γεύμα ή ένα δείπνο με φίλους.
  • Είναι εύκολα στην παρασκευή και μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές σας γευστικές προτιμήσεις.
  • Σίγουρα θα αρέσουν σε όλους!

Υλικά

Μπεσαμελ

10 κουταλιές της σούπας βούτυρο
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Λίγο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Μανιτάρια

1 κιλό ανάμεικτα μανιτάρια, καθαρισμένα (μην τα πλύνετε)
¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου
¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού

Λαζάνια

1 πακέτο ζυμαρικά λαζάνια (τα λεπτά κυματιστά, αν μπορείτε να τα βρείτε)
1 ½ έως 2 φλιτζάνια τριμμένο παρεμεζάνα
1 ½ έως 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή γάλα

Εκτέλεση

Μπεσαμελ

1 Σε μια κατσαρόλα με χοντρο πάτο, λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για να σχηματιστεί μια λεία κρεμα.
Μαγειρέψτε τη κρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα, 5 έως 7 λεπτά. Ανακατεύετε και ξύνετε συνεχώς τα τοιχώματα για να μην
καεί.
2 Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας το με το σύρμα. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και συνεχίστε το μαγείρεμα σε ήπια σιγοβράση,
ανακατεύοντας συχνά με σύρμα και ξύνοντας τα τοιχώματα και τον πυθμένα της κατσαρόλας.
3 Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι η σάλτσα να πήξει και να χάσει τη γεύση του ωμού αλευριού, περίπου 20 λεπτά.
Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι αν θέλετε και το μοσχοκάρυδο. Αυτό κάνει περίπου 1 λίτρο σάλτσα μπεσαμέλ.
Αφήστε την στην άκρη μέχρι να κρυώσει και να γίνει αρκετά παχύρρευστη. Η σάλτσα μπορεί να γίνει σε προηγουμενο χρόνο και να αποθηκευτεί, σκεπασμένη και
στο ψυγείο, μέχρι 1 ημέρα.

Μανιτάρια

1 Αφαιρέστε τυχόν κοτσάνια από τα μανιτάρια και κόψτε τα.
2 Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε το λάδι. Ανακατέψτε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο και το δεντρολίβανο, ανακατεύοντας να ενωθούν καλά, και στη συνέχεια προσθέστε το μαϊντανό, μαζί με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι ή ανάλογα με τη γεύση.
Αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε τα μανιτάρια στην άκρη μέχρι να συναρμολογήσετε τα λαζάνια.

Λαζάνια

1 Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Το φαγητό θα περιέχει 4 στρώσεις ζυμαρικών. Οι 3 έχουν ζωμό, μπεσαμέλ, μανιτάρια και παρμεζάνα και η 4η είναι η πάνω στρώση, που περιέχει μόνο ζωμό, μπεσαμέλ και παρμεζάνα. Καθώς χρησιμοποιείτε τα ζυμαρικά, περάστε τα για λίγο κάτω από κρύο νερό για να υγρανθούν, πριν τα τοποθετήσετε στο ταψί.
2 Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί 20 επί 30 εκ με μια χαρτοπετσέτα βουτηγμένη σε ελαιόλαδο.
3 Ρίξτε 1 φλιτζάνι ζωμό στον πάτο του ταψιού. Τοποθετήστε μια στρώση από βρεγμένα ζυμαρικά στον πυθμένα του πυρεξ. Ρίξτε 2 έως 4 κουταλιές της σούπας ζωμό πάνω από τα ζυμαρικά, τόσο ώστε να δημιουργηθεί μια μεμβράνη, και στη συνέχεια καλύψτε με μια λεπτή, ομοιόμορφη στρώση μπεσαμέλ. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι σούπας, ρίξτε κουταλιές μπεσαμέλ πάνω από την πρώτη στρώση. Σκορπίστε το ένα τρίτο των σοταρισμένων μανιταριών πάνω από την μπεσαμέλ. Τελειώστε με τριμμένη παρμεζάνα.

4 Φτιάξτε άλλη μια στρώση από ζυμαρικα που έχουν υγρανθεί. Πάλι, περιχύστε με 2 έως 4 κουταλιές της σούπας ζωμό πάνω από τα ζυμαρικά, ακολουθούμενη
από μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ και τις κουταλιές.Σκορπίστε τα μισά από τα υπόλοιπα μανιτάρια πάνω από την μπεσαμέλ, ακολουθούμενη από την τριμμένη παρμεζάνα.Επαναλάβετε για να φτιάξετε 1 ακόμη στρώση.
5 Ολοκληρώστε τα λαζάνια με άλλη μια στρώση ζυμαρικών που έχουν βρεχτει με ζωμό και έχουν καλυφθεί γενναιόδωρα με μια λεία στρώση μπεσαμέλ.
Πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα.

6 Καλύψτε τα λαζάνια με αλουμινόχαρτο. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να βάλετε τα λαζάνια στο ψυγείο μέχρι και μία ημέρα.
Για να τα μαγειρέψετε, τοποθετήστε τα στο φούρνο για 20 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το μαγείρεμα έως ότου η επιφάνεια είναι
χρυσοκιτρινει και τα λαζάνια ψηθουν καλα όλα επιπλέον 20 έως 40 λεπτά.

Καλά να περνάτε

Alessandro Monti

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Λαζάνια με φιλέτο κοτόπουλου και σάλτσα Μπεσαμέλ

Συστατικά

400γρ. Φιλέτα στήθους κοτόπουλου
400γρ. τριμμένες ντομάτες ή Passata
15 φύλλα λαζάνια ή οσα απαιτηθούν
200γρ. Τυρί μοτσαρέλα
1 καφέ κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδου
ρίγανη
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Συστατικά μπεσαμέλ 
125γρ. Βούτυρο
800 ml. Γάλα μη αποβουτυρωμένο
μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε κόβοντας το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια μπουκίτσες.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, μανιτάρια σε φέτες και τρίβουμε την μοτσαρέλα σε ένα πιάτο στο χοντρό.
Σε μέτρια φωτιά βάζουμε ένα τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει ημιδιαφανής προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από λίγο τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και το κοτόπουλο και σωτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας ρίγανη αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα μας

Για την μπεσαμελ
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει το ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε μαζί με το βούτυρο και μόλις γίνει σαν κρέμα προσθέτουμε και το γάλα σταδιακα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει
Σε ένα πήρεξ ή σε ότι άλλο θέλουμε κάνουμε μία στρώση από κάτω με μπεσαμέλ αρκετά καλή στρώνουμε μία σειρά με τα λαζάνια να καλύψουμε τη βάση και από πάνω ξανά μπεσαμέλ να καλύψουμε τα λαζάνια.
Στη συνέχεια ρίχνουμε 4-5 κουτάλες από τη γέμιση της σάλτσας με το κοτόπουλο και την απλώνουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια στη συνέχεια πάλι λαζάνια και μπεσαμέλ και σάλτσα κοτόπουλου.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο άλλη μία φορά και τελειώνουμε με την μπεσαμέλ και στη συνέχεια καλύπτουμε απο πάνω με τυρί τριμμένο και λίγη ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους στους 200 βαθμούς το φαγητό αφου το κατεβάσουμε στους 170 βαθμούς.

Καλή Ορεξη

 

Προηγούμενο άρθροΣιροπιαστά κουλούρια φουντουκιού
Επόμενο άρθροΠανακότα Σοκολάτα-Βανίλια: Ένα Κλασικό Δίδυμο σε Μία Δροσερή Δημιουργία