Μακαρόνια με μύδια σε μια μοναδική εκδοχή! Απόλαυσε την πλούσια σάλτσα, τα φρέσκα μύδια και την αυθεντική γεύση με συνταγή από γνωστό εστιατόριο της Αθήνας

Υλικά

300 γρ. μακαρόνια
1 κιλό. μύδια
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 σκελίδα σκόρδο
Κοκκινη πιπερίτσα τσίλι
πιπέρι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα πρέπει να καθαρίσετε καλά τα μύδια. Πρώτα απ ‘όλα, αφαιρέστε το νήμα που βρίσκεται στο πλάγιο μέρος των μυδιών, που ονομάζεται byssus, στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά κάτω από φρέσκο τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα μεταξύ τους, έτσι ώστε να εξαλειφθούν όλες οι εξωτερικές ακαθαρσίες.

Τοποθετούμε τα μύδια σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να ανοίξουν
Αφού καθαριστούν, βάζετε τα μύδια σε ένα τηγανι βαθυ αρκετά μεγάλο, στη συνέχεια
σκεπάζετε με ένα καπάκι και, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, περιμένετε να ανοίξουν τελείως, ανακατεύοντάς τα κατά διαστήματα. Εν τω μεταξύ, βάζουμε μια κατσαρολα με νερό στη φωτιά για να βρασουν τα ζυμαρικά, χωρίς να τα αλατίσουμε.

Όταν ανοίξουν τα μύδια, σβήνουμε τη φωτιά, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο
Στη συνέχεια φιλτράρετε το νερό που έχουν απελευθερώσει μέσω ενός φίλτρου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Το νερό στα μύδια είναι πολύ αλμυρό, επομένως δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όλο για να μαγειρέψουμε μακαρόνια, διαφορετικά θα ήταν πολύ αλμυρά, αλλά πρέπει να το μετρήσουμε. Μάλιστα, όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, δεν υπάρχει καθολου αλάτι ανάμεσα στα συστατικα.

Σε ένα τηγάνι βάζετε 2-3 σταγόνα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μια σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και κομμένη στη μέση, λίγη πιπεριά τσίλι, μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό και το μισό νερό απο τα μύδια και μετά αφήνετε στην άκρη.
Τοποθετείτε το άλλο μισό από το νερό των μυδιών αντι για αλατι στην κατσαρόλα
που θα βρασετε τα ζυμαρικά να πάρει μια βράση.

Εν τω μεταξύ, βγαζουμε τα μύδια απο το κελυφος. Θα δείτε ότι τα μύδια θα έχουν μεσα νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για αυτή τη συνταγή καθώς θα λειτουργήσει ως ρυθμιστής γεύσης.
Αφήστε μερικά μύδια προσκολλημένα στο κέλυφος για να τα χρησιμοποιήσετε ως διακοσμητικό στο πιάτο.

Προσθέστε το νερό που μαζεψατε στο καθαρισμα των μυδιων μεσα στα μυδια για να διατηρηθούν απαλά.
Όταν βράσει το νερό των ζυμαρικών, βαζουμε τα μακαρόνια (τα ψήνουμε για το μισό χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία). Λίγο πριν στραγγίξετε τα ζυμαρικά al dente, ζεστάνετε το τηγάνι με λάδι, μαϊντανό, σκόρδο και πιπεριά τσίλι, που είχατε στην άκρη, στη φωτιά και όταν ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα τα μακαρόνια και τελειώνετε το μαγείρεμα.

Σοτάρετε τα ζυμαρικά σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας αρχικά δύο κουτάλες νερό μαγειρέματος (το να μάθετε να σοτάρετε τα ζυμαρικά είναι απαραίτητο για να αποκτήσετε μια τέλεια σάλτσα κρέμας!) και στη συνέχεια προσαρμόστε ανάλογα.

Συνεχίστε να σοτάρετε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε με το καπάκι σε μέτρια φωτιά, αν πραγματικά δεν μπορείτε να τα σοτάρετε, ανακατέψτε τα δυνατά με ένα ξύλινο πιρούνι για να έχετε παρόμοιο αποτέλεσμα.
Όταν μείνει περίπου ένα λεπτό μέχρι να ψηθούν τα ζυμαρικά, ελέγξτε τη γεύση και αν χρειάζεται αλάτι, προσαρμόστε το με το νερό μαγειρέματος των μυδιών που μαζεψατε προηγουμένως.

Στη συνέχεια σκεπάζουμε και, σε δυνατή φωτιά, αφήνουμε τα μακαρόνια να απορροφήσουν αυτό το νερό, ανακατεύοντας ή σοτάροντας συνεχώς τα ζυμαρικά.
Στη συνέχεια, αφαιρέστε το σκόρδο και προσθέστε τα μύδια χωρίς κέλυφος.
Σβήνουμε τη φωτιά και πασπαλίζουμε με μια καλή χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ανακατεψτε τα ζυμαρικά για άλλη μια φορά για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά, στη συνέχεια περιχύστε με μια σταγόνα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με περισσότερο πιπέρι.
Σερβίρουμε τα Μακαρόνια με τα Μύδια σε πιάτα και διακοσμούμε με τα μύδια στο κέλυφός τους.

Photo: Saratea Toto’