Μαριναρισμένο Γεμιστό Χοιρινό Ψητό είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Το μαρινάρισμα του χοιρινού λαιμού με τα αρωματικά υλικά και η γέμιση με τυρί και καπνιστό κρέας το απογειώνουν. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το κρέας και τη μαρινάδα:
- Χοιρινό λαιμό (ή ώμου), μακρόστενο κομμάτι χωρίς κόκαλο: 1,5 – 2 κιλά
- Χυμός λεμονιού: 2 κ.σ.
- Λευκό κρασί: 4 κ.σ.
- Μουστάρδα: 3 κ.σ.
- Αλεσμένο μαύρο πιπέρι: 1 κουτ. (γεμάτο)
- Μέλι (ή ζάχαρη): 1 κουτ.
- Λάδι (για τη μαρινάδα): 2 κ.σ.
- Αλάτι: κατά βούληση (σύμφωνα με τη συνταγή είναι 1 κουταλιά και μισή κουταλιά, αλλά βάλτε λιγότερο)
Για τη γέμιση:
- Καπνιστό φιλέτο (ζαμπόν ή μπέικον): 10 φέτες
- Κίτρινο τυρί (σκέτο ή καπνιστό), σε πιο χοντρές φέτες: 10 φέτες
- Κρεμμύδια σε φέτες: 200 γρ.
- Κόκκινες πιπεριές σε φέτες: 2
Για το ψήσιμο:
- Λάδι (για το πασπάλισμα): 6 κ.σ.
- Δεντρολίβανο ξερό: για πασπάλισμα
- Νερό: περίπου 300 γρ.
- Αλουμινόχαρτο
Προετοιμασία και Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάμε τη συνταγή φτιάχνοντας τη μαρινάδα.
Ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το πιπέρι, το αλάτι, το μέλι (ή ζάχαρη), τον χυμό λεμονιού, το κρασί και 2 κ.σ. λάδι.
Κόβουμε το κομμάτι του κρέατος σε χοντρές φέτες (περίπου 1 εκ.) χωρίς να το κόψουμε τελείως. Απαιτείται ολόκληρο κομμάτι για το γεμιστό χοιρινό.
Τοποθετούμε ένα πιο χοντρό αλουμινόχαρτο (ή 2 πιο λεπτά) σε ένα ταψί. Απλώνουμε τη μαρινάδα σε όλες τις πλευρές του κρέατος, συμπεριλαμβανομένων και ενδιάμεσα στα κομμάτια.
Τυλίγουμε σφιχτά το κρέας στο αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 1 ημέρα (τουλάχιστον 6 ώρες). Το καλό μαρινάρισμα είναι το κλειδί για το **Μαριναρισμένο Γεμιστό Χοιρινό Ψητό**.
Όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο, ξετυλίγουμε το μαριναρισμένο κρέας από το αλουμινόχαρτο. Σε κάθε “τσεπη” που έχουμε δημιουργήσει με τις φέτες, βάζουμε μία φέτα καπνιστό φιλέτο (ή μπέικον), μία φέτα κίτρινο τυρί και μία φέτα κρεμμύδι. Αν έχετε χώρο στις τσέπες σας, βάλτε και μερικές κόκκινες πιπεριές.
Δένουμε το κρέας με δύο κορδόνια για να διατηρήσει σφιχτή τη διαμόρφωσή του.
Πασπαλίζουμε το κρέας με άλλες 2 κ.σ. λάδι και δεντρολίβανο (2-3 πρέζες) και το τυλίγουμε ξανά με αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο γιατί απελευθερώνονται χυμοί και η μαρινάδα και πρέπει να παραμείνουν στη συσκευασία κατά το ψήσιμο.
Μόλις είναι έτοιμη η συσκευασία, τη βάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε στο ταψί περίπου 300 γραμμάρια νερό, τις υπόλοιπες 2 κ.σ. λάδι και αλάτι. Τυλίγουμε ολόκληρο το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 2 1/2 ώρες.
Ψήνετε τα τελευταία 20 λεπτά με ανοιχτό αλουμινόχαρτο για να ροδίσει το κρέας. Το Μαριναρισμένο Γεμιστό Χοιρινό Ψητό είναι έτοιμο όταν έχει αποκτήσει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 150 λεπτά (2 1/2 ώρες)
Συνολικός Χρόνος: 170 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: Τουλάχιστον 6 ώρες (για το μαρινάρισμα).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει ακόμα πιο τρυφερό το **Μαριναρισμένο Γεμιστό Χοιρινό Ψητό**, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μισό λάδι της μαρινάδας με γιαούρτι.
Μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα που υπάρχει από τα υγρά στο ταψί: Μεταφέρετε τη σάλτσα σ’ ένα τηγάνι και δέστε την με λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, ρίξτε την πάνω από το κρέας. Δείτε κι άλλες συνταγές με χοιρινό.
Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε στη γέμιση 1-2 καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Καλή Απόλαυση













