Κερκυραϊκό σοφρίτο

Πλούσιο, ζουμερό, αχνιστό, και μεθυστικό: Το Κερκυραϊκό σοφρίτο αποτελεί ένα γαστρονομικό θησαυρό που ξυπνά όλες τις αισθήσεις. Το μοσχαράκι, τρυφερό και γευστικό, αγκαλιάζεται από μια βελούδινη σάλτσα αρωματισμένη με σκόρδο, μαϊντανό, και ξίδι. Η κάθε μπουκιά γίνεται μια μικρή έκρηξη γεύσης, με την αρμονική ισορροπία ξινού και αλμυρού να αιχμαλωτίζει τον ουρανίσκο.

Μια πανδαισία αρωμάτων: Το σοφρίτο δεν είναι απλά ένα φαγητό, είναι μια εμπειρία. Το άρωμα του σκόρδου που σοτάρεται στο λάδι, μαζί με τον δροσερό μαϊντανό και την ξινή πινελιά του ξιδιού, δημιουργούν μια αρωματική πανδαισία που σε ταξιδεύει στην Κέρκυρα.

Παραδοσιακή κληρονομιά: Το σοφρίτο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κερκυραϊκής κουζίνας, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή, μυστικά που περνούν από γενιά σε γενιά, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση.

Πέρα από ένα πιάτο: Το σοφρίτο είναι συνυφασμένο με την Κερκυραϊκή κουλτούρα. Συνδέεται με οικογενειακές συγκεντρώσεις, γιορτές, και πανηγύρια, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά και δημιουργώντας ζεστές αναμνήσεις.

Για όσους αγαπούν την καλή κουζίνα: Το σοφρίτο αποτελεί μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Είτε είστε λάτρεις της Κερκυραϊκής κουζίνας, είτε απλά αναζητάτε ένα πλούσιο και γευστικό πιάτο, το σοφρίτο θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά:

1300 γραμ. μοσχαρίσιο κρέας νουά ή κιλότο κομμένο σε λεπτές φέτες. ( Εγώ το έκοψα με ηλεκτρικό μαχαίρι).
Μισό φλυτζάνι περίπου αλεύρι.
Ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάνι ξύδι από κρασί.
1 φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί.
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Μια μια φέτα την ταμπονάρουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί, την περνάμε από το αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.Το ίδιο κάνουμε και με τις υπόλοιπες φέτες κρέατος.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις φέτες περίπου 3´ από κάθε πλευρά.

Αν οι φέτες μας είναι αρκετές αλλάζουμε το λάδι στο τηγάνι αν χρειαστεί. Μεταφέρουμε το λάδι που τηγανίσαμε το κρέας σε βαθιά κατσαρόλα, και τηγανίζουμε ελαφρά χωρίς να πάρει χρώμα το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον μισό μαιντανό.Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί.Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό.Βάζουμε τις φέτες μοσχάρι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ζεστό νερό ή καλύτερα ζωμό κρέατος μέχρι να μισό σκεπαστεί το κρέας.

Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει και να μαλακώσει το κρέας. Προς το τέλος του ψησίματος προσθέτουμε τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαιντανό και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.Μπορούμε να συνοδεύσουμε το φαγητό μας με πουρέ, πατάτες τηγανιτές ή ρύζι. Εμείς το συνοδεύσαμε με πουρέ.

Καλή Υγεία να έχετε!!🌺🌺🌺

Η Συνταγή είναι της Αννα Πολιτη

Προηγούμενο άρθροΚλασικό κέικ καραμελέ με μια μοντέρνα πινελιά
Επόμενο άρθροΑλμυρή πίτα γεμιστή με σπανάκι και έμενταλ μαγειρεμένη σε τηγάνι.