Μελαχρινή με Καρύδια

Μια ακαταμάχητη γλυκιά πανδαισία!

Η Μελαχρινή με Καρύδια σαγηνεύει τις αισθήσεις με την πλούσια γεύση και την αξεπέραστη υφή της. Το σιροπιαστό παντεσπάνι, μεθυσμένο με σιρόπι κανέλας και λεμονιού, αγκαλιάζει τρυφερά μια γενναιόδωρη ποσότητα καρυδιών. Κάθε μπουκιά είναι μια απόλαυση γεμάτη ζεστή σοκολάτα, τραγανό καρύδι και αρώματα που ξυπνούν μνήμες από παιδικές χαρές και γιορτινά τραπέζια.

Ας δούμε τα δυνατά σημεία της Μελαχρινής με Καρύδια:

  • Πλούσια γεύση: Το κέικ με το καρύδι δένουν αρμονικά, δημιουργώντας μια γευστική εμπειρία που αγγίζει ουρανίσκο και ψυχή.
  • Υπέροχη υφή: Το σιροπιαστό παντεσπάνι είναι αφράτο και ζουμερό, ενώ τα καρύδια προσφέρουν μια ευχάριστη αντίθεση με την τραγανή τους υφή.
  • Αξεπέραστο άρωμα: Η κανέλα, το γαρυφαλο και το πορτοκαλι συνδυάζονται σε ένα αρωματικό μπουκέτο που μαγεύει και προκαλεί λαχτάρα.

  • Παραδοσιακή συνταγή: Η Μελαχρινή με Καρύδια βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή που έχει αγαπηθεί από γενιές και γενιές.
  • Εντυπωσιακή εμφάνιση: Το σκούρο χρώμα και η πλούσια επικάλυψη από καρύδια χαρίζουν στο γλυκό μια κομψή και εντυπωσιακή εμφάνιση.

Είτε ψάχνετε ένα γλυκό για να συνοδεύσετε τον καφέ σας, είτε για να γλυκάνετε μια γιορτινή στιγμή, η Μελαχρινή με Καρύδια είναι η τέλεια επιλογή!

Υλικά:

Για το κέικ:

380 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
180 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1 κοφτό κ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ. βούτυρο
165 γρ. ζάχαρη
7 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
75ml κονιάκ (1/3 της κούπας)

Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σουπ. χυμό πορτοκάλι
1/4 της κούπας κονιάκ

Εκτέλεση:

Για το κέικ:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώστε και αλευρώστε μια φόρμα 24 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα ξηρά υλικά: καρύδια, μπέικιν πάουντερ, φρυγανιά, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε τους κρόκους, έναν προς έναν, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ρίξτε το κονιάκ και ανακατέψτε.
Σιγά σιγά, προσθέστε τα ξηρά υλικά στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύοντας απαλά.
Σε καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέστε τη μαρέγκα στο μείγμα του κέικ και ανακατέψτε απαλά με μια μαρίζα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίξτε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και ψήστε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.
Φέρτε το μείγμα σε βρασμό και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
Συναρμολόγηση:

Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και περιχύστε το κέικ με το κρύο σιρόπι, σιγά σιγά, μέχρι να το απορροφήσει. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει καλά.

Συμβουλές:

Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος της καρυδόψιχας με αμύγδαλα ή φιστίκια.
Αν δεν θέλετε να βάλετε κονιάκ στο κέικ, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό πορτοκαλιού.
Μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι 1 ξύλο κανέλας και 1 φλούδα πορτοκαλιού για επιπλέον άρωμα.

H συνταγή είναι της κας Βάσω Λάππα

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό με πιπεριές και κρεμμύδια: Πικάντικο και γευστικό!
Επόμενο άρθροΗ μαγεία του Σεκερ Παρέ: Ανατολίτικη γεύση με άρωμα Ελλάδας!