Μελιτζάνες με ντομάτα και ρεβύθια στο φουρνο 

(προέρχεται από το βιβλίο «Mediterrean Harvest» και NYT).

Αυτή η συνταγή για μελιτζάνες με ντομάτα και ρεβύθια στο φούρνο είναι μια από τις αγαπημένες μου! Είναι ένα χορταστικό και γευστικό πιάτο που είναι ιδανικό για νηστεία vegetarian και vegan, αλλά και για όσους θέλουν μια πιο υγιεινή επιλογή.

Πλεονεκτήματα:

  • Υγιεινό: Η συνταγή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, και περιέχει ελάχιστα λιπαρά.
  • Γευστικό: Η μελιτζάνα απορροφάει τη γεύση της ντομάτας και των μπαχαρικών, ενώ τα ρεβύθια προσθέτουν μια ωραία υφή στο πιάτο.
  • Εύκολο: Η συνταγή είναι εύκολη στην εκτέλεση και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να ετοιμαστεί.
  • Πολυχρηστικό: Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο πιάτο, όπως πιπεριές, κρεμμύδια ή καρότα.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καπνιστή πάπρικα για να δώσετε στο πιάτο μια πιο καπνιστή γεύση.
  • Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό στο τέλος του μαγειρέματος για επιπλέον γεύση.

Συνολικά:

Αυτή η συνταγή για παραδοσιακές μελιτζάνες με ντομάτα και ρεβύθια στο φούρνο είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα υγιεινό και γευστικό πιάτο. Είναι εύκολη στην εκτέλεση και μπορεί να προσαρμοστεί στις δικές σας προτιμήσεις.

Βαθμολογία: 4/5

Υλικά (για 4):

● 1 μεγάλη μελιτζάνα ή 2 μέτριες (1 κιλό), ξεφλουδισμένες αν θέλουμε, κομμένες στη μέση κατά μήκος, μετά κομμένες σε φέτες
● Αλάτι για γεύση
● 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
● 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένες σε λεπτές φέτες κατά μήκος του κόκκου
● 2 έως 4 σκελίδες σκόρδο (για γεύση), ψιλοκομμένες
● 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα κονκασε
● 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
● Πρέζα ζάχαρη
● ⅛ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
● 1 κλωνάρι βασιλικό
● 1 κονσέρβα ρεβίθια στραγγισμένα
● 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
● Στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και αλείφουμε το αλουμινόχαρτο με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τις φέτες μελιτζάνας στο αλουμινόχαρτο που εξεχει απο τις πλευρες, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και αλείφουμε ελαφρά κάθε φέτα με λάδι.
● Τοποθετούμε στο φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
● Αποσύρουμε από τη φωτιά, και διπλώνουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο στη μέση πάνω από τις μελιτζάνες. Σφίξτε τις άκρες μεταξύ τους, έτσι ώστε η μελιτζάνα να σφραγιστεί μέσα στο αλουμινόχαρτο και να συνεχίσει
να αχνίζει και να μαλακώνει. Αφήστε για τουλάχιστον 15 λεπτά.

● Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου πέντε λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο και μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσει το σκόρδο, περίπου ένα λεπτό.
Προσθέστε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, τον βασιλικό και αλάτι κατά βούληση. Αφήνουμε να σιγοβράσει ακάλυπτα, ανακατεύοντας συχνά, για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να γίνει
πηχτή και μυρωδάτη η σάλτσα.
Προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, στη συνέχεια δοκιμάστε και ρυθμίστε το αλάτι. Αφαιρούμε το κλωνάρι βασιλικού και ανακατεύουμε τα στραγγισμένα ρεβίθια.

● Ζεσταίνουμε ή ρυθμίζουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
● Λαδώνουμε ένα πυρεξ. Καλύψτε τον πάτο με μια λεπτή στρώση σάλτσας ντομάτας και κάντε μια στρώση από τις μισές μελιτζάνες. Ρίξτε τη μισή σάλτσα με το κουτάλι πάνω από τις μελιτζάνες και επαναλάβετε τις στρώσεις.
● Ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
● Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά.
● Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό πριν σερβίρουμε.

(πηγή από NYT)