Παστίτσιο

Υλικά

Για τον κιμά

4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
θυμάρι, φρέσκο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
100 ml κρασί κόκκινο
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1  ξυλακι κανέλα
2 κύβους βοδινού Maggi
2 φύλλα δάφνης
1/2 ματσάκι μαϊντανό

Για την μπεσαμελ

1 λίτρο φρέσκο γάλα.
6 κσ γεμάτες κορν φλαουρ.
100 γρμ βούτυρο.
2 αυγά.
1 χεράκι τυρί τριμένο.
Αλάτι, πιπέρι,
μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση

Για τον κιμά

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι μέχρι να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας.
Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα τον σπάμε για 4-5 λεπτά.
Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αν χρειαστεί σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 2 κ.σ. λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, την κανέλα, τους κύβους βοδινού και 2 φύλλα δάφνης.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό για 10-20 λεπτά.
Μόλις γίνει ο κιμάς μας, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης από μέσα.


Αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Για την μπεσαμελ
Διαλύω το κορν φλαουρ στο γάλα και το βάζω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα… Μόλις αρχίζει να πήζει,
ρίχνω διαδοχικά το βούτυρο, τα αυγά και το τυράκι…. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν!

Για τα μακαρόνια
Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Βάζουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.
Σουρώνουμε, βάζουμε σε ένα ταψί 35×25 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει και προσθέτουμε τα 2 αβγά, το θυμάρι,
1/2 ματσάκι μαϊντανό, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.
Ανακακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Συναρμολόγηση

Πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ.
Τέλος, ρίχνουμε 50 – 100 γρ τριμμένη φτυγανιά στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.


Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.

Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαθαρίστε τα τζάμια με αυτό και θα τα ξεχάσετε για έναν ολόκληρο χρόνο
Επόμενο άρθροΠΟΥΤΊΓΚΑ…( Καρυδόπιτα με κρέμα)