Μελοκούλουρα με γέμιση
Τα μελοκούλουρα με γέμιση είναι μια γλυκιά, ζουμερή και αρωματική απόλαυση που τρώγεται ως επιδόρπιο ή σνακ. Είναι η τέλεια επιλογή για όλους όσους αγαπούν το γλυκό και το νόστιμο.
Απαραίτητα υλικά:
Για τη ζύμη:
500 γρ αλεύρι
6 μεγάλες κουταλιές της σούπας μέλι
150 γρ ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2-3 σταγόνες ξύδι
2 αυγα
100 γρ λιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση:
βούτυρο – 150 γρ
φρέσκο γάλα – 1 φλυτζάνι
καρύδια – 1 φλυτζανι τριμμένα
Εκτέλεση:
Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί στο οποίο κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το μέλι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη σόδα, το ξύδι και το βούτυρο. Ζυμώνουμε τη ζύμη. Για να το κάνετε πιο εύκολο, μπορείτε αρχικά να ανακατέψετε όλα τα προϊόντα με ένα κουτάλι και αφού σχηματιστεί μια ζύμη, να συνεχίσετε το ζύμωμα με τα χέρια σας. Λαμβάνεται μια λεία, κολλώδης ζύμη.
Σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη, τα οποία τα απλώνουμε σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος. Λαδώνουμε τα χέρια μας όταν σχηματίζουμε τις μπάλες και όταν τις τοποθετούμε στο ταψί, πιέζουμε ελαφρά κάθε μπαλάκι για να ισιώσει λίγο.
Είναι σημαντικό να τα τακτοποιήσετε σε απόσταση μεταξύ τους, καθώς διογκώνονται πολύ κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 7-10 λεπτά περίπου.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο να έχουν μαλακό πυρήνα, όταν κρυώσουν σκληραίνουν. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το ψήσιμο γιατί αν παραψηθούν γίνονται πολύ σκληρά.
Όσο είναι ακόμα ζεστά, χαράζουμε το μελοκούλουρο (από την κάτω πλευρά).
Τα σκαλισμένα ψίχουλα τα κρατάμε σε μπολ γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη γέμιση. Όταν έχουν ψηθει και χαράξει όλα τα κουλουρια, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Στο μπολ που βάλαμε τα ψίχουλα προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ποτήρι με το γάλα και τα αλεσμένα καρύδια.
Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα και αρχίζετε να γεμίζετε τις τρύπες των κουλουριων και να τα κολλάτε μεταξύ
τους.
Αν θέλουμε, μπορούμε να λιώσουμε τη σοκολάτα και να διακοσμήσουμε.
Αποθηκεύονται σε κλειστά κουτιά και διαρκούν πολύ, γίνονται πιο μαλακά κάθε μέρα που περνάει.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μελοκούλουρα με σοκολάτα
Υλικά:
500 γρ αλεύρι
150 γρ μαύρη ζάχαρη
3 αυγά
60 γρ βούτυρο
2 κουτ σόδα
1 κουτ μπέικιν πάουντερ
1 κουτ κανέλα *
3 κ.σ. μέλι *
1 κουτ ή 5 γρ υγρή βανίλια
Πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
* Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα μέλι και κανέλα αν θέλετε
** Μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά όπως κάρδαμο, γαρύφαλλο, τζίντζερ, αστεροειδή γλυκάνισο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και καρδαμο.
Αρχικά χτυπάμε τα αυγά με τη μαύρη ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το μέλι μέχρι να χτυπηθεί καλά το βούτυρο.
Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά προσθέτοντας δύο φορές το αλεύρι και κοσκινίζοντας τα πάντα (αλευρι-μπεικιν-κανελα-αλάτι) και μετά ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να γίνει καλή ζύμη. Στη συνέχεια ζυμώστε με το χέρι για λίγα λεπτά.
Η ζύμη τοποθετείται ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού ψησίματος με λίγο αλεύρι και απλώνεται μ ενα πλάστη.
Κόψτε τα μελοκουλουρα με ένα ποτήρι ή κουπ πατ και τοποθετήστε το σε ταψί με χαρτί ψησίματος στους 160 βαθμούς για περίπου 10-12 λεπτά. Αφήστε κενό μεταξύ των μελοκούλουρων 1 με 2 δάχτυλα.
Ψήνουμε σε αέρα στους 140 βαθμούς για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Στη συνέχεια μπορείτε να τα κολλήσετε με μαρμελάδα και να τα βουτήξετε σε σοκολάτα, γκανάζ ή να τα διακοσμήσετε με Royal γλάσο ή βασιλικό γλάσο (ζάχαρη).
Χρησιμοποιώ σοκολάτα με 54% κακάο και 50 ml υγρή κρέμα γαλακτος ganache.
Καλή όρεξη.
Find more delicious recipes here