Τα παλαιότερα και καλύτερα TURDILLI Χριστουγεννιάτικα Γλυκά της Καλαβρίας είναι τα «TURDILLI». Αυτά τα γλυκά έχουν σχήμα μεγάλου ριγέ νιόκι και παρασκευάζονται με απλά υλικά, ζυμώνοντας το αλεύρι με ένα μείγμα λαδιού και κρασιού Μοσχάτο . Αφού τηγανιστούν, βουτιούνται σε πλούσιο μέλι , αποκτώντας μια μοναδική, εορταστική γεύση. Είναι το ιδανικό κέρασμα για τις γιορτές!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά για τη Ζύμη

  • Αλεύρι γ.ο.χ. – 1 κιλό
  • Λάδι (όχι ελαιόλαδο) – 2 ποτήρια
  • Κρασί Μοσχάτο (γλυκό ή ημίγλυκο) – 2 ποτήρια
  • Νερό – 1 ποτήρι
  • Ζάχαρη – 5 κσ (κουταλιές της σούπας)
  • Ξύσμα πορτοκαλιού – από 1 πορτοκάλι
  • Χυμός πορτοκαλιού – λίγος (για γεύση)
  • Κανέλα – 1 κοφτό κγ (κουταλάκι του γλυκού)
  • Αλάτι – 1 πρέζα

Για το Τηγάνισμα & Κάλυψη

  • Λάδι (σπορέλαιο) – για το τηγάνισμα
  • Μέλι – για κάλυψη (συνιστάται 1 κσ μέλι μέλισσας & 2 κσ συκόμελο/πετιμέζι)
  • Νερό – λίγο (για το μέλι)

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία Υγρών: Βάζετε το λάδι, το κρασί και το νερό σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν για λίγα λεπτά . Στη συνέχεια, τα αφήνετε να κρυώσουν .

2. Ζύμη: Σε μια μεγάλη επιφάνεια (ξύλινη πλάκα) κάνετε μια τρύπα στο αλεύρι και προσθέτετε την κανέλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και μια πρέζα αλάτι. Ρίχνετε απαλά το κρύο υγρό μείγμα στο αλεύρι, προσθέτοντας και λίγο χυμό πορτοκαλιού για γεύση.

3. Ζύμωμα & Ξεκούραση: Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή , απαλή αλλά όχι κολλώδη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα ώστε να απορροφήσει όλη την ουσία των αρωμάτων.

4. Πλάσιμο: Σχηματίζουμε μερικά κορδόνια ζύμης και τα κόβουμε σε κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από τα νιόκι (περίπου 3-4 εκ.).

5. Σχέδιο: Χαράξτε τα ζυμαράκια γύρω γύρω με πιρούνι για να κάνετε ένα ριγέ σχέδιο. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη, τοποθετώντας τα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

6. Τηγάνισμα: Τηγανίζουμε σε μπόλικο σπορέλαιο μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και μετά τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

7. Κάλυψη με Μέλι: Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το μέλι (1 κσ μέλι μέλισσας και 2 κσ συκόμελο) ανακατεμένο με λίγο νερό. Για ένα λεπτό, περνάμε στο τηγάνι λίγα κάθε φορά τα Turdilli με το μέλι. Ρίχνουμε σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και τα διακοσμούμε όπως θέλουμε. Δοκιμάστε κι άλλα Χριστουγεννιάτικα Γλυκά. Καλή Απόλαυση!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας & Πλάσιμο: 35 λεπτά

Χρόνος Ξεκούρασης: 30 λεπτά

Χρόνος Τηγανίσματος: 15 – 20 λεπτά (σε παρτίδες)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά


Άλλες πληροφορίες

Κοπή Ρολών: Η ζύμη κόβεται σε κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από τα νιόκι (3-4 εκ.) μετά τη δημιουργία λεπτών κορδονιών.


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τραγανό Τηγάνισμα

Το Κρασί: Το κρασί Μοσχάτο (είτε γλυκό είτε ημίγλυκο) δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα των Turdilli. Μην το αντικαταστήσετε, είναι βασικό στοιχείο της παραδοσιακής συνταγής.

Το Σχέδιο: Η χάραξη με το πιρούνι (όπως στα νιόκι) είναι σημαντική, καθώς αυξάνει την επιφάνεια και βοηθά το μέλι να κολλήσει καλύτερα στο γλυκό.

Το Μέλι: Η χρήση συκόμελου (πετιμέζι από σύκο) είναι παραδοσιακή στην Καλαβρία και χαρίζει στο γλυκό ένα βαθύ, φρουτώδες άρωμα. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μέλι μέλισσας.

Η Ζύμη: Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή , ώστε να τηγανιστεί σωστά και να γίνει τραγανή. Μην προσθέσετε πολύ αλεύρι.


 

Σχετικές Συνταγές 

Αφράτα Μελομακάρονα με Πορτοκάλι

Κουραμπιέδες Αμυγδάλου Παραδοσιακοί

Λουκουμάδες με Μέλι και Κανέλα


Tra Cuore e Terra ricette calabresi di Patrizia Musacco