Μελωμένη Μηλόπιτα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτή η μηλόπιτα είναι ιδανική για όσους νηστεύουν και αγαπούν τα μήλα, καθώς όλα τα υλικά είναι νηστίσιμα, χωρίς αυγά, μαργαρίνη, γάλα ή κρέμα γάλακτος. Η ζύμη είναι πολύ μαλακή και αφράτη, ενώ το γλάσο είναι φτιαγμένο με άγαρ-άγαρ. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη Ζύμη:
- Αλεύρι: 500 γραμμάρια (για αρχή) + Επιπλέον αλεύρι (περίπου 300 γραμμάρια)
- Φυτικό λάδι: 100 γραμμάρια
- Ζάχαρη: 200 γραμμάρια
- Μέλι: 250 γραμμάρια
- Σόδα φαγητού: 1 κουταλιά της σούπας
- Ξύδι: περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας
- Αλάτι: Πρέζα
- Βανίλια (προαιρετικά)
- Τζίντζερ (προαιρετικά)
- Αμμωνία: 1 φακελάκι (7 γραμμάρια)
- Ανθρακούχο νερό: Περίπου 150-200 ml
Για τη Γέμιση Μήλου:
- Μήλα: 1,5 κιλά
- Ζάχαρη: 250 γραμμάρια
- Μέλι: 1 κουταλιά της σούπας
- Ξύσμα λεμονιού
- Κανέλα
- Βανίλια
- Μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, Γαρύφαλλο (προαιρετικά)
- Σταφίδες: 150 γραμμάρια
- Κορν φλάουρ (ή άμυλο πατάτας): 2-3 κουταλιές της σούπας
Για το Γλάσο:
- Νερό: 130 ml
- Ζάχαρη: 130 γραμμάρια
- Χυμός λεμονιού: 1 κουταλιά της σούπας (για σιρόπι)
- Μέλι: 1 κουταλιά της σούπας
- Λεμόνι: 1 μικρό (για χυμό και ξύσμα)
- Άγαρ-άγαρ: 2 γραμμάρια
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ζύμη:
Ανακατέψαμε 500γρ αλεύρι και 100 γραμμάρια λάδι. Τρίψτε σε ψίχουλα.
Έλιωσα λίγο το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων και το ανακάτεψα με τη ζάχαρη. (Η τεχνική που χρησιμοποίησα ήταν διαφορετική: Έλιωσα λίγο τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την ανακάτεψα με το μέλι, έγινε σαν καραμελωμένη ζάχαρη. Σημειώστε ότι η μάζα είναι λίγο καυτή.)
Σβήνουμε τη μαγειρική σόδα με ξύδι (2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι ανακατεμένο σε μια κούπα), προσθέτουμε στη μάζα του αλευριού και ρίχνουμε το μείγμα με το μέλι.
Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε βανίλια. (Προαιρετικά, προσθέστε μια πρέζα μοσχοκάρυδο και τζίντζερ.)
Διαλύω την αμμωνία στο μεταλλικό νερό. Μην ανησυχείτε, η αμμωνία θα διαλυθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μπορείτε να το παραλείψετε αν δεν έχετε ή φοβάστε να το χρησιμοποιήσετε. Το μεταλλικό νερό είναι περίπου 150-200 γραμμάρια.
Η ζύμη είναι σαν τα κουλουράκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο αλεύρι, απλά μην γεμίσετε τη ζύμη με αλεύρι. Χρειάστηκαν περίπου 300 γραμμάρια επιπλέον αλεύρι (800 γραμμάρια συνολικά). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Αφού ζυμωθεί, μπορείτε να την αφήσετε στην άκρη για να ξεκουραστεί.
Χώρισα τη ζύμη στα 4 και προθερμάνθηκε ο φούρνος στους **180 βαθμούς**.
Κάθε ζυμαράκι ανοίγεται σ’ ένα ορθογώνιο 25 επί 40 σχεδόν. Τρυπάω με ένα πιρούνι και βάζω κάθε φύλλο στο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά.
Όταν έχει ροδίσει, τότε βγάλτε την και βάλτε την επόμενη ζύμη. Τα φύλλα είναι μαλακά αφού κρυώσουν επίσης και πορώδη. Αφήστε τα να κρυώσουν και αρχίστε να ετοιμάζετε τα μήλα.
Γέμιση Μήλου:
Ξεφλουδίστε τα μήλα. Στη συνέχεια τα τρίβουμε σε φέτες όπως τα πατατάκια σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο για να βράσουν.
Πρώτα, έριξα περίπου 250 γραμμάρια ζάχαρη στην κατσαρόλα, την έλιωσα λίγο και πρόσθεσα 1 κουταλιά της σούπας μέλι.
Όταν έλιωσαν λίγο, έριξα μέσα τα μήλα, ανακάτεψα, και αρχίζει η διαδικασία του βρασμού.
Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού αν θέλετε. Εγώ έβαλα 1 κουταλιά της σούπας.
Για μπαχαρικά, πρόσθεσα κανέλα, βανίλια. Μια πρέζα μοσχοκάρυδο και τζίντζερ, αλλά μόνο λίγο. Το γαρύφαλλο μπαίνει κι αυτό αν σας αρέσει.
Για να βράσει καλά όλη η μάζα, προσθέστε 300-400 ml νερό και αφήστε το να βράσει.
Προαιρετικά, ξεπλύνετε 150 γραμμάρια σταφίδες με ζεστό νερό. Προσθέστε τις πλυμένες σταφίδες στα μήλα. Μην βράσετε τις σταφίδες με ζεστό νερό. Θα μαλακώσουν μέσα στη γέμιση.
Προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας άμυλο πατάτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κορν φλάουρ. Εγώ πρόσθεσα άμυλο πατάτας λόγω της μάζας. Χρειαζόμαστε πολύ από αυτό για να κρατήσουμε τη μάζα σφιχτή. Αλλά βάλτε 2 κουταλιές μια φορά και μετά δείτε αν χρειάζεστε και τρίτη. Αν είναι πολύ πηχτή, μη φοβηθείτε να προσθέσετε λίγο νερό, ίσως 100 γραμμάρια. Τα μήλα είναι διαφορετικά και ο αριθμός των μήλων μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος. Δοκιμάστε για να βεβαιωθείτε ότι δεν ακούτε την γεύση πατάτας (αν βάλετε άμυλο πατάτας) στη μάζα, οπότε προσθέστε άμυλο σταδιακά.
Συναρμολόγηση: Τετραγωνίζουμε τα φύλλα με ένα μαχαίρι να είναι όμορφα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 της γέμισης με τα ζεστά μήλα στο πρώτο φύλλο, στη συνέχεια στο δεύτερο και καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο. Βάζουμε και το άλλο 1/3 της γέμισης και το 4ο φύλλο. Λόγω της ζεστής γέμισης, τα φύλλα γίνονται αμέσως μαλακά και η γέμιση απορροφάται γρηγορότερα. Πασπαλίζουμε την έτοιμη **Μελωμένη Μηλόπιτα** μας με ζάχαρη άχνη και την αφήνουμε να μουλιάσει. Εγώ το άφησα στο δωμάτιο για μερικές ώρες. Και στη συνέχεια το έβαλα στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Αλλά εγώ δεν είμαι για τα εύκολα και αποφάσισα να φτιάξω ένα γλάσο. Σας δείχνω ένα ενδιαφέρον γλάσο μήλου.
Γλάσο:
Ρίξτε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα. Βράζετε το σιρόπι μέχρι να γίνει ανοιχτό κίτρινο.
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα μήλα και προσθέστε τα στο σιρόπι. Προσθέστε το χυμό ενός μικρού λεμονιού και το ξύσμα του σε αυτό το σιρόπι, βράστε το μέχρι να γίνει πολτός και ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλήσει.
Ανακατέψτε το άγαρ-άγαρ με 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και προσθέστε το στο σιρόπι μήλων. Μαγειρέψτε για λίγο.
Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, χτυπήστε όλη τη μάζα σε κατάσταση που να μοιάζει με πουρέ.
Ρίχνουμε γρήγορα τη μαγειρεμένη μάζα στην μηλόπιτα, ώστε να μην πήξει η μάζα. Κάντε τα όλα γρήγορα και απλώστε το γλάσο καλά πάνω στην Μηλόπιτα.
Να την απολαύσετε με όλη την οικογένεια!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά (4 φύλλα x 10 λεπτά)
Συνολικός Χρόνος: 80 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 4-6 ώρες (για το μούλιασμα).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για τη ζύμη, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αμμωνία, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ένα επιπλέον φακελάκι μπέικιν πάουντερ για να γίνει αφράτη. Δείτε και άλλες νηστίσιμα γλυκά.
Είναι σημαντικό η γέμιση να είναι ζεστή κατά τη συναρμολόγηση, ώστε να βοηθήσει τα φύλλα της Μελωμένης Μηλόπιτας να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τη νοστιμιά.
Αν δεν βρείτε άγαρ-άγαρ για το γλάσο, μπορείτε να παραλείψετε τελείως το γλάσο και απλά να πασπαλίσετε την κρύα μηλόπιτα με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Δείτε ιδέες για γλυκά με κανέλα.
Σχετικές Συνταγές
Νηστίσιμα Κουλουράκια με Πορτοκάλι
ΠΗΓΗ: Паша Гонда













