Μυδοπίλαφο

Το μυδοπίλαφο πολίτικο αποτελεί ένα διαχρονικό πιάτο, με πλούσια γεύση και αρώματα που ξυπνούν μνήμες και νοσταλγία. Η συνταγή, γεμάτη με μυστικά και τεχνάσματα, φέρει την υπογραφή της Κωνσταντινούπολης, χαρίζοντάς μας μια μοναδική εμπειρία.

Ας δούμε τι κάνει αυτό το πιάτο τόσο ξεχωριστό:

  • Τα μύδια: Φρέσκα, ζουμερά και με ασύγκριτη νοστιμιά, δίνουν στο μυδοπίλαφο την πρωταγωνιστική του γεύση. Η επιλογή μύδιας καλής ποιότητας είναι απαραίτητη για ένα άψογο αποτέλεσμα.
  • Το ρύζι: Το καρολίνα αποτελεί την ιδανική ποικιλία για αυτό το πιάτο, καθώς χυλώνει σωστά και απορροφά τα αρώματα από τα μύδια και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Η πιπεριά: Προσθέτει χρώμα, γλυκιάδα και μια ελαφριά πικάντικη νότα στο μυδοπίλαφο.
  • Ο ζωμός: Φτιαγμένος από τα μύδια, δίνει στο πιάτο μια αξεπέραστη νοστιμιά και ένα πλούσιο άρωμα θάλασσας.
  • Τα μυρωδικά: Μαϊντανός, βασιλικός και κρεμμυδι δροσίζουν το πιάτο και προσθέτουν μια πινελιά φρεσκάδας.

Εκτός από την ασύγκριτη γεύση του, το μυδοπίλαφο πολίτικο:

  • Είναι θρεπτικό: Πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ω-3 λιπαρά οξέα, αποτελεί ένα υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα.
  • Είναι εύκολο στην παρασκευή: Ακόμα και οι αρχάριοι μάγειρες μπορούν να φτιάξουν ένα νόστιμο μυδοπίλαφο, ακολουθώντας μια απλή συνταγή.
  • Είναι ιδανικό για κάθε περίσταση: Μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή ακόμα και ως συνοδευτικό.

Αν λοιπόν αναζητάτε μια γευστική εμπειρία με άρωμα Κωνσταντινούπολης, το μυδοπίλαφο πολίτικο είναι η τέλεια επιλογή!

Υλικά:

1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι σπυρωτό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
1 πιπεριά Φλώρινας ψιλοκομμένη
1/2 κουταλιά του γλυκού πελτέ
2 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
30 μύδια χωρίς κέλυφος (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
10-15 μύδια με κέλυφος, φρέσκα ή κατεψυγμένα.
Από 1/3 μάτσο μαϊντανού, τα φύλλα να είναι ψιλοκομμένα
40 ml ελαιόλαδο.
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη.
Βασιλικό.
αλάτι, φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε μυδοπίλαφο, σε μια φαρδιά́ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και τις πιπεριές για περίπου 3 min περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, 1 lit νερό και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 min, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Ρίχνουμε το ρύζι, τον πελτέ, το βασιλικό και λίγο από το μαιντανό.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10- 15 min, μέχρι το ρύζι να μισό μαλακώσει και να απορροφήσει αρκετά από τα υγρά της κατσαρόλας.
Ανακατεύουμε τακτικά, για να μην κολλήσει το ρύζι.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα μύδια (με κέλυφος και χωρίς).
Χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 8-10 min περίπου, μέχρι να γίνουν τα μύδια και να ανοίξουν (αυτά που έχουν κέλυφος, όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε) και να μαλακώσει και να χυλώσει το ρύζι.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκορπίζουμε μέσα σε αυτήν τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως το μυδοπίλαφο.

TIPS:

Για να καθαρίζουμε τα μύδια με κέλυφος, βουρτσίζουμε ή ξύνουμε τα μύδια με ένα μαχαιράκι για να απομακρύνουμε ξένα σώματα και ακαθαρσίες.
Με το χέρι τραβάμε και αφαιρούμε το «γένι» και τα πλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό.
Τα μύδια είναι αγαπημένος μεζές στην Κωνσταντινούπολη.
(Τα φτιάχνουν και γεμιστά με ρύζι, στον ατμό και περιχυμένα με μπόλικο).
Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, θα συναντήσουμε πλανόδιους πωλητές με καροτσάκια που πουλάνε μύδια σε χάρτινα χωνάκια.

H Συνταγή είναι του και Γιώργου Λαλούση

Προηγούμενο άρθροΣουπιές με σπανάκι στο φούρνο
Επόμενο άρθροΚέικ δαμάσκηνου με γλάσο