Το μυδοπίλαφο πολίτικο αποτελεί ένα διαχρονικό πιάτο, με πλούσια γεύση και αρώματα που ξυπνούν μνήμες και νοσταλγία. Η συνταγή, γεμάτη με μυστικά και τεχνάσματα, φέρει την υπογραφή της Κωνσταντινούπολης, χαρίζοντάς μας μια μοναδική εμπειρία.

Υλικά:

1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι σπυρωτό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
1 πιπεριά Φλώρινας ψιλοκομμένη
1/2 κουταλιά του γλυκού πελτέ
2 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
30 μύδια χωρίς κέλυφος (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
10-15 μύδια με κέλυφος, φρέσκα ή κατεψυγμένα.
Από 1/3 μάτσο μαϊντανού, τα φύλλα να είναι ψιλοκομμένα
40 ml ελαιόλαδο.
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη.
Βασιλικό.
αλάτι, φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε μυδοπίλαφο, σε μια φαρδιά́ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και τις πιπεριές για περίπου 3 min περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, 1 lit νερό και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 min, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Ρίχνουμε το ρύζι, τον πελτέ, το βασιλικό και λίγο από το μαιντανό.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10- 15 min, μέχρι το ρύζι να μισό μαλακώσει και να απορροφήσει αρκετά από τα υγρά της κατσαρόλας.
Ανακατεύουμε τακτικά, για να μην κολλήσει το ρύζι.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα μύδια (με κέλυφος και χωρίς).
Χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 8-10 min περίπου, μέχρι να γίνουν τα μύδια και να ανοίξουν (αυτά που έχουν κέλυφος, όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε) και να μαλακώσει και να χυλώσει το ρύζι.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκορπίζουμε μέσα σε αυτήν τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως το μυδοπίλαφο.

TIPS:

Για να καθαρίζουμε τα μύδια με κέλυφος, βουρτσίζουμε ή ξύνουμε τα μύδια με ένα μαχαιράκι για να απομακρύνουμε ξένα σώματα και ακαθαρσίες.
Με το χέρι τραβάμε και αφαιρούμε το «γένι» και τα πλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό.
Τα μύδια είναι αγαπημένος μεζές στην Κωνσταντινούπολη.
(Τα φτιάχνουν και γεμιστά με ρύζι, στον ατμό και περιχυμένα με μπόλικο).
Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, θα συναντήσουμε πλανόδιους πωλητές με καροτσάκια που πουλάνε μύδια σε χάρτινα χωνάκια.

H Συνταγή είναι του και Γιώργου Λαλούση