Μηλόπιτα με Ξηρούς Καρπούς είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η Μηλόπιτα με Ξηρούς Καρπούς είναι ένα κλασικό γλυκό που συνδυάζει την γλυκιά γεύση των μήλων με την τραγανή υφή των ξηρών καρπών. Η κανέλα και η βανίλια προσθέτουν μια ζεστή και αρωματική πινελιά, ενώ η ζύμη, αγκαλιάζει τα υλικά δημιουργώντας ένα λαχταριστό αποτέλεσμα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη βάση (Κέικ):

  • 3 Αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι (120 ml) Λάδι
  • 2 φλιτζάνια (260 γρ.) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας (12 γρ.) Μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα Αλάτι

Για τη γέμιση (Μήλα και Ξηροί Καρποί):

  • 4 μεγάλα ή 5-6 μέτρια Μήλα (μπανανόμηλα)
  • 1 φλιτζάνι (180 g) Ζάχαρη ή γλυκαντικό
  • 1 φλιτζάνι (100 γρ.) Ξηροί καρποί (καρύδια ή φιστίκια)
  • 1 φλιτζάνι (150 γρ.) Σταφίδες

Για το άρωμα και την υγρασία:

  • Από μισό λεμόνι Χυμός λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι (120 ml) Νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Ζάχαρη βανίλιας ή 1 κουταλιά της σούπας Απόσταγμα βανίλιας
  • 1 κουταλιά της σούπας Κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομματάκια χωρίς να τα καθαρίσουμε εξωτερικά. Τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Αυτό αποτρέπει το μαύρισμα των μήλων.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό, τη βανίλια, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Πασπαλίζουμε με την κανέλα, ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε 10 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά.

Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα της Μηλόπιτας με Ξηρούς Καρπούς.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 32 x 20 x 6 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. Στρώνουμε την επιφάνεια καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.

Ελέγξτε με μια οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει καθαρή, και βγάζετε τη Μηλόπιτα με Ξηρούς Καρπούς απ’ τον φούρνο.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Καλή επιτυχία!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 40-45 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 60-65 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 10 λεπτά (για την ανάμειξη) + χρόνος ψύξης.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Χρησιμοποιήστε ζουμερά μήλα, όπως τα Granny Smith, για να διατηρήσετε την υγρασία της πίτας, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πλιγούρι βρώμης αντί για μέρος του αλευριού. Δείτε κι άλλες συνταγές με κανέλα.

Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα είδη ξηρών καρπών, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια ή φουντούκια. Ρυθμίστε την ποσότητα ζάχαρης ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Δες ιδέες για συνταγές για πρωινό.

Σερβίρετε τη Μηλόπιτα με Ξηρούς Καρπούς ζεστή ή κρύα με μια δόση παγωτό βανίλια ή σαντιγί για ακόμα πιο πλούσια γεύση. Η σπιτική σαντιγί είναι πάντα καλύτερη.


Σχετικές Συνταγές

Κέικ Μήλου με Κανέλα

Πρωινό με Βρώμη και Μήλο

Αμυγδαλόπιτα Σιροπιαστή


Δείτε περισσότερες ωραίες συνταγες εδώ