Το τρουφάτο μυρμηγκάτο αποτελεί ένα εύκολο στην παρασκευή γλυκό, που προσφέρει μια γευστική και οπτική πανδαισία . Το αφράτο κέικ με καρύδα , πορτοκάλι και πολλή τρούφα σιροπιάζεται με παγωμένο σιρόπι και καλύπτεται με ένα λαχταριστό γλάσο σοκολάτας . Ιδανικό για δροσερές καλοκαιρινές ημέρες , αποτελεί μια επιλογή που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Μυρμηγκάτο (ταψί 36×25 εκ.):

  • 500 γρ. – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 370 γρ. – Ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 170 γρ. – Τρούφα (μαύρη)
  • 120 γρ. – Βούτυρο Αγελαδινό (μαλακό)
  • 85 γρ. – Καρύδα (αποξηραμένη)
  • 230 γρ. – Γάλα (χλιαρό)
  • 185 γρ. – Χυμό Πορτοκάλι
  • 4 – Αυγά
  • 20 γρ. – Μπέικιν Πάουντερ
  • Ξύσμα – Πορτοκάλι (από 1)

Για το Σιρόπι (Παγωμένο):

  • 800 γρ. – Ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 700 γρ. – Νερό

Για το Γλάσο Σοκολάτας (Γκανάς):

  • 170 γρ. – Εβαπορέ Γάλα (πλήρες)
  • 130 γρ. – Κουβερτούρα 55% (ψιλοκομμένη)
  • 125 γρ. – Κουβερτούρα Γάλακτος (ψιλοκομμένη)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Σιροπιού (Παγωμένο):

Ξεκινάμε με το σιρόπι : βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (ιδανικά στο ψυγείο).

Β. Δημιουργία Μυρμηγκάτου:

Στον κάδο του μίξερ , ρίχνουμε το βούτυρο (μαλακό) μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να αφρατέψουν για περίπου 5 λεπτά (μπορείτε και με μίξερ χειρός).

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Τα χτυπάμε να ενσωματωθούν και να αφρατέψουν ελαφρά.

Στη συνέχεια , προσθέτουμε το χλιαρό γάλα , το ξύσμα πορτοκαλιού , τον χυμό πορτοκαλιού , την αποξηραμένη καρύδα και φυσικά την τρούφα . Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο (μέχρι να ενσωματωθούν).

Τέλος , ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε με το μίξερ για 2 δευτερόλεπτα το πολύ. Μετά , ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα χωρίς να το δουλέψουμε πολύ.

Γ. Ψήσιμο & Σιρόπιασμα:

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 36χ25cm και ρίχνουμε το μείγμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (με αέρα) για περίπου 40 με 45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο). Τσεκάρουμε και με μαχαιράκι (να βγει καθαρό).

Έτοιμο , ψημένο , μυρωδάτο και αφράτο : σιροπιάζουμε αμέσως το καυτό μυρμηγκάτο με το παγωμένο σιρόπι .

Δ. Γλάσο Σοκολάτας:

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το μυρμηγκάτο μας πριν ρίξουμε το γλάσο σοκολάτας .

Για το γλάσο : Σε ένα μπολ , ρίχνουμε το γάλα εβαπορέ , την κουβερτούρα γάλακτος και την κανονική κουβερτούρα. Λιώνουμε στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί , ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ομοιογενές .

Ρίχνουμε το γλάσο σοκολάτας επάνω στο μυρμηγκάτο και απλώνουμε . Αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει . Μόλις κρυώσει , κόβουμε και σερβίρουμε .

Tip : Αν θέλετε τώρα το καλοκαίρι , το σερβίρετε και με παγωτό 


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 40 – 45 λεπτά (στους 180°C)

Χρόνος Βρασμού Σιροπιού: 5 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά (+ χρόνος ψύξης)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τέλεια Αφράτη Βάση & Γλάσο

Σιρόπιασμα: Για να γίνει το γλυκό αφράτο και να μη λασπώσει , εφαρμόζουμε την τεχνική καυτό γλυκό ( μυρμηγκάτο ) με παγωμένο σιρόπι .

Ανακάτεμα: Μην δουλέψετε το μείγμα πολύ μετά την προσθήκη του αλευριού και του μπέικιν πάουντερ . Λίγα δευτερόλεπτα με το μίξερ και ολοκλήρωση με σπάτουλα είναι αρκετά για να παραμείνει το κέικ αφράτο .

Τρούφα: Η χρήση μαύρης τρούφας δίνει το χαρακτηριστικό οπτικό αποτέλεσμα του “μυρμηγκάτου” και ενισχύει τη γεύση σοκολάτας.

Γλάσο: Το γλάσο με εβαπορέ γάλα είναι μια εύκολη και λαχταριστή γκανάς που σταθεροποιείται γρήγορα και δίνει πλούσια γεύση σοκολάτας.


 

Σχετικές Συνταγές 

Σοκολατένιος Κορμός με Μπισκότα

Μπράουνι με Καρύδια

Κέικ Πορτοκάλι με Σιρόπι