Το τρουφάτο μυρμηγκάτο αποτελεί ένα εύκολο στην παρασκευή γλυκό, που προσφέρει μια γευστική και οπτική πανδαισία . Το αφράτο κέικ με καρύδα , πορτοκάλι και πολλή τρούφα σιροπιάζεται με παγωμένο σιρόπι και καλύπτεται με ένα λαχταριστό γλάσο σοκολάτας . Ιδανικό για δροσερές καλοκαιρινές ημέρες , αποτελεί μια επιλογή που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για το Μυρμηγκάτο (ταψί 36×25 εκ.):
- 500 γρ. – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 370 γρ. – Ζάχαρη (κρυσταλλική)
- 170 γρ. – Τρούφα (μαύρη)
- 120 γρ. – Βούτυρο Αγελαδινό (μαλακό)
- 85 γρ. – Καρύδα (αποξηραμένη)
- 230 γρ. – Γάλα (χλιαρό)
- 185 γρ. – Χυμό Πορτοκάλι
- 4 – Αυγά
- 20 γρ. – Μπέικιν Πάουντερ
- Ξύσμα – Πορτοκάλι (από 1)
Για το Σιρόπι (Παγωμένο):
- 800 γρ. – Ζάχαρη (κρυσταλλική)
- 700 γρ. – Νερό
Για το Γλάσο Σοκολάτας (Γκανάς):
- 170 γρ. – Εβαπορέ Γάλα (πλήρες)
- 130 γρ. – Κουβερτούρα 55% (ψιλοκομμένη)
- 125 γρ. – Κουβερτούρα Γάλακτος (ψιλοκομμένη)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Σιροπιού (Παγωμένο):
Ξεκινάμε με το σιρόπι : βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (ιδανικά στο ψυγείο).
Β. Δημιουργία Μυρμηγκάτου:
Στον κάδο του μίξερ , ρίχνουμε το βούτυρο (μαλακό) μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να αφρατέψουν για περίπου 5 λεπτά (μπορείτε και με μίξερ χειρός).
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Τα χτυπάμε να ενσωματωθούν και να αφρατέψουν ελαφρά.
Στη συνέχεια , προσθέτουμε το χλιαρό γάλα , το ξύσμα πορτοκαλιού , τον χυμό πορτοκαλιού , την αποξηραμένη καρύδα και φυσικά την τρούφα . Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο (μέχρι να ενσωματωθούν).
Τέλος , ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε με το μίξερ για 2 δευτερόλεπτα το πολύ. Μετά , ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα χωρίς να το δουλέψουμε πολύ.
Γ. Ψήσιμο & Σιρόπιασμα:
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 36χ25cm και ρίχνουμε το μείγμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (με αέρα) για περίπου 40 με 45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο). Τσεκάρουμε και με μαχαιράκι (να βγει καθαρό).
Έτοιμο , ψημένο , μυρωδάτο και αφράτο : σιροπιάζουμε αμέσως το καυτό μυρμηγκάτο με το παγωμένο σιρόπι .
Δ. Γλάσο Σοκολάτας:
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το μυρμηγκάτο μας πριν ρίξουμε το γλάσο σοκολάτας .
Για το γλάσο : Σε ένα μπολ , ρίχνουμε το γάλα εβαπορέ , την κουβερτούρα γάλακτος και την κανονική κουβερτούρα. Λιώνουμε στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί , ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ομοιογενές .
Ρίχνουμε το γλάσο σοκολάτας επάνω στο μυρμηγκάτο και απλώνουμε . Αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει . Μόλις κρυώσει , κόβουμε και σερβίρουμε .
Tip : Αν θέλετε τώρα το καλοκαίρι , το σερβίρετε και με παγωτό
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 – 45 λεπτά (στους 180°C)
Χρόνος Βρασμού Σιροπιού: 5 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά (+ χρόνος ψύξης)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλεια Αφράτη Βάση & Γλάσο
Σιρόπιασμα: Για να γίνει το γλυκό αφράτο και να μη λασπώσει , εφαρμόζουμε την τεχνική καυτό γλυκό ( μυρμηγκάτο ) με παγωμένο σιρόπι .
Ανακάτεμα: Μην δουλέψετε το μείγμα πολύ μετά την προσθήκη του αλευριού και του μπέικιν πάουντερ . Λίγα δευτερόλεπτα με το μίξερ και ολοκλήρωση με σπάτουλα είναι αρκετά για να παραμείνει το κέικ αφράτο .
Τρούφα: Η χρήση μαύρης τρούφας δίνει το χαρακτηριστικό οπτικό αποτέλεσμα του “μυρμηγκάτου” και ενισχύει τη γεύση σοκολάτας.
Γλάσο: Το γλάσο με εβαπορέ γάλα είναι μια εύκολη και λαχταριστή γκανάς που σταθεροποιείται γρήγορα και δίνει πλούσια γεύση σοκολάτας.
Σχετικές Συνταγές
Σοκολατένιος Κορμός με Μπισκότα









