Το Μοσχαράκι Λεμονάτο Κατσαρόλας είναι πραγματικά υπέροχο φαγητό της Ελληνικής Κουζίνας! Το σιγομαγειρεμένο, μαλακό μοσχάρι με την πλούσια, λεμονάτη σάλτσα είναι ένα κλασικό πιάτο που φέρνει στο μυαλό γεύσεις από το κυριακάτικο τραπέζι. Εμείς το φτιάξαμε λεμονάτο με μια απλή και πετυχημένη συνταγή που θα φτιάξετε για τους αγαπημένους σας! Η σωστή επιλογή κρέατος και το αργό βράσιμο εγγυώνται ότι το κρέας θα λιώνει στο στόμα. Είναι ιδανικό για οικογενειακό γεύμα και συνδυάζεται τέλεια με πατάτες ή ρύζι.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Υλικά Συνταγής
Για το κυρίως πιάτο:
- 1 – 1,2 κιλά Κρέας μοσχαρίσιο (σπαλομύτα, κομμένο σε μερίδες)
- 1/2 φλ. Ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο Λευκό ή ροζέ κρασί
- 1-2 Λεμόνια (χυμός)
- 2 Καρότα (κομμένα σε φετούλες)
Για τα Μπαχαρικά:
- 1/2 κγ Κύμινο
- Λίγο Μπαχάρι (προτείνεται 3-4 κόκκοι)
- 2-3 φύλλα Δάφνη
- Αλάτι, Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Για τη γαρνιτούρα:
- Πατάτες τηγανιτές (ή ρύζι)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Σοτάρισμα του Κρέατος: Βάζετε στη φωτιά μια κατσαρόλα να κάψει καλά. Ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο (περίπου 1/4 φλ.) και στη συνέχεια τα κομμάτια του κρέατος. Προσοχή: μην βάζετε πολύ κρέας ταυτόχρονα για να μην πέσει η θερμοκρασία.
Όταν ροδίσουν καλά από τη μία πλευρά, τα γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί τελείως το οινόπνευμα (περίπου 2 λεπτά).
Πρώτο Μαγείρεμα: Πασπαλίζετε με το κύμινο, το μπαχάρι και τη δάφνη και προσθέτετε αλατοπίπερο. Προσθέτετε ζεστό νερό να σκεπαστεί καλά το κρέας. Βράζετε σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για μία ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσει το κρέας αρκετά καλά. Ελέγχετε τα υγρά και προσθέτετε ζεστό νερό αν χρειαστεί.
Ετοιμάζετε τα καρότα κομμένα σε φετούλες και τα αλατοπιπερώνετε ξεχωριστά. Τα προσθέτετε στην κατσαρόλα, ανάμεσα από τα κομμάτια του κρέατος.
Τελικό Μαγείρεμα: Περιχύνετε το φαγητό με τον χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο (περίπου 1/4 φλ.). Προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό αν είναι απαραίτητο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι να βράσει καλά το κρέας, να μαγειρευτούν τα λαχανικά (καρότα) και να μείνει το φαγητό με λίγη, δεμένη σάλτσα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε στο αλάτι/πιπέρι.
Σερβίρετε το Μοσχαράκι Λεμονάτο Κατσαρόλας ζεστό με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι. Καλή απόλαυση!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Active Preparation Time: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 75 – 90 λεπτά (1 ώρα και 15 λεπτά τουλάχιστον)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να δέσει η σάλτσα του Μοσχαράκι Λεμονάτο Κατσαρόλας, μπορείτε, εφόσον το κρέας έχει μαλακώσει, να αφαιρέσετε λίγη σάλτσα σε ένα μπολ, να προσθέσετε 1 κγ κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό, να το ανακατέψετε καλά και να το ρίξετε πίσω στην κατσαρόλα. Δείτε Επίσης: Νόστιμο μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι Ιδανικό για οικογενειακό γεύμα!
Χρησιμοποιήστε κρέας σπαλομύτα ή ποντίκι, καθώς αυτά τα κομμάτια είναι πλούσια σε κολλαγόνο και γίνονται απίστευτα μαλακά με το σιγομαγείρεμα.
Ποτέ μην προσθέτετε κρύο νερό κατά το μαγείρεμα, καθώς «σοκάρει» το κρέας και γίνεται σκληρό. Πάντα χρησιμοποιήστε ζεστό ή βραστό νερό.
Σχετικές Συνταγές
Μοσχάρι με Μανιτάρια και Κρέμα
H συνταγή είναι της κας μαρια παπαχαραλαμπους
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι και λαχανικά
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι από κυλότο
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδο
θυμάρι πιπερι
ριγανη
1 λίτρο νερο.
αλάτι
χυμο απο 2 λεμονια
1 κουταλακι κορν φλάουρ.
Εκτέλεση
Τσιγαριζω το μοσχαράκι σε μισο φλιτζάνι λάδι απο ολες τις πλευρές,
Προσθέτω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, to σκόρδο τριμμένo στο τρίφτη, θυμάρι, πιπερι και ριγανη και ενα λίτρο νερο.
Κατεβάζω τη φωτιά στο μισό και αφηνω να μαλακώσει το κρεας μου.
Αφου μαλακώσει προσθέτω αλάτι και χυμο απο λεμονια αφου εχω προσθέσει σε αυτο το κορν φλάουρ.
Αφηνω να μελωσει.
Για το ρυζι:
Γυαλιζω σε κατσαρολακι με λιγο λάδι το ρυζακι μου που είναι για πιλαφι.
Προσθετω τα λαχανικα μου και προσθετω τριπλο νερακι, αλατι, πιπερι και λιγο μιξ για κοτοπουλο με κουρκουμα.
Αφηνω να πιει το νερό του και σκεπαζω για κανα 10λεπτο με πετσέτα και το καπακι αφου το εχω βγαλει απο τη φωτια.
Σερβιρω και απολαμβάνω!
Photo: Ευαγγελία Ξενίτη











